Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα ΤΑΕΠ menu-btn

Κλείστε ραντεβού

Στείλτε μας τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο για να κλείσετε ένα ραντεβού.

Ακύρωση ραντεβού

Στείλτε μας τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο για να ακυρώσετε ένα ραντεβού.

Hour Minute

Επικοινωνία

Προφίλ

Το τμήμα Μεσογειακής αναιμίας (Θαλασσαιμίας)  άρχισε τη λειτουργία του το 1993, στα πλαίσια της λειτουργίας του νέου νοσοκομείου Λεμεσού. Λειτουργεί σαν ανεξάρτητη μονάδα και απασχολεί δύο γιατρούς και εννέα νοσηλεύτριες/νοσηλευτές

Στεγάζεται στον όροφο <0> του νοσοκομείου και διαθέτει 20 κλίνες , παρέχοντας υπηρεσίες ημερήσιας νοσηλείας (πρωί και απόγευμα) για την εξυπηρέτηση των ασθενών του.

Στο τμήμα Μεσογειακής αναιμίας μεταγγίζονται συστηματικά και παρακολουθούνται, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή πρωτόκολλα 185 πάσχοντες με ομόζυγο β- Μεσογειακή αναιμία (παιδιά και ενήλικες). Επίσης παρέχεται συστηματική παρακολούθηση σε 105 πάσχοντες με α- Μεσογειακή αναιμία, 12 ασθενείς με Μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και 12 ασθενείς με άλλες χρόνιες αναιμίες ή με άλλες παθήσεις, μερικοί από τους οποίους μεταγγίζονται σε τακτική βάση. Συνολικά πραγματοποιούνται περισσότερες από 5500 μεταγγίσεις αίματος το χρόνο.

Στις δραστηριότητες του τμήματος περιλαμβάνονται εκτός από τις μεταγγίσεις αίματος, η θεραπεία αποσιδήρωσης, η αξιολόγηση του φορτίου του σιδήρου (serum Ferritin, MRI) και η ρύθμιση της θεραπευτικής αγωγής με τον συνδυασμό φαρμάκων. Επίσης περιλαμβάνεται η εκπαίδευση νέων ασθενών και γονέων στη διαδικασία αποσιδήρωσης.

Στο τμήμα γίνεται παρακολούθηση των  επιπλοκών της Θαλασσαιμίας και αντιμετώπιση των  συνήθων αλλά και των ειδικών προβλημάτων υγείας των πασχόντων. Στα πλαίσια αυτά λειτουργεί η ημερήσια ή βραχεία νοσηλεία για θεραπεία, πρόληψη ή διάγνωση χρόνιων ή έκτακτων καταστάσεων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς. Γίνεται ακόμα  προετοιμασία παραπομπής για διενέργεια  μεταμόσχευσης μυελού των οστών καθώς και παρακολούθησης  μετά τη μεταμόσχευση. Δώδεκα ασθενείς με β-Μεσογειακή αναιμία έχουν ήδη υποβληθεί σε επιτυχή μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Υπάρχει στενή συνεργασία με τη τράπεζα αίματος του νοσοκομείου καθώς και με τα εργαστήρια Θαλασσαιμίας στο Μακάρειο νοσοκομείο και Μοριακής Γενετικής στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Το τμήμα Μεσογειακής αναιμίας συντονίζει το πρόγραμμα πληθυσμιακής έρευνας στην επαρχία Λεμεσού, για τον εντοπισμό φορέων της πάθησης και παρέχει γενετικές συμβουλές και καθοδήγηση σε ζευγάρια φορέων, για την πρόληψη της Μεσογειακής αναιμίας και των άλλων αιμοσφαιρινοπαθειών.Οι ιατροί του τμήματος συμμετέχουν ενεργά με ομιλίες, εισηγήσεις και διαλέξεις στα πλαίσια τοπικών ή διεθνών συνεδρίων και επιστημονικών ημερίδων. Το τμήμα επίσης συμμετείχε σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα που έχουν σχέση με τη Θαλασσαιμία καθώς και στη παροχή εκπαίδευσης των φοιτητών ιατρικών σχολών

Υπεύθυνος Τμήματος / Κλινικής: