Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα ΤΑΕΠ menu-btn
15 Φεβρουαρίου, 2021

Διεθνής Ημέρα για το παιδί με καρκίνο

Ο καρκίνος και η λευχαιμία σε παιδιά και εφήβους αποτελούν ένα σοβαρό και πολύ δύσκολο ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα. Η σωστή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των πολύπλοκων αυτών καταστάσεων, περιλαμβάνει όχι μόνο τη διάγνωση και θεραπεία αλλά και την εξειδικευμένη ψυχολογική και κοινωνική προσέγγιση που χρειάζονται τόσο οι μικροί ασθενείς, όσον και οι οικογένειες τους.

Κατά τα τελευταία 30 χρόνια έχει σημειωθεί στον τομέα της Παιδογκολογίας μια αξιοσημείωτη πρόοδος, με αποτέλεσμα σήμερα να επιτυγχάνεται ποσοστό ίασης της πέραν του 80%. Για να επιτευχθούν όμως τα αποτελέσματα αυτά είναι απαραίτητο όπως τα βρέφη, παιδιά ή έφηβοι που πάσχουν με καρκίνο  να περιθάλπονται σε ένα εξειδικευμένο κέντρο όπου γιατροί, νοσηλεύτριες και άλλο επιστημονικό προσωπικό, μέσα στα πλαίσια μιας εξειδικευμένης, πολυθεματικής ομάδας, να είναι ειδικά αφοσιωμένοι στη φροντίδα των πολύ σοβαρών αυτών περιστατικών.

Η ασθένεια του καρκίνου μπορεί να προσβάλει παιδιά και έφηβους οποιασδήποτε ηλικίας. Κάθε χρόνο στην Κύπρο, εκδηλώνονται 42 νέα περιστατικά καρκίνου και λευχαιμίας σε παιδιά ηλικίας από 0 έως 19 ετών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το παιδί που πάσχει από καρκίνο ή λευχαιμία μπορεί να ιαθεί. Όμως ο δρόμος είναι δύσκολος και η δοκιμασία πολλές φορές φαίνεται σαν ένας Γολγοθάς χωρίς τελειωμό. Οι γονείς του παιδιού, τα αδελφάκια και όλη η οικογένειά του, βρίσκονται ξαφνικά και χωρίς καμιά προειδοποίηση μπροστά σε ένα πρόβλημα που αρχικά φαίνεται αξεπέραστο και αδυσώπητο. Το να ακούσει ένας γονιός ότι το παιδί του πάσχει από λευχαιμία ή κάποιας άλλης μορφής καρκίνο, είναι από τις χειρότερες εμπειρίες που μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος.

Στην Κύπρο διαθέτουμε στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ στη Λευκωσία, την Παιδογκολογική – Παιδοαιματολογική Κλινική που είναι το μοναδικό κέντρο στη χώρα μας για τη διάγνωση, θεραπεία και μακροχρόνια αντιμετώπιση των περιπτώσεων παιδικού και εφηβικού καρκίνου και λευχαιμίας. Από το 1990 που ιδρύθηκε η Κλινική αυτή με βάση τα διεθνή πρότυπα, προσφέρονται στα ασθενή παιδιά μας, οι πλέον σύγχρονες θεραπείες με διεθνή πρωτόκολλα όπως και στα καλύτερα κέντρα του εξωτερικού. Τα ποσοστά ίασης των παιδιών που επιτυγχάνουμε στην Κύπρο είναι ανάλογα με αυτά που επιτυγχάνονται και στα καλύτερα κέντρα του εξωτερικού.   

Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου

Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία
Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος

Διευθυντής Παιδογκολογικής – Παιδοαιματολογικής Κλινικής

Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία

Προηγούμενο Όλα τα Νέα Επόμενο