Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα ΤΑΕΠ menu-btn
15 Φεβρουαρίου, 2023

15 Φεβρουαρίου 2023: Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού και εφηβικού καρκίνου

Η Παιδογκολογική – Παιδοαιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ του ΟΚΥπΥ, αποτελεί το μοναδικό εξειδικευμένο κέντρο Παγκύπρια, τριτοβάθμιας περίθαλψης παιδιών και εφήβων που πάσχουν από καρκίνο και λευχαιμία και έχει ως στόχο την καλύτερη διαχείριση και αντιμετώπιση της νόσου τους

Της Δρ. Ελένης Παπαχριστοδούλου*

Ο παιδικός και εφηβικός καρκίνος είναι μια σπάνια ασθένεια που αποτελεί μόνο το 1-2% όλων των καρκίνων. Ωστόσο, είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου λόγω ασθένειας σε παιδιά ηλικίας άνω του 1 έτους στις ανεπτυγμένες χώρες. Με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 400.000 παιδιά και έφηβοι ηλικίας 0-19 ετών αναπτύσσουν καρκίνο. Στην Ευρώπη κάθε χρόνο, περισσότερα από 35.000 παιδιά και νέοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο και περισσότεροι από 6.000 νέοι ασθενείς πεθαίνουν από καρκίνο.

Υπολογίζεται ότι σε χώρες υψηλού εισοδήματος, πάνω από το 80% των παιδιών με καρκίνο θεραπεύονται, αλλά σε πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, το ποσοστό ίασης είναι περίπου 20%. Αντιστοίχως στην Κύπρο τα ποσοστά ίασης για όλους τους τύπους παιδικού και εφηβικού καρκίνου ανέρχονται στο 80%, ποσοστά εφάμιλλα με αυτά των ανεπτυγμένων χωρών.

Η Διεθνής Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου σκοπό έχει την παγκόσμια ευαισθητοποίηση σχετικά με τον παιδικό καρκίνο, την υποστήριξη των παιδιών και εφήβων με καρκίνο, τη στήριξη των επιβιωσάντων και των οικογενειών τους.

Όραμα της Διεθνούς (SIOP) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ογκολογίας (SIOPE) της οποίας είμαστε μέλη, είναι ότι κανένα παιδί δεν πρέπει να πεθαίνει από καρκίνο. Σκοπός όλων μας είναι αυξήσουμε το ποσοστό ίασης, με όσο το δυνατό λιγότερο τοξικές θεραπείες. Τα αίτια του παιδικού και εφηβικού καρκίνου δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, παρόλα αυτά η έρευνα συνεχίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο με στόχο την έγκαιρη διάγνωση αλλά και την δυνατότητα ανάπτυξης μεθόδων πρόληψης μελλοντικά.

Στην  Κύπρο διαγιγνώσκονται 30-40 νέοι ασθενείς ετησίως ηλικίας από 0-19 ετών. Η Παιδογκολογική Παιδοαιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ Λευκωσίας του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) αποτελεί το μοναδικό εξειδικευμένο κέντρο Παγκύπρια, τριτοβάθμιας περίθαλψης παιδιών και εφήβων που πάσχουν από καρκίνο και λευχαιμία.

Οι συχνότερες μορφές κακοηθειών που αντιμετωπίζουμε στην Κλινική μας είναι οι λευχαιμίες, τα λεμφώματα (Hodgkin’s και Non Hodgkin’s) και οι εγκεφαλικοί όγκοι. Ακολουθούν µε χαμηλότερη συχνότητα οι όγκοι οστών, τα σαρκώματα, τα νευροβλαστώµατα, οι καρκίνοι του ήπατος, των νεφρών και άλλες μορφές όγκων. Για τη φροντίδα και θεραπεία των ασθενών μας, η Κλινική μας χρησιμοποιεί διεθνή πρωτόκολλα θεραπειών και η ιατρική μας ομάδα συμμετέχει σε πολυθεματικές ομάδες διακεκριμένων κέντρων του εξωτερικού, όπως της Γερμανίας και της Γαλλίας. Σκοπός μας είναι τα παιδιά μας να τύχουν της καλύτερης διαχείρισης και αντιμετώπισης της νόσου τους, αντίστοιχης με αυτής των μεγάλων διεθνών κέντρων. Το κράτος στέκεται αρωγός στις προσπάθειές μας για θεραπείες που δεν προσφέρονται στην Κύπρο.

Σκοπός όλων μας είναι η ολιστική φροντίδα του άρρωστου παιδιού κατά τη διάρκεια της θεραπείας του συμπεριλαμβανομένης και της ψυχοκοινωνικής στήριξης. Στόχος μας είναι η παροχή της καλύτερης δυνατής θεραπείας, συμπεριλαμβανομένου και των νεότερων θεραπειών όπως της ανοσοθεραπείας, των εξατομικευμένων στοχευμένων θεραπειών, πρακτική η οποία εφαρμόζεται ήδη και στην κλινική μας. Οι παρεμβάσεις αυτές στοχεύουν στην περαιτέρω μείωση της τοξικότητας των θεραπειών, αύξηση των ποσοστών ίασης και επιβίωσης των παιδιών με καρκίνο.

Εξίσου σημαντική είναι και η μακρόχρονη παρακολούθηση των ασθενών μας μετά το πέρας των θεραπειών. Η μείωση των μακροπρόθεσμων επιπλοκών των θεραπειών, σε παιδιά και εφήβους που έχουν αποθεραπευτεί, είναι καίριας σημασίας ούτως ώστε να βελτιστοποιηθεί η ποιότητα ζωής τους στην ενήλική τους ζωή.

Τα παιδιά μας τυγχάνουν ίσων ευκαιριών πρόσβασης στις συνήθεις θεραπείες κάτι το οποίο δεν ισχύει για τα παιδιά με καρκίνο των αναπτυσσόμενων χωρών. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προωθούν καλύτερες πολιτικές για τα παιδιά με καρκίνο για ίση πρόσβαση σε αντικαρκινικές θεραπείες και γίνονται προσπάθειες για ίσες ευκαιρίες συμμετοχής σε κλινικές δοκιμές.  Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε συνοδοιπόροι σε αυτή τη δύσκολη μάχη για επικράτηση της ζωής, σύμμαχοι και συμπαραστάτες στους καθημερινούς αγώνες των ασθενών μας και των οικογενειών τους. Με όπλα μας την γνώση και την επιστήμη, με συνεχή ενημέρωση για τα καινούρια επιστημονικά δεδομένα οραματιζόμαστε ότι μελλοντικά κανένα παιδί δεν θα χάνει τη μάχη με τον καρκίνο.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευθέτηση ραντεβού με την Δρ. Ελένη Παπαχριστοδούλου μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα του Οργανισμού στον ακόλουθο σύνδεσμο

https://shso.org.cy/doctor/dr-eleni-papachristodoulou/ η να καλέσετε στο 22405342. 

*Παιδίατρος-Παιδογκολόγος – Παιδοαιματολόγος

Προϊστάμενη Παιδογκολογικής Παιδοαιματολογικής Κλινικής

Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ)

Προηγούμενο Όλα τα Νέα Επόμενο