Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα ΤΑΕΠ menu-btn

Κλείστε ραντεβού

Στείλτε μας τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο για να κλείσετε ένα ραντεβού.

Ακύρωση ραντεβού

Στείλτε μας τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο για να ακυρώσετε ένα ραντεβού.

Hour Minute

Επικοινωνία

Προφίλ

Με τον όρο βάση του κρανίου εννοούμε το επίπεδο που σχηματίζεται από διάφορα οστά του κρανίου και διαχωρίζει τον εγκέφαλο από άλλες δομές της κεφαλής, όπως τον οφθαλμικό κόγχο, τη ρινική κοιλότητα, τους παραρρίνιους κόλπους και το αυτί. Διαχωρίζεται σε πρόσθια, μέση και οπίσθια – πλάγια. Η βάση του κρανίου είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη περιοχή με πολλαπλά ανοίγματα από τα οποία περνούν ο νωτιαίος μυελός, πολλά αιμοφόρα αγγεία και νεύρα. Ως εκ τούτου, η χειρουργική της προσέγγιση είναι ιδιαίτερα απαιτητική και απαιτεί πολύ καλή γνώση της ανατομίας, εμπειρία και προηγμένες χειρουργικές δεξιότητες.

Στην περιοχή της βάσης του κρανίου εμφανίζονται παθολογικές καταστάσεις, όπως καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι, φλεγμονές και αποστήματα, τραυματισμοί και συγγενείς ανωμαλίες. Για πολλά χρόνια οι κλασικές (ανοιχτές) χειρουργικές μέθοδοι αποτελούσαν τον μόνο τρόπο αντιμετώπισης τους. Τα τελευταία χρόνια η εφαρμογή σύγχρονων, ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων, όπως η χρήση του ενδοσκοπίου, μας έχει δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε τη βάση του κρανίου με τρόπο λιγότερο τραυματικό για τον ασθενή. Στην περίπτωση της ενδοσκοπικής μεθόδου, η εισαγωγή των απαραίτητων εργαλείων για το χειρουργείο γίνεται μέσω φυσιολογικών ανοιγμάτων του κρανίου όπως είναι η μύτη, ή μέσω άλλων μικρών οπών που δημιουργούνται στο κρανίο. Πρέπει να σημειωθεί πως, ακόμα και σήμερα, σε περιπτώσεις μεγάλων όγκων της βάση του κρανίου είναι πιθανό να απαιτηθεί η κλασική – ανοιχτή προσπέλαση, ενδεχομένως σε συνδυασμό με την ενδοσκοπική τεχνική.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις της βάσης κρανίου απαιτούν εξειδίκευση, εμπειρία και συνεργασία ομάδας εξειδικευμένων γιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων (Νευροχειρουργοί, Ωτορινολαρυγγολόγοι, Ακτινολόγοι).

Παθήσεις βάσης του κρανίου (πρόσθιας – μέσης – οπίσθιας)

Τέτοιες παθήσεις είναι τα αδενώματα της υπόφυσης, τα μηνιγγιώματα της βάσης του κρανίου , τα κρανιοφαρυγγιώματα , τα χορδώματα, η διαφυγή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ρινόρροια), τα ελλείμματα βάσης κρανίου, οι μηνιγγοκήλες και εγκεφαλοκήλες,  οι αγγειακές ανωμαλίες, οι όγκοι ρινός και παραρρινίων κόλπων με επέκταση προς τη βάση του κρανίου, τα ακουστικά νευρινώματα (αιθουσαία σβαννώματα), τα σφαγιτιδικά παραγαγγλιώματα και άλλα.  

Διεπιστημονική Ομάδα Χειρουργικής της Βάσης Κρανιού του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας

Η Ομάδα Χειρουργικής Βάσης Κρανίου του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, την οποία απαρτίζουν γιατροί της Νευροχειρουργικής και Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής, διενεργεί τακτικά εξειδικευμένες και πολύπλοκες επεμβάσεις στην πρόσθια, μέση και οπίσθια – πλάγια βάση κρανίου.

Στις επεμβάσεις που διενεργούνται, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:

  • Αμιγώς ενδοσκοπική χειρουργική όγκων υπόφυσης (pituitary tumors)
  • Ενδοσκοπικώς υποβοηθουμένη εξαίρεση όγκων πρόσθιας και πλάγιας βάσης κρανίου (frontal and lateral skull base tumors)
  • Ενδοσκοπική ανάταξη μηνιγγοκήλης πρόσθιας βάσης κρανίου (frontal skull base meningoceles)
  • Ενδοσκοπική σύγκλειση ελλειμμάτων πρόσθιας βάσης κρανίου – εκροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού (skull base defects)
  • Αφαίρεση παραγαγγλιωμάτων σφαγιτιδικού τρήματος (glomus jugulare tumors)
  • Αφαίρεση παραγαγγλιωμάτων τυμπανικής κοιλότητας (glomus tympanicum tumors)
  • Αφαίρεση ακουστικών νευρινωμάτων (vestibular schwannomas)

Προηγμένος Εξοπλισμός

Η Διεπιστημονική Ομάδα Χειρουργικής της Βάσης Κρανιού του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας υποστηρίζεται από σύγχρονο εξοπλισμό, όπως τελευταίας τεχνολογίας χειρουργικά μικροσκόπια, ενδοσκόπια και ενδοσκοπικούς πύργους (4Κ), σύστημα διεγχειρητικής νευροπλοήγησης (neuronavigation), σύστημα διεγχειρητικού ελέγχου λειτουργίας κεντρικού νευρικού συστήματος (π.χ. έλεγχος κίνησης, αίσθησης και λειτουργικότητας των κρανιακών νεύρων).

Ενδοσκοπικό χειρουργείο πρόσθιας βάσης κρανίου

Αδένωμα υπόφυσης (Pituitary gland adenoma)

Μηνιγγίωμα πρόσθιας βάσης κρανίου (Olfactory groove meningioma)

Παραγαγγλίωμα σφαγιτιδικού τρήματος (Glomus jugulare tumor)

Ακουστικό Νευρίνωμα – Αιθουσαίο Σβάννωμα (Acoustic Neuroma – Vestibular Schannoma)