Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα ΤΑΕΠ menu-btn

Κλείστε ραντεβού

Στείλτε μας τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο για να κλείσετε ένα ραντεβού.

Ακύρωση ραντεβού

Στείλτε μας τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο για να ακυρώσετε ένα ραντεβού.

Hour Minute

Επικοινωνία

Προφίλ

Το Ογκολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου (Γ.Ν.) Λευκωσίας αποτελεί την ιστορική συνέχεια και εξέλιξη του πρώτου Ογκολογικού Κέντρου που λειτούργησε ποτέ στην Κύπρο με τότε πρωτεργάτες τους αείμνηστους Δημήτρη Σουλιώτη και Χέλεν Σωτηρίου. Σήμερα στεγάζεται στη νότια πτέρυγα του κτιρίου του νέου Γ.Ν. Λευκωσίας και περιλαμβάνει τον Θάλαμο Νοσηλείας με 18 κλίνες, την Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας με 8 κλίνες και τα Εξωτερικά Ιατρεία τακτικής παρακολούθησης.

Στα Εξωτερικά Ιατρεία του Τμήματος λειτουργεί, επίσης, Μονάδα παρακολούθησης επιζώντων καρκινοπαθών που στελεχώνεται από Ειδικό Παθολόγο.

Το Ογκολογικό τμήμα στελεχώνεται από δύο ιατρούς Παθολογικής Ογκολογίας και μία ιατρό Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας με εξειδίκευση και πολύχρονη εμπειρία στους καρκίνους του θώρακα (όπως π.χ. του πνεύμονα), του μαστού, του πεπτικού συστήματος (όπως π.χ. του παχέος εντέρου και του παγκρέατος), του ουροποιογεννητικού συστήματος (όπως π.χ. του προστάτη και των ωοθηκών), του θυρεοειδή αδένα και το μελάνωμα. Επιπλέον, το νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό που εργάζεται στον Θάλαμο και στην Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας είναι άρτια εκπαιδευμένο και πεπειραμένο στη διαχείριση ογκολογικών ασθενών και στη χορήγηση αντικαρκινικών θεραπειών. Ο εξοπλισμός του Τμήματος περιλαμβάνει δύο ειδικούς θαλάμους νηματικής ροής (κουβούκλια) για την ασφαλή προετοιμασία των κυτταροστατικών και βιολογικών φαρμάκων που χορηγούνται ενδοφλέβια στους ασθενείς.

Για όλους όσοι εργάζονται στο Ογκολογικό Τμήμα του Γ.Ν. Λευκωσίας, αποστολή και προτεραιότητα αποτελεί η παροχή υψηλού επιπέδου ογκολογικών υπηρεσιών βασισμένων στα διεθνή πρότυπα και εμπειρία, με επίκεντρο τον ασθενή και τις ανάγκες του, και με απώτερο σκοπό την ολοκληρωμένη και εξατομικευμένη φροντίδα υγείας. Για την επίτευξη των στόχων μας εργαζόμαστε σκληρά και αθόρυβα, επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό μέσω της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του προσωπικού και υλοποιούμε την αρχή της διεπιστημονικής προσέγγισης του καρκίνου μέσω της συνεργασίας μας με όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες υγείας.

Σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι το Ογκολογικό Τμήμα είναι ενταγμένο χωροταξικά και λειτουργικά στο μεγαλύτερο Δημόσιο Νοσηλευτήριο Τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα και ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με όλα τα υπόλοιπα Ιατρικά και Διαγνωστικά Τμήματα του Γ.Ν. Λευκωσίας που εμπλέκονται στη διάγνωση, σταδιοποίηση και διαχείριση του καρκίνου. Αυτό διασφαλίζει την έγκαιρη και πολύπλευρη θεραπευτική αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών που βρίσκονται υπό την παρακολούθηση μας καθόλη τη διαδρομή της νόσου τους, συμπεριλαμβανομένων σύνθετων ή δύσκολων περιστατικών που απαιτούν την συντονισμένη ή/και επείγουσα συνδρομή περισσότερων από μίας ιατρικών ειδικοτήτων (π.χ. αντιμετώπιση σοβαρών επιπλοκών του καρκίνου ή ανεπιθύμητων ενεργειών των αντικαρκινικών θεραπειών κλπ). Επίσης, το Τμήμα μας συνεργάζεται στενά με άλλα Ογκολογικά Κέντρα που είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ για τη διενέργεια  εξειδικευμένων απεικονιστικών εξετάσεων ή για τη χορήγηση ακτινοθεραπείας όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα ογκολογικά περιστατικά συζητούνται, ανάλογα με την εντόπιση και τον τύπο του καρκίνου, στα αντίστοιχα εξειδικευμένα Ογκολογικά Συμβούλια (Πολυθεματικές Ομάδες) που λειτουργούν στο Νοσοκομείο μας σε τακτική βάση και στα οποία συμμετέχουν, πέραν των ογκολόγων του Τμήματος μας, ιατροί όλων των εμπλεκόμενων ιατρικών ειδικοτήτων (π.χ. παθολογοανατόμος, ακτινολόγος, χειρουργοί με εξειδίκευση στον αντίστοιχο τύπο καρκίνου, πνευμονολόγος, επεμβατικός ακτινολόγος, πυρηνικός ιατρός κλπ). Το θεραπευτικό πλάνο που προτείνεται σε κάθε ασθενή βασίζεται στα διεθνή καθιερωμένα πρότυπα και κατευθυντήριες γραμμές, εξατομικεύεται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενή και του όγκου του και αποσκοπεί στην παροχή ογκολογικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.

Οι ασθενείς που βρίσκονται υπό τη φροντίδα μας έχουν πρόσβαση σε όλα τα νεότερα αντικαρκινικά φάρμακα που διατίθενται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ή εξασφαλίζονται μέσω ειδικών προγραμμάτων πρώϊμης πρόσβασης ή  κονδυλίων του Υπουργείου Υγείας σε ονομαστική βάση. Πέραν των κλασικών χημειοθεραπειών που παραμένουν αποτελεσματικό θεραπευτικό μέσο για πολλά είδη καρκίνου, τα τελευταία χρόνια έχουμε στη διάθεση μας ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων αντικαρκινικών θεραπειών που έχουν βελτιώσει σημαντικά την έκβαση της νόσου, όπως είναι για παράδειγμα
(α) οι ανοσοθεραπείες, που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή έναντι του καρκίνου
και (β) οι θεραπείες στόχευσης, που δρουν εκλεκτικά έναντι συγκεκριμένων μορίων των όγκων τα οποία είναι απαραίτητα για την εξέλιξη και επιβίωση τους. Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι στο Ιστοπαθολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου μας διενεργούνται ειδικές μοριακές εξετάσεις που μπορούν να ανιχνεύσουν στους όγκους των ασθενών τους παραπάνω θεραπεύσιμους στόχους.

Το Ογκολογικό Τμήμα συμμετέχει, επίσης, σε κλινικές μελέτες που διεξάγονται πανευρωπαϊκά ή στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο και που έχουν ως  αντικείμενο (α) την ποιότητα ζωής των ογκολογικών ασθενών, η οποία αποτελεί σημαντική παράμετρο στη λήψη των θεραπευτικών αποφάσεων και (β) την καταγραφή της αποτελεσματικότητας και τοξικότητας ήδη εγκεκριμενων αντικαρκινικών φαρμάκων στην καθημερινή κλινική πράξη (real-world clinical studies).

Παράλληλα με τις αμιγώς αντικαρκινικές θεραπείες, στους ασθενείς μας παρέχεται η δυνατότητα ανακουφιστικής αγωγής, φυσικής αποκατάστασης και ψυχολογικής/ πνευματικής στήριξης από επαγγελματίες υγείας εντός του Γ.Ν. Λευκωσίας, όπως αναισθησιολόγο με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση του πόνου (το Ιατρείο Πόνου βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τα Εξωτερικά Ιατρεία του Ογκολογικού Τμήματος), κλινικούς διαιτολόγους, φυσιοθεραπευτές, κλινικούς ψυχολόγους, καθώς επίσης από τους εφημέριους του ναού των Αγίων Αναργύρων που βρίσκεται πλησίον του Ογκολογικού Τμήματος.

Για τους ογκολογικούς ασθενείς ή συγγενείς τους που ενδείκνυται να υποβληθούν σε έλεγχο και καθοδήγηση για πιθανή κληρονομική προδιάθεση, το Τμήμα μας συνεργάζεται με επαγγελματίες Γενετικής Συμβουλευτικής εντός του ΓεΣΥ. Στενή είναι, επίσης, η συνεργασία μας με το Τμήμα Κοινοτικής Νοσηλευτικής του ΟΚΥπΥ, ιδίως για τους ασθενείς που διαμένουν εκτός των πόλεων, καθώς επίσης με όλους τους Συνδέσμους Καρκινοπαθών που παρέχουν υπηρεσίες κατ’οίκον νοσηλευτικής φροντίδας ή/και άλλη στήριξη στους ογκολογικούς ασθενείς.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών μας και των συνοδών τους, οι προγραμματισμένες εισαγωγές στο Τμήμα και οι εγγραφές για ιατρική εξέταση γίνονται στο Τμήμα υποδοχής που βρίσκεται στα Εξωτερικά Ιατρεία, δεν υπάρχει οποιαδήποτε εμπλοκή τους στη διαδικασία της διατμηματικής μεταφοράς των φαρμάκων, ενώ η εκτέλεση συνταγών για εξωνοσοκομειακές θεραπείες γίνεται από ειδική θυρίδα του Φαρμακείου του Νοσοκομείου. Επιπλέον, εθελόντρια Συνδέσμου Καρκινοπαθών προσφέρει δωρεάν ροφήματα στους ασθενείς και συνοδούς τους στον χώρο της Μονάδας Ημερησίας Νοσηλείας και στον Θάλαμο. Σημειώνεται ότι, πέραν των δωματίων νοσηλείας, ο Ογκολογικός Θάλαμος διαθέτει ημιυπαίθριους εξωτερικούς χώρους με φυτά, ευρύχωρο σαλόνι και μικρή κουζίνα για τους επισκέπτες των ασθενών.