Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα ΤΑΕΠ menu-btn

Κλείστε ραντεβού

Στείλτε μας τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο για να κλείσετε ένα ραντεβού.

Ακύρωση ραντεβού

Στείλτε μας τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο για να ακυρώσετε ένα ραντεβού.

Hour Minute

Επικοινωνία

Προφίλ

Το Εργαστήριο Κυτταρογενετικής στεγάζεται στον υπόγειο χώρο του Νοσοκομείου «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ» και αποτελεί ένα πρότυπο και σύγχρονο Εργαστήριο στο τομέα της διάγνωσης των χρωμοσωμικών ανωμαλιών για: 

(Α) Κακοήθη Αιματολογικά Νοσήματα (Λευχαιμίες & Λεμφώματα) 

Το Τμήμα μας είναι εργαστήριο παραπομπής για όλη την Κύπρο όσο αφορά τα αιματολογικά νοσήματα, αφού είναι το μόνο εργαστήριο στην Κύπρο που διενεργεί την συγκεκριμένη ανάλυση. Το Τμήμα μας εξυπηρετεί την Παιδο-ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ», όλες τις Αιματολογικές Κλινικές, ιδιώτες αιματολόγους κ.ο.κ. Η εξέταση καρυότυπου σε αιματολογικά νοσήματα συνιστά βασικό πυλώνα σε όλα τα πρωτόκολλα διάγνωσης και θεραπείας αφού αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την πρόγνωση και την θεραπευτική τους αντιμετώπιση.  

(Β) Γενετικές Αναλύσεις σε Προ- & Μετά- γεννητικά Δείγματα

Μεταγεννητική κυτταρογενετική ανάλυση χρωμοσωματικών ανωμαλιών/αναδιατάξεων σε περιφερικό αίμα με τεχνικές υψηλής ευκρίνειας με τη μελέτη του καρυοτύπου. Η ανάλυση αυτή αφορά περιστατικά: 

Μεταγεννητικά:

  • Με καθ’ έξιν αποβολές
  • Με πρωτοπαθή υπογονιμότητα
  • Με δυσμορφικά χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε κάποιο χρωμοσωμικό σύνδρομο με πνευματική υστέρηση αγνώστου αιτιολογίας
  • Με πολλαπλές συγγενείς ανωμαλίες
  • Άτομα με πολύ κοντό ανάστημα
  • Με οικογενειακό ιστορικό δομικών χρωμοσωμικών ανωμαλιών
  • Με διαταραχές διαφοροποίησης του φύλου

Προγεννητικά:

  • Προγεννητική κυτταρογενετική διάγνωση χρωμοσωματικών ανωμαλιών του εμβρύου σε χοριακές λάχνες, αμνιακό υγρό με τη μελέτη του καρυοτύπου του εμβρύου
  • Κυτταρογενετική ανάλυση προϊόντων αποβολής με τη μελέτη του καρυοτύπου
  • Κυτταρογενετική ανάλυση ινοβλαστών κατόπιν βιοψίας δέρματος με τη μελέτη του καρυοτύπου 

Το Εργαστήριο λειτουργεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και στελεχώνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνολογικό προσωπικό. Το εργαστήριο πρωταγωνιστεί τα τελευταία 40 έτη, συμβάλλοντας στην προγεννητική και μεταγεννητική διάγνωση των χρωματοσωματικών ανωμαλιών, καθώς και των γενετικών βλαβών στις αιματολογικές νεοπλασίες. 

Στόχος αποτελεί η αξιόπιστη και ταχεία παροχή διαγνωστικών γενετικών εξετάσεων στους παθολόγους, μαιευτήρες-γυναικολόγους, αιματολόγους, ενδοκρινολόγους, ογκολόγους, παιδιάτρους και ιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Εφαρμόζονται όλες οι σύγχρονες τεχνικές της Κυτταρογενετικής οι οποίες αφορούν στις συστατικές και επίκτητες χρωμοσωματικές ανωμαλίες.

Προσωπικό Εργαστήριου 

Α/ΑΟνοματεπώνυμοΘέση
1Μαρία ΛέρνηΥπεύθυνη Εργαστηρίου
2Στέλλα ΚωνσταντίνουΛειτουργός Νοσοκ. Εργαστηρίου
3Σοφία ΝεοφύτουΛειτουργός Νοσοκ. Εργαστηρίου
4Παύλος ΠαπαδόπουλοςΛειτουργός Νοσοκ. Εργαστηρίου
5Έλενα ΓιάννουΛειτουργός Νοσοκ. Εργαστηρίου
6Χρύσω ΚωνσταντίνουΒοηθός Εργαστηρίου

Ώρες Λειτουργίας & Διευθέτηση Ραντεβού 

Το Εργαστήριο Κυτταρογενετικής εργάζεται καθημερινά, Δευτέρα εως Παρασκευή, από τις 7:30 μέχρι τις 15:00. Για διευθέτηση ραντεβού καλέστε στο 22405182, εντός ωρών εργασίας ή επικοινωνήστε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στο cytogenetics.nam3@shso.org.

Το Εργαστήριο Κυτταρογενετικής συνεργάζεται με αδειοδοτημένα Χημεία – Αιμολυπτικά κέντρα σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 22405182.

Από το 2022 και μετά, το Εργαστήριο φέρει πιστοποίηση από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO 15189), και είναι ευθυγραμμιζόμενο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για να διασφαλίζεται η ποιότητα, η ασφάλεια και η αποδοτικότητα. Επιπλέον, από το 2015, το Εργαστήριο συμμετέχει σε πολλά εξωτερικά προγράμματα ελέγχου ποιότητας του βρετανικού Οργανισμού Genomics Quality Assessmnet (GenQA), με στόχο τη διατήρηση και παροχή των καλύτερων υπηρεσιών ποιότητας.

Υπεύθυνη Τμήματος / Κλινικής: