Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα Covid 19 menu-btn

Κλείστε ραντεβού

Στείλτε μας τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο για να κλίσετε ένα ραντεβού.

Ακύρωση ραντεβού

Στείλτε μας τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο για να ακυρώσετε ένα ραντεβού.

Hour Minute

Επικοινωνία

Προφίλ Κλινικής

Η Καρδιολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού έχει δυναμικότητα 30 κλινών στο γενικό θάλαμο και 6 κλινών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πέραν της νοσηλείας ασθενών στην κλινική μας εκτελείται ένα ευρύ φάσμα διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων. Συγκεκριμένα στο εργαστήριο της επεμβατικής καρδιολογίας το οποίο άρχισε λειτουργία το 2005, εκτελούνται διαγνωστικοί καρδιακοί καθετηριασμοί, αγγειοπλαστικές στεφανιών αρτηριών και εμφυτεύσεις βηματοδοτών και απινιδωτών.

Στο Τμήμα Υπερήχων Καρδιάς, το οποίο είναι πλήρως εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα διενεργούνται οι ακόλουθες εξετάσεις:

 • Πλήρη δισδιάστατα και τρισδιάστατα διαθωρακικά υπερηχοκαρδιογραφήματα (2D, 3D echo, έγχρωμο Doppler).
 • Διοισοφάγεια υπερηχοκαρδιογραφήματα (δισδιάστατα 2D & τρισδιάστατα 3D).
 • Δυναμικά υπερηχοκαρδιογραφήματα – Stress Echo, με ή χωρίς τη χρήση παράγοντα ηχοαντίθεσης.
 • Υπερηχοκαρδιογραφήματα με αλγορίθμους εκτιμήσεως τη συνολικής επιμηκύνσεως παραμορφώσεως (global longitudinal strain). Αυτή είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος για τη παρακολούθηση της καρδιακής λειτουργίας ογκολογικών ασθενών που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.

  Η μέθοδος βασίζεται στην εκπομπή ήχων πολύ υψηλής συχνότητας (δηλαδή ήχων που δεν αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο αυτί), οι οποίοι όταν αντακλαστούν επιστρέφουν προς τον ηχοβολέα (το εξάρτημα που ο ιατρός ακουμπά στο στήθος μας) και με την βοήθεια υπολογιστών μετατρέπονται σε εικόνες. Άρα στέλνοντας την δέσμη των υπερήχων ανάμεσα στις πλευρές του θώρακα μπορούμε να εξετάσουμε την καρδιά ενώ πάλλεται. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να μελετήσουμε και να μετρήσουμε με ακρίβεια το μέγεθος των καρδιακών κοιλοτήτων, ενώ παράλληλα μπορούμε να εκτιμήσουμε την συσταλτικότητα των καρδιακών κοιλοτήτων καθώς και την λειτουργία των καρδιακών βαλβίδων.

  Triplex – έγχρωμο υπερηχογράφημα καρδιάς
  Αποτελεί μία από τις πλέον ολοκληρωμένες και αναίμακτες εξετάσεις της καρδιάς και της λειτουργίας των καρδιακών βαλβίδων. Εκτός από τις μορφολογικές πληροφορίες που μπορούμε να έχουμε με το απλό υπερηχογράφημα καρδιάς με την προσθήκη του χρώματος έχουμε την δυνατότητα να καταγράφουμε την ταχύτητα με την οποία το αίμα περνάει μέσα από τις βαλβίδες και με ειδικούς υπολογισμούς να καταλαβαίνουμε αν λειτουργούν σωστά.

  Stress Echo
  Είναι μία δυναμική εξέταση που έχει καθιερωθεί τα τελευταία 15 χρόνια ως μια εναλλακτική αναίμακτη τεχνική στην διάγνωση της στεφανιαίας νόσου αλλά και γενικότερα στην εκτίμηση του στεφανιαίου ασθενούς. Είναι ειδικού τύπου υπερηχογράφημα που βασίζεται στην χορήγηση ενδοφλεβίως φαρμάκου προκειμένου να επιταχύνουμε την καρδιακή λειτουργία. Κατά την διάρκεια της διαδικασίας αυτής προσπαθούμε να απεικονίσουμε αν επηρεάζεται η δύναμη που συσπάτε ο καρδιακός μυς και έτσι έμμεσα να βγάλουμε συμπεράσματα για το αν υπάρχουν αποφράξεις στα στεφανιαία αγγεία.
  Διοισοφάγειο υπερηχογράφημα
  Είναι μία εξέταση η οποία διενεργείται με τρόπο παρόμοιο με την γαστροσκόπηση. Κατεβάζοντας τον ηχοβολέα από το στόμα μέσα στον οισοφάγο πλησιάζουμε πάρα πολύ κοντά στην καρδιά και έτσι απεικονίζουμε με εξαιρετική λεπτομέρεια τις καρδιακές κοιλότητες και τις βαλβίδες. Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις στις οποίες η προσπέλαση διάμεσου του θωρακικού τοιχώματος δεν προσφέρει ικανοποιητική απεικόνιση. Χρησιμοποιείται στο 5-10% των ασθενών που χρειάζονται υπερηχωκαρδιογραφική εκτίμηση.