Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα ΤΑΕΠ menu-btn
5 Φεβρουαρίου, 2021

Διατροφή και Καρκίνος: Πρόληψη και Θεραπεία

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου είναι σημαντικό να αναδεικνύεται και η ανάγκης διαμόρφωσης πολιτικών πρόληψης, μεταξύ των οποίων είναι και η προαγωγή της υιοθέτησης πιο σωστών διατροφικών συνηθειών. Εδώ και χρόνια γνωρίζουμε ότι η διατροφή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους περιβαλλοντικούς παράγοντες εμφάνισης πολλών ειδών καρκίνου.

Διεθνείς οργανισμοί όπως η Αμερικανική Ογκολογική Εταιρεία (ACS) και ο Οργανισμός Ευρωπαϊκών Ινστιτούτων Καρκίνου (OECI) αναφέρουν ότι η πρόληψη επιτυγχάνεται με τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους εφόρου ζωής και τονίζουν ότι η πρόληψη της παχυσαρκίας σε όλα τα στάδια της ζωής είναι πολύ σημαντική. Ωστόσο, υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα ενθαρρύνονται όπως στοχεύσουν σε απώλεια βάρους, καθότι έχει δειχθεί ότι συνδέεται με σημαντικά οφέλη υγείας και μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Επιπλέον δίνεται έμφαση στην αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς και στην υιοθέτηση πιο σωστής διατροφής. Πιο συγκεκριμένα, ενθαρρύνεται όπως ο πληθυσμός:

  • Περιορίσει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων κρεατοπαρασκευασμάτων
  • Αυξήσει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
  • Επιλέγει ακατέργαστα δημητριακά έναντι των επεξεργασμένων
  • Περιορίσει την κατανάλωση αλκοόλ (όχι περισσότερο από 1 ποτό ημερησίως για τις γυναίκες και 2 ποτά ημερησίως για τους άνδρες).

Αξίζει επιπλέον να σημειώσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πολύ πρόσφατα (3/2/2021), το «Ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου: Μια νέα προσέγγιση της ΕΕ στην πρόληψη, τη θεραπεία και την περίθαλψη». Η εκστρατεία «Υγιεινός Τρόπος Ζωής για Όλους» (HealthyLifestyle4All) εντάσσεται στον έναν από τους τέσσερις τομείς δράσεις της Επιτροπής.

Παράλληλα όμως είναι σημαντικό να αναδείξουμε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η διατροφική υποστήριξη σε άτομα που πάσχουν από καρκίνο. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι ανάγκες κάθε ατόμου με καρκίνο είναι διαφορετικές. Οι διατροφικοί στόχοι καθορίζονται από το είδος του καρκίνου και τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν, καθώς επίσης και από μια σειρά άλλων παραγόντων όπως η συννοσηρότητα και η ηλικία.

Η διατροφική υποστήριξη έχει καλύτερα αποτελέσματα εάν λάβει χώρα σε χρόνο που δεν απέχει πολύ από τη διάγνωση. Πολύ συχνά οι ασθενείς παραπέμπονται για διατροφική αξιολόγηση όταν η γενική τους κατάσταση έχει επιβαρυνθεί σημαντικά. Για την αποφυγή αυτής της κατάστασης, θα πρέπει από την αρχή να σχεδιάζεται ένα πλάνο στο οποίο έχουν τεθεί ξεκάθαροι στόχοι που θα πρέπει να επεξηγηθούν λεπτομερώς στον ασθενή. Εάν αυτοί οι στόχοι υιοθετηθούν από νωρίς, τα αναμενόμενα οφέλη είναι αξιοσημείωτα. Κατά το σχεδιασμό του πλάνου θεραπείας και της πορείας αντιμετώπισης του καρκίνου με χειρουργικές, φαρμακολογικές ή/και ακτινολογικές παρεμβάσεις, θα πρέπει παράλληλα να γίνει προετοιμασία του ασθενούς για το πώς να αντιμετωπίσει τις πιο συχνές παρενέργειες που σχετίζονται με την πρόσληψη τροφής, όπως είναι:

  • Αλλαγές στην όρεξη
  • Δυσκοιλιότητα
  • Διάρροια
  • Κόπωση
  • Ξηροστομία
  • Στοματικά έλκη
  • Ναυτία
  • Δυσκαταποσία
  • Αλλοιωμένη αίσθηση γεύσης και όσφρησης
  • Αλλαγές στο σωματικό βάρος

Η ολοκληρωμένη διατροφική παρέμβαση βοηθά στη διατήρηση ή στην ελάχιστη δυνατή απώλεια σωματικού βάρους και μυϊκού ιστού, καθώς και στην αποφυγή εμφάνισης διατροφικών ελλείψεων. Επιπλέον, με την υιοθέτηση σωστών διατροφικών πρακτικών μειώνονται αισθητά οι ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλούνται από τη θεραπεία, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται ο κίνδυνος λοιμώξεων και επιταχύνεται η διαδικασία ανάρρωσης. Φαίνεται λοιπόν, ότι η παροχή σωστής διατροφικής φροντίδας μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο.

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου #ΕίμαιΚαιΘαΚάνω μπορεί να εμπνεύσει όλους. Ας κάνουμε καθημερινά βήματα με στόχο τη βελτίωση του τρόπος ζωής μας συμβάλλοντας στην πρόληψη εμφάνισης της νόσου. 

Ελίνα Ιωάννου RD MSc PhDc

Κλινική Διαιτολόγος

Διατροφολόγος Δημόσιας Υγείας

Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού

Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας

el.ioannou@shso.org.cy

Πηγές:

  1. European Commission. Europe’s Beating Cancer Plan: A new EU approach to prevention, treatment and care. 3 February 2021. https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_21_342
  2. Norat et al. European Code against Cancer 4th Edition: Diet and cancer. Cancer Epidemiology 2015; 39(1):S56-S66
  3. Organization of European Cancer Institutes. Interactive nutritional recommendations for cancer patients. 2011. Publisher: OECI-EEIG Reg. Brussels REEIG n. 277D/2011/12.243/3 – ISBN: 9789080625686 https://www.oeci.eu/documents/oeci_nutritional.pdf
  4. Rock CL et al. American Cancer Society guideline for diet and physical activity for cancer prevention CA Cancer J Clin. 2020 Jul;70(4):245-271
Προηγούμενο Όλα τα Νέα Επόμενο