Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα ΤΑΕΠ menu-btn
14 Μαΐου, 2020

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ- ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Οι οδηγίες αφορούν στην εξυπηρέτηση των δικαιούχων από τους ΠΙ για ενήλικες των Κέντρων Υγείας του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, στην βάση των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας, του ΠΙΣ και του ΟΑΥ καθώς και των σχετικών Διαταγμάτων του Υπουργού Υγείας

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

 • Η προσέλευση των δικαιούχων στα Κέντρα Υγείας θα πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν διευθέτησης ραντεβού.
 • Σε περίπτωση που κάποιος δικαιούχος εμφανίσει πυρετό ή συμπτώματα του COVID-19 την ημέρα που πρόκειται να προσέλθει στο προγραμματισμένο ραντεβού του στο Κέντρο Υγείας, θα πρέπει να του ζητηθεί να καλέσει τηλεφωνικά στο Κέντρο πριν την επίσκεψη και να αναφέρει / συζητήσει την ανάγκη να επαναπρογραμματιστεί το ραντεβού του.
 • Κατά τη διευθέτηση του ραντεβού, θα πρέπει να ζητηθεί από τους δικαιούχους όπως κατά την προσέλευσή τους στο Κέντρο Υγείας και σίγουρα πριν την είσοδό τους στις εγκαταστάσεις αυτού, φέρουν χειρουργική μάσκα προστασίας.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

 • Το Κέντρο Υγείας θα πρέπει να περιοριστεί σε μία είσοδο.
 • Θα πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορο σύστημα διαλογής (triage) των δικαιούχων πριν την είσοδό τους στο Κέντρο Υγείας που να αφορά σε ερωτήσεις αν αυτός παρουσιάζει συμπτωματολογία συμβατή με COVID-19, επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο περιστατικό και θερμομέτρηση. Οι ερωτήσεις που θα υποβάλλονται θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες και οι πιο κάτω:

α)Τις τελευταίες 14 μέρες έχετε επιστρέψει από οποιαδήποτε χώρα ή έχετε έρθει σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοιού

ή/ και

β) έχετε εμφανίσει οποιοδήποτε σύμπτωμα όπως πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή;

 • Το στέλεχος του Κέντρου που θα αναλάβει τη διαδικασία θα πρέπει να βρίσκεται συνεχώς στην είσοδο του Κέντρου και να χρησιμοποιεί τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό (χειρουργική μάσκα, ασπίδα προστασίας, στολή και γάντια). Θα πρέπει να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των προσερχομένων στο Κέντρο
 • Οι δικαιούχοι θα πρέπει να εισέρχονται στο Κέντρο Υγείας φορώντας την χειρουργική μάσκα και σε περίπτωση που δεν έχουν θα πρέπει να τους χορηγείται για να την φορέσουν κατά την διαλογή/ είσοδό τους στο Κέντρο Υγείας. Στην είσοδο θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει αντισηπτικό για τα άτομα που προσέρχονται και να τους ζητείται η απολύμανση των χεριών.
 • Η είσοδος στο Κέντρο Υγείας για συνοδούς απαγορεύεται.  Σε περίπτωση όμως που αυτή είναι απόλυτα απαραίτητη, ο αριθμός τους δεν πρέπει να είναι περισσότερος του ενός ανά ασθενή.
 • Η/ο συνοδός θα πρέπει να παίρνει τα ίδια προληπτικά μέτρα και να υποβάλλεται σε θερμομέτρηση και σε σχετικές ερωτήσεις κατά πόσο αυτός παρουσιάζει συμπτωματολογία συμβατή με COVID-19, επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο περιστατικό, όπως στην περίπτωση του ατόμου που έχει το ραντεβού.
 • Θα πρέπει οι δικαιούχοι και συνοδοί να συμμορφώνονται με τα μέτρα αναπνευστικής υγιεινής, βήχα και την υγιεινή των χεριών καθ ‘όλη τη διάρκεια της επίσκεψης.
 • Οι πινακίδες και οι αφίσες που αφορούν στα μέτρα πρόληψης (όπως χρήση μάσκας και υγιεινή των χεριών) θα πρέπει να είναι αναρτημένες σε στρατηγικά σημεία (π.χ. είσοδο, χώρους αναμονής).
 • Θα πρέπει να παρέχονται αντισηπτικά σε κατάλληλα δοχεία και κυρίως σε σημεία όπου οι δικαιούχοι προσέρχονται για εγγραφή και παράδοση ή ανταλλαγή τυχόν εντύπων, αλλά και ποδοκίνητοι κάδοι για άχρηστα, τόσο στην είσοδο όσο και στους χώρους αναμονής.
 • Οι χώροι αναμονής θα πρέπει να έχουν καλό αερισμό και θα πρέπει να διασφαλίζεται απόσταση δυο μέτρων μεταξύ των δικαιούχων που περιμένουν για εξέταση (αν είναι δυνατόν με ειδική σήμανση των καθισμάτων).
 • Όταν κρίνεται απαραίτητο, δικαιούχοι μπορούν να περιμένουν στο αυτοκίνητό τους ή έξω από το Κέντρο Υγείας και να ζητείται από αυτούς να προσέλθουν όταν θα είναι η σειρά τους τηλεφωνικά.
 • Τα ραντεβού των ιατρών θα πρέπει να είναι πιο αραιά (π.χ. κάθε μισή ώρα) με τρόπο ώστε να μην παρατηρείται συνωστισμός έξω από τα ιατρεία.
 • Θα πρέπει να απαγορεύονται ομαδικές συμβουλευτικές συναντήσεις δικαιούχων με Λειτουργούς Υγείας του ΚΥ. Ταυτόχρονα θα πρέπει να αποτρέπονται οποιεσδήποτε ομαδικές συναντήσεις του προσωπικού κατά τη διάρκεια της εργασίας τους ή του διαλείμματος.
Προηγούμενο Όλα τα Νέα Επόμενο