Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα ΤΑΕΠ menu-btn

Κλείστε ραντεβού

Στείλτε μας τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο για να κλείσετε ένα ραντεβού.

Ακύρωση ραντεβού

Στείλτε μας τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο για να ακυρώσετε ένα ραντεβού.

Hour Minute

Επικοινωνία

Προφίλ

Η Πνευμονολογική κλινική του Γ.Ν. Λσίας διαδραματίζει ένα νευραλγικό ρόλο τόσο για τα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ όσο και για τον ιδιωτικό τομέα όσον αφορά τις σοβαρές αναπνευστικές παθήσεις. Αποτελεί κέντρο αναφοράς δεδομένης και της απουσίας Πνευμονολογικής κλινικής στον ιδιωτικό τομέα. Νοσηλεύει τα πιο σοβαρά περιστατικά με αναπνευστικά νοσήματα. Η απουσία Πνευμονολογικής Κλινικής στον Ιδιωτικό τομέα καθιστά τις υπηρεσίες της Πνευμονολογικής Κλινικής σημαντικές και αναντικατάστατες.

Η Πνευμονολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας με όλο το προσωπικό της, προσφέρει σημαντικές και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους βαρέως πάσχοντες ασθενείς  στους οποίους απαιτούνται υψηλά μίγματα οξυγόνου όπως το High flow oxygen καθώς και μη επεμβατικός μηχανικός αερισμός με ειδικές συσκευές αλλά και σε αυτούς με άλλες σοβαρές παθήσεις του αναπνευστικού όπως πνευμονία, πνευμονική εμβολή, λοιμώξεις αναπνευστικού, υπεζωκοτική συλλογή, διάμεσες πνευμονοπάθειες, πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, υπεκαπνική αναπνευστική ανεπάρκεια/παχυσαρκία, καρκίνος πνεύμονα, παροξύνσεις άσθματος, Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, βρογχεκτασίες, αιμόπτυση. Τόσο οι γιατροί όσο και το παραιατρικό προσωπικό εργάζονται με ζήλο, επιστημοσύνη και πραγματικό ενδιαφέρον για τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Μετά την έναρξη της λειτουργίας του νέου Γενικου Νοσοκομείου Λευκωσίας το 2006, η «Κλινική Στηθικών Νοσημάτων» η οποία λειτουργούσε στο παλαιό νοσοκομείο Λευκωσίας από το 1949, μεταφέρθηκε σε ένα σύγχρονο χώρο με το όνομα «Πνευμονολογική Κλινική». Η κλινική σαν τμήμα για τη νοσηλεία ασθενών με νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος, ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 17 Δεκεμβρίου του 2009. Διαθέτει 23 κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών και ένα V. I. P. δωμάτιο νοσηλείας για τη νοσηλεία διακεκριμένων προσώπων. Πρόκειται για την πρώτη παγκύπρια Πνευμονολογική Κλινική τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα και στελεχώνεται από άρτια εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό ενώ διαθέτει σύγχρονο επιστημονικό εξοπλισμό.

Δραστηριότητες και παρεχόμενες υπηρεσίες από την Πνευμονολογική Κλινική

1. Τμήμα νοσηλείας ασθενών

Στο τμήμα νοσηλείας ασθενών της Πνευμονολογικής Κλινικής νοσηλεύονται ασθενείς με νοσήματα του αναπνευστικού. Η κλινική εφημερεύει καθημερινά, 365 μέρες το χρόνο, ολόκληρο το 24ωρο. Εκτός από τις εισαγωγές οι οποίες γίνονται από τους ιατρούς της κλινικής, υπάρχουν και διακομιδές από άλλα νοσοκομεία, για ασθενείς στους οποίους απαιτείται εξειδικευμένη παρακολούθηση λόγω νοσημάτων του αναπνευστικού.

2. Εφαρμογή κλινικών πρωτοκόλλων από την Πνευμονολογική Κλινική

Η Πνευμονολογική Κλινική του Γ. Ν. Λευκωσίας εφαρμόζει κλινικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της πνευμονίας της κοινότητας, την πνευμονική εμβολή, τις παροξύνσεις της ΧΑΠ, την υπεζωκοτική συλλογή, το δεξιό καρδιακό καθετηριασμό και τη βρογχοσκόπηση. Πρόκειται για πρωτόκολλα με τα οποία καθορίζεται η σειρά εργασιών και παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνονται από τις διάφορες επαγγελματικές ομάδες μίας κλινικής (ιατροί, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές), με τυποποιημένο τρόπο, για ασθενείς που έχουν την ίδια διάγνωση. Έχει αποδειχθεί ότι η εφαρμογή κλινικών πρωτοκόλλων οδηγεί στη βελτίωση της ποιότητας νοσηλείας των ασθενών και σε αύξηση της ικανοποίησης του προσωπικού και των ασθενών. Επίσης έχει παρατηρηθεί καλύτερη δυνατότητα ελέγχου των δαπανών μέσω της μείωσης του χρόνου νοσηλείας και του περιορισμού των διαγνωστικών εξετάσεων.

3. Τμήμα εξωτερικών ιατρείων

Στα εξωτερικά ιατρεία της Πνευμονολογικής Κλινικής εξετάζονται καθημερινά ασθενείς οι οποίοι παραπέμπονται από άλλες ειδικότητες καθώς και ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού. Για την ορθότερη, βάση διεθνών κλινικών πρωτοκόλλων αντιμετώπιση, οι ασθενείς ομαδοποιήθηκαν ανάλογα με το νόσημα τους και έτσι λειτουργούν τα εξής ιατρεία με προγραμματισμένα ραντεβού:

4. Τμήμα εξωτερικών ιατρείων

  • Ιατρείο βρογχικού άσθματος
  • Ιατρείο ΧΑΠ
  • Ιατρείο διάμεσων πνευμονικών νοσημάτων (πνευμονική ίνωση)
  • Ιατρείο κυστικής ίνωσης
  • Ιατρείο πνευμονικής υπέρτασης
  • Ιατρείο φυματίωσης
  • Ιατρείο μεταμόσχευσης πνευμόνων
  • Ιατρείο με βιολογικούς παράγοντες για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του πολύ σοβαρού αλλεργικού βρογχικού άσθματος

ΚΕΝΤΡΟ Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης (ΠΑΥ)

Ιατρείο Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης/ΔΕΞΙΟΣ ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΚΑΘΕΤΗΡΙΑΣΜΟΣ

Στην Πνευμονολογική Κλινική του Γ.Ν.Λσίας λειτουργεί το μόνο παγκύπρια εξειδικευμένο  και οργανωμένο κέντρο για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) για την αντιμετώπιση των ασθενών ολοκληρωμένα από την διάγνωση μέχρι και τη θεραπεία. Συγκεκριμένα στο οργανωμένο ιατρείο παρακολουθούνται από 15ετίας όλα τα σοβαρά περιστατικά με ΠΑΥ παγκύπρια, ενώ από διετίας τοποθετούνται και αντλίες υποδόριας και ενδοφλέβιας χορήγησης φαρμάκου αρχικά σε συνεργασία με κέντρο του εξωτερικού και από φέτος στην Κύπρο. Στο συγκεκριμένο οργανωμένο κέντρο γίνεται διερεύνηση της ΠΑΥ από την αρχή μέχρι το τέλος με διάγνωση μέσω δεξιού καρδιακού καθετηριασμού από Πνευμονολόγους, παρακολούθηση και θεραπεία. Υπάρχει υποστήριξη των ασθενών συνεχώς για κάθε ανάγκη τους όπως ενημερωτικά έντυπα, οδηγίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, διεκπεραίωση αιτημάτων για τα εξειδικευμένα φάρμακα.

Άτομα τα οποία έχουν δύσπνοια και εύκολη κόπωση και ευρήματα στον υπέρηχο καρδιάς για ΠΑΥ, θα πρέπει να παραπέμπονται στο ειδικό Κέντρο Πνευμονικής Υπέρτασης της Πνευμονολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Λσίας.

5. Γνωμοδότηση για ασθενείς που νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές

Οι Πνευμονολόγοι καλούνται να γνωμοδοτήσουν για ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές και παρουσιάζουν πνευμονολογικά προβλήματα ή πρόκειται να χειρουργηθούν. Για τους ασθενείς αυτούς γίνονται οι απαραίτητες συστάσεις για την αντιμετώπιση του αναπνευστικού προβλήματος ή όπου κρίνεται απαραίτητο οι ασθενείς μεταφέρονται στην Πνευμονολογική Κλινική για περαιτέρω αντιμετώπιση.

6.  Εργαστήρια και εξετάσεις  

6.1  Σπιρομέτρηση με φορητό σπιρόμετρο για τους ασθενείς με νοσήματα του αναπνευστικού ή αυτούς που πρόκειται να χειρουργηθούν και απαιτείται προεγχειρητικός έλεγχος για το αναπνευστικό σύστημα.

6.2  Λειτουργικός έλεγχος του αναπνευστικού συστήματος

Η Πνευμονολογική Κλινική διαθέτει υπερσύγχρονο εργαστήριο για τον πλήρη έλεγχο της αναπνευστικής λειτουργίας. Ελέγχονται οι στατικοί και οι δυναμικοί όγκοι των πνευμόνων καθώς και η διαχυτική ικανότητα αλλά και οι αναπνευστικοί μύες.

6.3  Αλλεργικά δερματικά τεστ

Διενεργούνται στα πλαίσια διερεύνησης της ατοπίας. Ο έλεγχος περιλαμβάνει 13 τύπους αερομεταφερόμενων αλλεργιογόνων.

6.4  Δοκιμασία πρόκλησης με μεταχολίνη

Σε δοκιμασία πρόκλησης με μεταχολίνη υποβάλλονται οι ασθενείς οι οποίοι διερευνώνται για άσθμα.

6.5  Εργαστήριο μελέτης ύπνου για τη διάγνωση του συνδρόμου υπνικής άπνοιας και άλλων διαταραχών του ύπνου

Πραγματοποιούνται  προγραμματισμένες μελέτες ύπνου κάθε βράδυ. Παράλληλα οι ασθενείς που πάσχουν από σύνδρομο υπνικής άπνοιας, παρακολουθούνται στο Ιατρείο διαταραχών του ύπνου. Στο συγκεκριμένο ιατρείο γίνεται ειδική εκπαίδευση των ασθενών στη χρήση των συσκευών μη επεμβατικού αερισμού (c-pap, bi-pap) και οι συσκευές ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα με σύγχρονο λογισμικό για τη σωστή λειτουργία αλλά και τη χρήση τους από τους ασθενείς.

6.6  Εργαστήριο καρδιοαναπνευστικής δοκιμασίας κοπώσεως (ΚΑΔΚ)

Στην Πνευμονολογική Κλινική λειτουργεί υπερσύγχρονο εργαστήριο ΚΑΔΚ στο οποίο παραπέμπονται ασθενείς τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Στην κλινική πράξη χρησιμοποιείται για τη διάγνωση, την εκτίμηση της αναπηρίας, την εκτίμηση της ικανότητας για άσκηση, την εκτίμηση της βαρύτητας και την πρόγνωση διαφόρων νοσημάτων, αλλά και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής αγωγής. Στο εργαστήριο ελέγχονται ασθενείς υποψήφιοι για μεταμόσχευση καρδιάς και ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια προ και μετά το Πρόγραμμα Πνευμονικής Αποκατάστασης.

6.7  Βρογχοσκόπηση

Το εύκαμπτο βρογχοσκόπιο εισήχθη στο δημόσιο τομέα το 1993. Στον πρώτο όροφο του Γ. Ν. Λ/σίας λειτουργεί το ενδοσκοπικό εργαστήριο και το εργαστήριο επεμβατικής Πνευμονολογίας στα οποία πραγματοποιούνται οι ακόλουθες εξετάσεις:

–          Εύκαμπτη βρογχοσκόπηση,

–          Άκαμπτη βρογχοσκόπηση

–          Ενδοβρογχικές βιοψίες

–          Διαβρογχικές βιοψίες

–          Συμβατική διαβρογχική βιοψία λεμφαδένων μεσοθωρακίου ή/και μεσοθωρακικών μαζών (ΤΒΝΑ)

–          Διαβρογχική βιοψία λεμφαδένων μεσοθωρακίου ή/και μεσοθωρακικών μαζών καθοδηγούμενη από ενδοβρογχικό υπέρηχο από το 2012 (EBUS)

–          Λήψη βρογχικών εκκρίσεων για διάφορες εξετάσεις

Λήψη βρογχοκυψελιδικών εκκρίσεων για διάφορες εξετάσεις

–          Λήψη κυτταρολογικής βούρτσας

–          Τεχνική αυτοφθορισμού μέσω του βρογχοσκοπίου

–          Άρση κακοήθους απόφραξης τραχείας, βρόγχων (χρήση ηλεκτροκαυτηρίας, argon plasma coagulation APC) ND-YAG Laser, Cryotherapy

–          Αντιμετώπιση καλοήθους/κακοήθους στένωσης τραχείας, βρόγχων, τοποθέτηση τραχειοβρογχικών ενδοπροθέσεων (stent)

Σύγκλιση βρογχοπλευρικών συριγγίων -ενδοαυλικές βαλβίδες σε ασθενείς με σοβαρό εμφύσημα

Η κλινική διαθέτει επίσης πρόπλασμα για την καλύτερη εκπαίδευση των ειδικευόμενων ιατρών στη χρήση του βρογχοσκοπίου.

Ενδοσκοπικός έλεγχος κατάποσης σε ασθενείς με διαταραχές κατάποσης, νευρολογικά νοσήματα, συχνές εισροφήσεις

6.8  Ελάχιστα παρεμβατική ιατρική θωρακοσκόπηση

Η θωρακοσκόπηση άρχισε να εφαρμόζεται στην Πνευμονολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας το 2012. Πρόκειται για μέθοδο εξέτασης της υπεζωκοτικής κοιλότητας που γίνεται στα πλαίσια διερεύνησης της υπεζωκοτικής συλλογής. Επίσης εφαρμόζεται όπου απαιτείται για θεραπευτικούς λόγους να γίνει πλευροδεσία. Γίνεται με το εύκαμπτο θωρακοσκόπιο.

7. Άλλες δραστηριότητες

7.1 Σχολεία βρογχικού άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ)

Στην Πνευμονολογική Κλινική του Γ. Ν. Λευκωσίας λειτουργούσαν από το 2008 τα σχολεία βρογχικού άσθματος και ΧΑΠ. Τα σχολεία αυτά είναι χώροι εκπαίδευσης για τους ασθενείς και τους συγγενείς ασθενών που πάσχουν από βρογχικό άσθμα και ΧΑΠ. 

7.2 Πνευμονική αποκατάσταση για ασθενείς με ΧΑΠ και άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες όπως η πνευμονική ίνωση

Το πρόγραμμα της πνευμονικής αποκατάστασης ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 9 Νοεμβρίου 2010. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διάφορες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των ασθενών με ΧΑΠ με σκοπό τη βελτίωση της γενικής τους κατάστασης στοχεύοντας σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Πρόκειται για το πρώτο κέντρο αποκατάστασης για ασθενείς με ΧΑΠ τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

7.3 Δοκιμασία έξι λεπτών βάδισης 6MWT (6 minutes walking test)

Η δοκιμασία έξι λεπτών βάδισης είναι μία απλή δοκιμασία η οποία εκτελείται από τον ασθενή σε ελεύθερο διάδρομο έξω από το λειτουργικό εργαστήριο της πνευμονολογικής κλινικής με ειδικό φορητό σύγχρονο εξοπλισμό.  Κατά τη δοκιμασία μετρείται η απόσταση που διανύει ο ασθενής βαδίζοντας γρήγορα για έξι λεπτά.  Κατά τη δοκιμασία παρευρίσκεται πνευμονολόγος και καταγράφονται ο κορεσμός του αρτηριακού αίματος σε οξυγόνο, η καρδιακή και η αναπνευστική συχνότητα.

7.4 Διαθωρακικός υπέρηχος

Το υπερηχογράφημα πνεύμονα αποτελεί το πιο γρήγορο, άμεσο, μη επεμβατικό μέσο διαγνωστικής προσέγγισης του πνευμονολογικού ασθενούς, χωρίς επιπλοκές και ακτινοβολία και με χαμηλότερο κόστος έναντι άλλων διαγνωστικών μέσων. Η χρήση του υπερηχογραφήματος πνεύμονα είναι ένα διαγνωστικό μέσο στην Πνευμονολογία για έλεγχο παθήσεων του θώρακα και της υπεζωκοτικής κοιλότητας και την ασφαλή παρακέντηση.

8. Αντιφυματικό πρόγραμμα

Η Πνευμονολογική Κλινική εκπροσωπείται στην Εθνική Επιτροπή Φυματίωσης. Η επιτροπή συνεδριάζει τακτικά με σκοπό τον κεντρικό σχεδιασμό του αντιφυματικού προγράμματος με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων και την εφαρμογή των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι ασθενείς στο Γ.Ν.Λ/σίας, παρακολουθούνται στο Ιατρείο φυματίωσης με τακτικά ραντεβού.

9. Εκπαίδευση στην ειδικότητα της Πνευμονολογίας

Εκπαίδευση ειδικευομένων ιατρών

Η Πνευμονολογική Κλινική διαθέτει το κατάλληλο προσωπικό για την αποτελεσματική εκπαίδευση ειδικευομένων ιατρών και είναι πλήρως εξοπλισμένη με υπερσύγχρονα μηχανήματα. Έχει να επιδείξει σημαντικό εκπαιδευτικό έργο σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕRS) με ισχυρή δυναμική στο τομέα της εκπαίδευσης στην Πνευμονολογία. Για το λόγο αυτό η Πνευμονολογική Κλινική παρέχει πλήρη ειδικότητα στην Πνευμονολογία. Είναι η μοναδική Πνευμονολογική Κλινική στην Κύπρο που προσφέρει ειδικότητα στην Πνευμονολογία.

Η Πνευμονολογική Κλινική παρέχει επίσης εκπαίδευση στην Ειδικότητα της Πνευμονολογίας σε ειδικευόμενους ιατρούς Γενικής Ιατρικής και σε ειδικευόμενους Αναισθησιολογίας. Κατά τη διάρκεια της ειδικότητας υπάρχει εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζεται και περιλαμβάνει μαθήματα, εκπαίδευση στον απεικονιστικό έλεγχο του αναπνευστικού συστήματος, στην εκτέλεση και ανάγνωση της σπιρομέτρησης, στην καθημερινή εξέταση ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα και εξάσκηση στα εργαστήρια της κλινικής.

Εκπαίδευση Φοιτητών Ιατρικής

Στην Πνευμονολογική Κλινική εκπαιδεύονται επίσης φοιτητές ιατρικής τόσο από το κρατικό πανεπιστήμιο όσο και από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

10. Ενημέρωση του κοινού

Στο πλαίσιο ενημέρωσης του κοινού για τα νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος, η Πνευμονολογική Κλινική προχώρησε από το 2007, στην έκδοση εύχρηστων εντύπων τα οποία διανέμονται δωρεάν στο κοινό. Τα έντυπα αυτά αφορούν το βρογχικό άσθμα, τη ΧΑΠ, το σύνδρομο υπνικής άπνοιας, την πνευμονία της κοινότητας, τη βρογχοσκόπηση, την πνευμονική αποκατάσταση, τα σχολεία άσθματος και ΧΑΠ, τη διακοπή καπνίσματος, την πνευμονική εμβολή, τη θωρακοσκόπηση, τη μεταμόσχευση πνευμόνων, την οξυγονοθεραπεία, τη φυσιοθεραπεία και αποκατάσταση καθώς και το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών από την Πνευμονολογική Κλινική.

11.Σύστημα τηλεδιάσκεψης

Μέσα στο 2012 έγινε εγκατάσταση πιλοτικού συστήματος τηλεδιάσκεψης το οποίο παρέχει τη δυνατότητα συζήτησης περιστατικών και συμμετοχής σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες με Πνευμονολογικές Κλινικές του εξωτερικού.

12. Μελλοντικοί σχεδιασμοί

Δημιουργία ερευνητικού κέντρου αναπνευστικών παθήσεων το οποίο θα στελεχωθεί με εκπαιδευμένο προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό για την ανάπτυξη ερευνητικών δραστηριοτήτων στην Πνευμονολογία. Στο ερευνητικό κέντρο θα πραγματοποιείται γονιδιακός έλεγχος για νοσήματα του αναπνευστικού και θα εφαρμόζονται τεχνικές κυτταρικής και μοριακής βιολογίας.

13. Πρωτοβουλίες

Οι γιατροί της Πνευμονολογικής Κλινικής στηρίζουν το Σωματείο «Παγκύπριος Σύνδεσμος Πνευμονοπαθών και Φίλων». Ο συγκεκριμένος σύνδεσμος σκοπό έχει την παροχή βοήθειας και κάθε είδους υποστήριξης στους πνευμονοπαθείς ασθενείς αλλά και των οικογενειών τους, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στα νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος. Στο σύνδεσμο μπορούν να εγγράφονται μέλη όσοι το επιθυμούν.