Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα ΤΑΕΠ menu-btn

Κλείστε ραντεβού

Στείλτε μας τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο για να κλείσετε ένα ραντεβού.

Ακύρωση ραντεβού

Στείλτε μας τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο για να ακυρώσετε ένα ραντεβού.

Hour Minute

Επικοινωνία

Προφίλ

Το Εργαστήριο Ανοσολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας παρέχει τις υπηρεσίες του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, στο Μακάριο Νοσοκομείο Λευκωσίας, σε όλα τα Κέντρα Υγείας της Επαρχίας Λευκωσίας, καθώς και στα υπόλοιπα Νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ για ένα ευρύ φάσμα Ανοσολογικών εξετάσεων. Ταυτόχρονα λειτουργεί ως Εργαστήριο Αναφοράς για εξιδεικευμένες εξετάσεις τόσο για τα Νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ όσο και για τα ιδιωτικά εργαστήρια ή/και νοσηλευτήρια. Το Εργαστήριο Ανοσολογίας εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τον τομέα της Δημόσιας Υγείας, τόσο σε ότι αφορά διαφορετικές ομάδες πληθυσμού όπως για παράδειγμα οι αιτητές πρόσφυγες, πολιτικού ασύλου, όσο και σε ότι αφορά επιβεβαιωτικές εξετάσεις σε σημαντικούς μολυσματικούς δείχτες. Είναι το Εθνικό Εργαστήριο για την Ιλαρά και την Ερυθρά και είναι διαπιστευμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Λειτουργεί ως Κέντρο Αναφοράς για τις Εργαστηριακές Εξετάσεις Ανοσολογίας στους τομείς των αυτοαντισωμάτων, αλλεργιών καθώς και για Μολυσματικές Ασθένειες.

Το Ανοσολογικό Εργαστήριο από την ίδρυση του το 1988, έχει ως στόχο την έγκυρη και αξιόπιστη παροχή υψηλής ποιότητας εργαστηριακών εξετάσεων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και τη χρήση σύγχρονων μεθόδων διενέργειας ανοσολογικών εξετάσεων με τη χρήση τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμού. Η οργάνωση και η ανάπτυξη του Ανοσολογικού Εργαστηρίου έγινε με στόχο την εργαστηριακή υποστήριξη όλων των κλινικών και τμημάτων στα κύρια πεδία της Ανοσολογίας που έχει κλινικές εφαρμογές. Για το σκοπό αυτό, αναπτύχθηκαν και εφαρμόζονται διάφορες μέθοδοι που καλύπτουν όλο το φάσμα των ανοσοδιαγνωστικών εξετάσεων στους βασικούς τομείς της Ανοσολογίας. Συμβάλει στη διάγνωση νοσημάτων, είτε με προσυμπτωματικούς, είτε με συμπτωματικούς ελέγχους, στον καθορισμό θεραπείας, στον έλεγχο της αποτελεσματικότητας της θεραπείας και στην παρακολούθηση της πορείας της νόσου. 

Το εργαστήριο υπόκειται σε εξωτερικό πρόγραμμα ποιοτικής αξιολόγησης για τις εξετάσεις που διεκπεραιώνει από αναγνωρισμένους φορείς του εξωτερικού (NEQAS, INSTAND, WHO, ECDC) και είναι διαπιστευμένο με το ISO 15189:2012 από τον Κυπριακό φορέα Διαπίστευσης για ένα ευρύ φάσμα εξετάσεων. Βασικός στόχος του Εργαστηρίου, είναι η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, καθώς και εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο.

Το τμήμα Ανοσολογίας του Γ. Ν. Λευκωσίας είναι:

  • Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς διαπιστευμένο από Π.Ο.Υ για Ιλαρά και Ερυθρά.
  • Εργαστήριο Αναφοράς για Αυτοάνοσα Νοσήματα.
  • Εργαστήριο Αναφοράς για Αλλεργίες.
  • Εργαστήριο Αναφοράς για Ηπατίτιδα, HIV και Σύφιλη (επιβεβαιώσεις για τα Ανοσολογικά Εργαστήρια ΟΚΥπΥ, ιδιωτικού τομέα και Κέντρου Αίματος).
  • Εργαστήρια Αναφοράς για Αντισώματα άλλων Μολυσματικών Ιών, παράσιτων και Βακτηρίων.
  • Εθνικό Εργαστήριο για Ρικέτσιες και Κοξιέλα.
  • Υπάρχει η δυνατότητα εκτέλεσης >200 εξετάσεων για Αυτοάνοσα Νοσήματα και Αλλεργίες και >130 εξετάσεις οροδιαγνωστικού ελέγχου Μολυσματικών/ Ανοσίας (>330 διαφορετικά είδη εξετάσεων με ένα ευρύ φάσμα Ανοσολογικών μεθόδων όπως ELISA, CLIA, CMIA, IFA Immunoblots, Immunodots κτλ).
  • Αποτελεί για το ECDC εργαστήριο Αναφοράς για τον αντισωματικό έλεγχο  για Diphtheria Measles Mumps, Pertussis Rubella, Syphilis and Congenital Syphilis, Varicella και Rubella.
  • Αντισωματικός έλεγχος για σκοπούς Δημόσιας Υγείας όπως έλεγχος αντισωμάτων Κορονοϊού,  Δυτικού Νείλου, Δάγκειου,  Ζίκα κτλ.

Εργαστήριο αυτοάνοσων νοσημάτων

Το Εργαστήριο διαθέτει ιδιαίτερη εμπειρία στην εργαστηριακή διαγνωστική προσέγγιση και παρακολούθηση ασθενών με αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα όπως η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, το Σκληρόδερμα ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, η Μυοσίτιδα, το σύνδρομο sjogren,  καθώς και αυτοάνοσες Αγγειίτιδες, το Αντιφωσφολιπιδικό Σύνδρομο, αυτοάνοσα νοσήματα θυρεοειδούς, αυτοάνοσα νοσήματα ήπατος, εντέρου κ.α. Μέχρι σήμερα έχουν περιγραφεί πάνω πάνω 150 διαφορετικά αυτοάνοσα νοσήματα με κοινό σημείο μεταξύ τους, τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Καθημερινά ένας μεγάλος αριθμός δειγμάτων ελέγχεται για ένα ευρύ φάσμα αυτοαντισωμάτων έναντι οργανοειδικών και μη οργανοειδικών αντιγόνων με τη χρήση διαφόρων μεθόδων:

– Ανοσοενζυματική Fluorescene enzyme immunoassay – Elia Phadia 250: ANA (Στην εξέταση ANA περιλαμβάνονται τα εξής αντιγόνα τα οποία εξετάζονται και ξεχωριστά:      
SS-A/Ro, (60 Kda, 52 kda), SS-B/La, native purified Sm proteins, human recombinant  U1RNP (RNP70,A,C), Jo-1, Centromere B, Scl-70 )  DS-DNA,  ENA , ANCA, AMA, ASCA, APCA, anti-CCP, ACA, ANTI B2-GPI,  PM-scl, PCNA, Rib-P, Fibrillarin, Pol 3, mi-2  κτλ.

– Aνοσοφθορισμός (IFA): ANA, DS-DNA,  ANCA, AMA, EMA.

– Ανοσοαποτυπώματα Blotting) PANELS: ANA, LIVER (AMA2, sp100, LKM, gp210, LC1, SLA), VASCULITIS, MYOSITIS.

–  ELISA (C1q, APC, anti -GAD).

Οι ποιο πάνω εξετάσεις πρέπει να γίνονται μόνον επί κλινικής υποψίας και το είδος της εξέτασης που ζητείται να βασίζεται  στην υπάρχουσα γνώση βασισμένη σε αποδείξεις (evidence based medicine). Η διάγνωση ενός αυτοάνοσου νοσήματος βασίζεται στα συμπτώματα του ασθενή, στα ευρήματα της φυσικής εξέτασης και στα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων. Για τις εξετάσεις αυτές, το εργαστήριο λαμβάνει και διεκπεραιώνει δείγματα των ασθενών του νοσοκομείου, εξωτερικών ασθενών και ασθενών από νοσοκομεία των άλλων πόλεων όπως επίσης δείγματα από ιδιωτικά εργαστήρια. Το εργαστήριο Ανοσολογίας συμμετείχε σε έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου για την κοιλιοκάκη διεκπεραιώνοντας τους διαγνωστικούς ελέγχους ανίχνευσης αυτοαντισωμάτων ιστικής τρανσγλουταμινάσης και αντισωμάτων έναντι γλιαδίνης. Η ιστική τρανσγλουταμινάση έχει αναγνωριστεί ως το κύριο αυτοαντιγόνο στην κοιλιοκάκη και τα επίπεδα των αντσωμάτων γλιαδίνης συσχετίζονται  άμεσα με τη μορφολογική εμφάνιση του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου.

Ποσοτικός Προσδιορισμός Καλπροτεκτίνης

Η εξέταση εκτελείται στο εργαστήριο Ανοσολογίας  Γ.Ν. Λευκωσίας σε δείγμα κοπράνων. Η καλπροτεκτίνη  είναι μια εξαιρετικά σταθερή πρωτεΐνη που κατόπιν συγκεκριμένης επεξεργασίας μπορεί να μετρηθεί στα κόπρανα αφού παραμένει αναλλοίωτη για >7 μέρες. Αποτελεί μια χρήσιμη,  μη επεμβατική  διαγνωστική  εξέταση για τη διάκριση μεταξύ οργανικών και λειτουργικών γαστρεντερικών διαταραχών.  Συνεπώς, συνιστάται για ασθενείς που παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματά κοινά για ένα μεγάλο αριθμό γαστρεντερικών διαταραχών όπως φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD) και του συνδρόμoυ του ευερέθιστου εντέρου (IBS). Είναι ένα έγκυρό εργαλείο για την διάγνωση των ποιο πάνω καθώς και για την παρακολούθηση της κλινικής τους  πορείας και στη βελτιστοποίηση της θεραπείας σε ασθενείς που πάσχουν από αυτές τις ασθένειες,

Εργαστήριο ανίχνευσης αλλεργιών

Στο εργαστήριο μπορεί να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος των βασικών αλλεργιογόνων (μέθοδος Ανοσοενζυματική Fluorescene enzyme immunoassay-Immunocap Phadia 250) που συμπεριλαμβάνονται στις ομάδες: Εισπνεόμενα, τροφών, μυκήτων, ακάρεων, επιθηλίων, εντόμων, δέντρων, φυτών, καλλιεργημένων και άγριων χόρτων, καθώς και ειδικά αλλεργιογόνα όπως Tryptase ECP. Λόγω του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού αλλεργιογόνων που διατίθενται στον εργαστηριακό τομέα, το τμήμα έχει τη δυνατότητα άμεσης επέκτασης του αριθμού των βασικών αλλεργιογόνων όταν οι συστηματικές ανάγκες των κλινικών τμημάτων το απαιτούν, για την καλύτερη διαγνωστική και θεραπευτική υποστήριξη των ασθενών.

Το εργαστήριο έλαβε μέρος στην έρευνα για επιπολασμό του Άσθματος σε ασθενείς της πνευμονολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας σε παγκύπρια βάση  και τα αποτελέσματα  αποτέλεσαν την πρώτη έρευνα που έγινε στην Κύπρο σχετικά με το εν λόγω θέμα. 

Εργαστήριο διερεύνησης μικροβιακών αντισωμάτων

Το εργαστήριο είναι κέντρο αναφοράς για μολυσματικές ασθένειες όπως HIV, HCV, HBV, Σύφιλης κτλ  στο οποίο παραπέμπονται για διερεύνηση περιστατικά από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως και από το Κέντρο Αίματος.

Στο εργαστήριο διενεργούνται με τις μεθόδους chemiflex, CMIA (Μικροσωματιδιακή-Χημειοφωτάυγεια), CLIA, και ELISA ένα μεγάλος αριθμός δειχτών   για αντισώματα ή και αντιγόνα  μολυσματικών ασθενειών. Επιπλέον διενεργούνται Συγκολλητινοαντíδρασεις και Aνοσοαποτυπωμάτα.

  • Εξετάσεις αίματος για Ηπατίτιδα Α, Ηπατίτιδα Β, Ηπατίτιδα C, HIV (AIDS), Σύφιλη Ερυθρά, CMV, EBV, VZV και άλλοι ερπητοιοί, Τοξόπλασμα, Ιλαρά, Παρωτίτιδα, Κοκκύτη, Παρβοϊός, Μυκόπλασμα πνευμονίας, Μπορέλια  κ.α σε καθημερινή βάση.
  • Ειδικές εξετάσεις αίματος για Εχινόκοκκο, Ελικοβακτηρίδιο Πυλωρού, Γερσίνια, Λεγιονέλλα, Χλαμύδια πνευμονίας και τραχώματος, Αδενοιοί, Εντεροιοί, RSV, Ηπατίτιδα Δ και Ηπατίτιδα Ε σε  εβδομαδιαία βάση.
  • Εξετάσεις Ανοσίας για Ηπατίτιδα Β, Διφθερίτιδα, Τέτανο, Πνευμονιόκοκκο, Αιμόφιλος Ινφλουέντζας τύπου Β, Ανεμοβλογιάς, παρωτίτιδας, Κοκκύτη, Ιλαράς,  Ερυθράς κτλ.
  • Ειδικές εξετάσεις αίματος για  ρικέτσιες και κοξιέλα με IFA.
  • Εξετάσεις επιβεβαιώσεων θετικών, αλλά και ετήσιοι έλεγχοι χρόνιων ασθενών, έλεγχοι  δοτών οργάνων, καθώς και  άλλων ομάδων πληθυσμού σε κλειστές μονάδες,  όπως  φυλακισμένοι και πολιτικοί πρόσφυγες.
  • Εξετάσεις για πιστοποιητικά Υγείας.
  • Εξετάσεις για σκοπούς Δημόσιας Υγείας κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο υγείας.

Εθνικό εργαστήριο αναφοράς της ιλαράς και της ερυθράς

Για την παρακολούθηση της ιλαράς και της ερυθράς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δημιουργήσει δίκτυο εργαστηρίων, από ένα σε κάθε χώρα. Στην Κύπρο τo Εργαστήριο Αναφοράς Ερυθράς/Ιλαράς έχει ιδρυθεί το 1990 στο Ανοσολογικό Εργαστήριο με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Το Ανοσολογικό εργαστήριο είναι διαπιστευμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) ως εθνικό κέντρο αναφοράς για την ιλαρά και την ερυθρά και αποτελεί μέλος του δικτύου των εθνικών εργαστηρίων, που έχουν δημιουργηθεί σε όλες τις χώρες του κόσμου. Σκοπός των εργαστηρίων αυτών, είναι η επιβεβαίωση των κρουσμάτων ιλαράς και ερυθράς (επίκτητης και συγγενούς) σε κάθε χώρα. Αυτό επιβάλλεται διότι δεν είναι δυνατό μόνο από την εμφάνιση των συμπτωμάτων να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα για το εάν ένα εξανθηματικό νόσημα είναι ιλαρά ή ερυθρά, δεδομένου ότι και άλλα εξανθηματικά νοσήματα έχουν ίδια εικόνα.

Η επιβεβαίωση των κρουσμάτων είναι επιβεβλημένη για την εκρίζωση των δύο αυτών νοσημάτων. Αυτό επιτυγχάνεται με έλεγχο των ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιού ιλαράς ή ερυθράς με εξέταση του αίματος του ασθενή. Η απόδοση του εργαστηρίου και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται ελέγχονται σε ετήσια βάση από τον WHO.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

  • Παναγιώτα Χατζηκυπριανού
    • Υπεύθυνη Ανοσολογικού Εργαστηρίου
    • τηλέφωνο επικοινωνίας 22603389
  • Μαρία Παναγιώτου
    • Λειτουργός Νοσοκομειακού Εργαστηρίου
  • Στέλιος Ιακωβίδης
    • Λειτουργός Νοσοκομειακού Εργαστηρίου
  • Μαριλένα Τριμιθιώτη
    • Λειτουργός Νοσοκομειακού Εργαστηρίου
  • Έλενα Τσαγκαρίδου
    • Λειτουργός Νοσοκομειακού Εργαστηρίου
  • Χρυσούλα Νικολοπούλου
    • Λειτουργός Νοσοκομειακού Εργαστηρίου
  • Αυγουστίνος Στεφάνου
    • Λειτουργός Νοσοκομειακού Εργαστηρίου
  • Μαριλένα Κωσταρή
    • Λειτουργός Νοσοκομειακού Εργαστηρίου