Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα Covid 19 menu-btn

Κλείστε ραντεβού

Στείλτε μας τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο για να κλίσετε ένα ραντεβού.

Ακύρωση ραντεβού

Στείλτε μας τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο για να ακυρώσετε ένα ραντεβού.

Hour Minute

Επικοινωνία

Προφίλ Κλινικής

Το Παθολογοανατομικό / Ιστοπαθολογικό Τμήμα του ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ (Γ.Ν.Λ.), εξυπηρετεί όλα Δημόσια Νοσηλευτήρια – ΟΚΥΠΥ της Κύπρου, το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου καθώς επίσης και ιδιώτες συναδέλφους.
Λειτουργεί ως Κέντρο Αναφοράς και δέχεται περιστατικά και από τον ιδιωτικό τομέα για περαιτέρω διερεύνηση και για συμβουλευτική γνώμη (second opinion).

Το Ιστοπαθολογικό Τμήμα του Γ.Ν. Λευκωσίας στελεχώνεται από έντεκα (11) ιστοπαθολόγους, οι οποίοι συγκροτούνται σε ομάδες με εξειδικεύσεις που αφορούν τις ακόλουθες ομάδες:

 • μαστού,
 • βιοψίες νεφρού σχετιζόμενες με την παθολογία και μεταμόσχευση νεφρού
 • γαστρεντερικού συστήματος,
  -πνεύμονα,
  -νευροχειρουργικό,
  -ουρολογικό,
 • παθολογία και ογκολογία δέρματος
 • οστών και μαλακών μορίων,
 • αιματοπαθολογίας κλπ

Το Ιατρικό προσωπικό του Ιστοπαθολογικού Τμήματος συμμετέχει σε όλες τις πολυθεματικές ομάδες που αφορούν όλες τις ειδικότητες πχ ογκολόγους, ουρολόγους, χειρουργούς κλπ.

Με τον τρόπο λειτουργείας του Τμήματος καλύπτεται όλο το φάσμα της Παθολογικής Ανατομικής – Ιστοπαθολογίας με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας με ιστοχημικές και ανοσοϊστοχημικές χρώσεις πέραν των 300 αντισωμάτων, εξετάσεις άμεσου ανοσοφθορισμού, εξετάσεις φθορίζοντος in-situ υβριδισμού (FISH), καθώς και μοριακές εξετάσεις συμπαγων όγκων (Next Generation Sequencing – NGS).

Το Τμήμα συμμετέχει σε πρόγραμμα Εξωτερικού Ποιοτικού Ελέγχου / National External Quality Assessment Service για τα ακόλουθα:

 • Τhe Breast hormonal receptor module.
 • The Breast HER-2 module.
 • The Lymphoma module.
 • The Alimentary tract (CD117) module.
 • ALK NSCLC

Στο Ιστοπαθολογικό Τμήμα του Γ.Ν.Λευκωσίας εν μέσω κορωναϊού έχουν διεκπεραιωθεί 274 μοριακές εξετάσεις το 1ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους (2020), με το κιτ ελέγχου 52 γονιδίων με την μέθοδο NGS (Next Generation Sequencing) σε νεοπλάσματα που αφορούν καρκινώματα μαστού, παχέος εντέρου, πνεύμονα, εγκεφάλου κλπ.
Έχουν διεκπεραιωθεί πέραν των 250 μοριακών εξετάσεων με την μέθοδο του In situ υβριδισμού (FISH) σε νεοπλάσματα που αφορούν καρκινώματα μαστού, πνεύμονα, σαρκωμάτων, λεμφωμάτων κλπ.
Έχουν διεκπεραιωθεί πέραν των 170 εξετάσεων, περισταστικών με ανοσοϊστοχημικό έλεγχο για PDL-1 που αφορούν νεοπλάσματα πνεύμονα, ουροποιητικού και καρκινώματα κεφαλής – τραχήλου (Head and neck).
Με την χρήση των αντισωμάτων με την μέθοδο της ανοσοϊστοχημείας διερευνήθηκαν πέραν των 45.000 αντισωμάτων ανά έτος, αρκετά των οποίων αφορούσαν περιστατικά από ογκολογικές κλινικές για δεύτερη – συμβουλευτική γνώμη.
Επίσης διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ιστοχημικών χρώσεων.
Να σημειωθεί επίσης ότι το Τμήμα έχει τροχιοδρομίσει τη διαδικασία διαπίστευσης και επίσης βρισκόμαστε σε αναμονή προς έγκριση για παροχή εκαπάιδευσης χρόνου ειδικότητας της Παθολογικής Ανατομικής.

Ως εκ τούτου το Ιστοπαθολογικό – Παθολογοανατομικό Τμήμα του Γ.Ν. Λευκωσίας με το σύνολο των εξειδικευμένων εξετάσεων που διενεργούνται ως επί το πλείστον μόνο στο Τμήμα μας (NGS, FISH, PDL-1, >300 ανοσοϊστοχημικές χρώσεις), με τις εξειδικεύσεις των συναδέλφων, με το σύγχρονο εξοπλισμό σε όλα τα επίπεδα, τη συμμετοχή σε εξωτερικούς ποιοτικούς ελέγχους εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες με τελικό αποδέκτη τον ασθενή.

Το Παθολογοανατομικό Τμήμα του Γ.Ν. Λευκωσίας είναι το κέντρο αναφοράς στην Κύπρο για το Ογκολογικό κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, για τις Ογκολογικές κλινικές των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων του ΟΚΥΠΥ αλλά και γενικά των περισσοτέρων ογκολόγων της Ογκολογικής Εταιρείας Κύπρου.
Να σημειωθεί ότι στο Ιστοπαθολογικό Τμήμα εργάζονται δέκα Λειτουργοί Νοσοκομειακού εργαστηρίου, τρεις γραμματιακοί λειτουργοί, και πέντε ατομα ως βοηθοί εργαστηρίου, βοηθοί γραφειου και κλητήρες.

Διευθυντής Κλινικής:

Δρ. Γεωργίου Γεώργιος

Δρ. Κατερίνα Χούτρη
Δρ. Θεοφάνους Έλενα

Δρ. Παναγιώτα Καρά
Δρ. Γιώργος Νάκος
Δρ. Αφροδίτη Παντζάκη
Δρ. Μηναΐδου Αιμιλία
Δρ. Χριστίνα Πούλλου
Δρ. Μάρκος Λίλλης
Δρ. Ταλιαδώρος Αθανάσιος
Δρ. Παπαϊωάνου Ελένη