Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα ΤΑΕΠ menu-btn

Κλείστε ραντεβού

Στείλτε μας τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο για να κλείσετε ένα ραντεβού.

Ακύρωση ραντεβού

Στείλτε μας τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο για να ακυρώσετε ένα ραντεβού.

Hour Minute

Επικοινωνία

Προφίλ

Η Κυτταρολογία είναι η Ιατρική ειδικότητα που αναγνωρίζει γρήγορα, αποτελεσματικά τις προκαρκινωματώδεις καταστάσεις καθώς και τον καρκίνο, με σχετικά χαμηλό κόστος.

Η κυτταρολογική εξέταση αποτελεί παγκοσμίως την απλούστερη, ταχύτερη και ασφαλέστερη μέθοδο πρόληψης και διάγνωσης του καρκίνου, η οποία στα χέρια έμπειρου και εξειδικευμένου στον τομέα αυτόν Kυτταρολόγου εμφανίζει μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια.

Το Κυτταρολογικό Εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας είναι το μοναδικό Κυτταρολογικό Εργαστήριο στα Δημόσια νοσηλευτήρια της Κύπρου, το οποίο εξυπηρετεί όλα τα Δημόσια νοσηλευτήρια ως επίσης το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου.

Το κυτταρολογικό εργαστήριο χωρίζεται σε δυο Τμήματα:

Α) Γυναικολογικό
Αυτό περιλαμβάνει την Εξέταση κολπικού, εξωτραχηλικού και ενδοτραχηλικού εκκρίματος (Παπ Τεστ) με σκοπό την πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Μέσω του Παπ Τεστ (χρησιμοποιείται χρώση Παπανικολάου) γίνεται ο εντοπισμός– διάγνωση φλεγμονωδών, προκαρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας και βεβαίως καρκινικών αλλοιώσεων.

Β) Μη-Γυναικολογικό
• Κυτταρολογική εξέταση εκκρίματος μαστού.
• Κυτταρολογική εξέταση πτυέλων, βρογχικών εκκρίσεων, βούρτσισμα βρόγχων.
• Κυτταρολογική εξέταση ούρων.
• Κυτταρολογική εξέταση υγρών κοιλοτήτων , όπως Ασκητικού, Πλευριτικού και Περικαρδιακού.
• Παρακεντήσεις με λεπτή βελόνα ( FNA) σε επιφανειακά όργανα όπως : μαστό, θυρεοειδή αδένα, λεμφαδένες, σιελογόνους αδένες.
• Παρακεντήσεις με λεπτή βελόνα εν τω βάθη όργανα: Πνεύμονα , Ήπαρ , Πάγκρεας , Νεφρά, Χοληδόχος κύστη και μαλακά μόρια.
• Τζάνκ τέστ αλλοιώσεων δέρματος.
Όλα τα Μη – Γυναικολογικά δείγματα σκοπό έχουν να διαγνώσουν προκαρκινικές/καρκινικές αλλοιώσεις όπως και φλεγμονές/κύστες αλλά και καλοήθεις όγκους.

Με την μέθοδο Αναρρόφησης διά λεπτής βελόνας (FNA) και με την εργαστηριακή επεξεργασία των δειγμάτων αλλά και με την χρήση τριών χρώσεων σαν ρουτίνα (Παπανικολάου, May Grunwald`s Giemsa και Hemacolor), επιτυγχάνεται διάγνωση φλεγμονωδών ή νεοπλασματικών αλλοιώσεων, ιστών ή οργάνων. Η μέθοδος είναι πολύτιμη κυρίως διότι είναι ατραυματική, απλή, γρήγορη, φθηνή, με καλή αξιοπιστία. Συνήθως το υλικό λαμβάνεται στο εξωτερικό ιατρείο ή στην κλίνη του ασθενούς. Η δε διεκπεραίωση γίνεται εντός 24-48 ωρών.

To 2018 καθιερώθηκε ο εσωτερικός ποιοτικός έλεγχος στο Εργαστήριο με αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει.

Επίσης το Εργαστήριο λαμβάνει μέρος σε πρόγραμμα εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου Labquality Φινλανδίας για περεταίρω ενίσχυση της ποιότητας.

Μέσα στα πλαίσια της πρόληψης και διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου, στόχος του Εργαστηρίου είναι να αποτελέσει τον πυρήνα αναφοράς στο σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για την εφαρμογή του πληθυσμιακού ελέγχου των γυναικών με το Τεστ Παπανικολάου.