Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα ΤΑΕΠ menu-btn
19 Οκτωβρίου, 2022

Δέσμευση του ΟΚΥπΥ η συνεχής πρόοδος

Ο ΟΚΥπΥ παρουσίασε τον ετήσιο απολογισμό του και τα μελλοντικά του σχέδια

Τον ετήσιο απολογισμό του για το 2022 παρουσίασε ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, (ΟΚΥπΥ), σε διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στα Κεντρικά Γραφεία του, στη Λευκωσία.

Με μήνυμα πως Οργανισμός ανήκει σε όλους τους πολίτες αυτής της χώρας, ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ κ. Κύπρος Σταυρίδης, αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο που πραγματοποιήθηκε στα Νοσηλευτήρια και Διευθύνσεις του ΟΚΥπΥ κατά το 2022, όπως επίσης και στους μελλοντικούς σχεδιασμούς του.

Παρά το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον παγκοσμίως και με τα σημάδια της πανδημίας να είναι ακόμη νωπά, ο Οργανισμός συνεχίζει να υλοποιεί το φιλόδοξο σχέδιο αναδιοργάνωσής του για διοικητική και οικονομική αυτονόμηση, με στόχο να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φροντίδας και εξυπηρέτησης.

Σε μία χρονιά με υψηλές απαιτήσεις, τόσο για τον Οργανισμό, όσο και για  την οικονομία και την κοινωνία ευρύτερα, ο ΟΚΥπΥ κατάφερε να κάνει σημαντικά βήματα προόδου στους βασικούς πυλώνες ανάπτυξής του. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από την ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας σημείωσαν αύξηση 16,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Όσον αφορά στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα υγείας, επηρεάστηκε σε σημαντικό βαθμό από την αντιμετώπιση της πανδημίας και την εφαρμογή του ΓΕΣΥ,  υπάρχουν εντούτοις περιθώρια για βελτίωση και η πρόσφατη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων θα συμβάλει σημαντικά σε αυτό.

Τα αποτελέσματα από τις ενέργειες που υλοποιούνται, φαίνονται στα Νοσηλευτήρια, τις Διευθύνσεις και σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών που παρέχει ο Οργανισμός. Πρόσφατα ο ΟΚΥπΥ πέτυχε μία σημαντική μεταρρύθμιση, την λειτουργία των Νοσηλευτηρίων και τις απογευματινές ώρες και επιπρόσθετα σήκωσε στους ώμους του πρώτος τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων, θεσμός που τώρα υιοθετείται και από τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, προχώρησε στη ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του με την υπογραφή της σύμβασης για το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας (ΟΠΣΥ ΙΙ),  το μεγαλύτερο έργο πληροφορικής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή, ο ΟΚΥπΥ επενδύει συνεχώς στο προσωπικό του με συνεχιζόμενη εκπαίδευση και υποστήριξη, καθώς πιστεύει πως οι άνθρωποι είναι το πολυτιμότερο ‘εργαλείο΄ του Οργανισμού και αυτοί που κάνουν την ουσιαστική διαφορά. Από τους σχεδιασμούς του Οργανισμού, δεν απουσιάζουν τα αναπτυξιακά προγράμματα, καθώς η βελτίωση των υποδομών και του εξοπλισμού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σταυρίδης ανέφερε: «Στον ΟΚΥπΥ η δέσμευσή μας – προσωπικά και η δική μου –είναι η συνεχής πρόοδός μας. Μια πρόοδος, που δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωσή της. Για εμένα, για τους ανθρώπους της διεύθυνσης, για την πολιτεία, ο ΟΚΥπΥ θα έχει πάντα περιθώρια βελτίωσης και θα προβαίνει σε συνεχείς διορθώσεις και βελτιώσεις που θα στοχεύουν στη συνεχή αναβάθμισή του, με απώτερο πάντα στόχο το όφελος προς τον ασθενή. Ζητάμε από εσάς, την πολιτεία χρόνο ώστε να αθροίσουν οι αλλαγές μας και να αποδώσουν καρπούς. Γιατί όσο αθροίζονται οι αλλαγές, τόσο αισθητά αυτές φαίνονται».  

Ο Οργανισμός θα συνεχίσει να αφουγκράζεται τους προβληματισμούς της κοινωνίας και μέσα από αυτούς να βελτιώνεται, να ωριμάζει, και να αναπτύσσεται, καθώς η υγεία είναι κάτι που αφορά όλους μας.

Προηγούμενο Όλα τα Νέα Επόμενο