Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα ΤΑΕΠ menu-btn
21 Ιουλίου, 2021

Ευθύνη για τη λειτουργία, τη διαχείριση, τον έλεγχο και την εποπτεία των νοσηλευτηρίων στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας έχει ο ΟΚΥπΥ

Καθήκον του ΟΚΥπΥ η ανάπτυξη κλινών για Covid-19 και η επάνδρωσή τους με προσωπικό

Με πρωτοβουλία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), ο οποίος συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας με τα νοσηλευτήρια του που ανέλαβαν εξ’ ολοκλήρου την ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας για ασθενείς με COVID-19, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με φορείς με σκοπό την ενημέρωση όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας και την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών υγείας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, η Διευθυντική Ομάδα και λειτουργοί του ΟΚΥπΥ, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και εκπρόσωποι των συντεχνιών των επαγγελματιών υγείας.

Η υφιστάμενη κατάσταση:

Ο ΟΚΥπΥ ενημέρωσε τους φορείς με εκτενή ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, καταγράφηκαν οι ανάγκες που υπάρχουν και που πιθανόν να προκύψουν και επαναβεβαιώθηκε ότι την ευθύνη για τη λειτουργία, τη διαχείριση, τον έλεγχο και την εποπτεία των δημοσίων νοσηλευτηρίων (νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ) στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας έχει ο ΟΚΥπΥ.

Παροχή κινήτρων σε νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικο:

Με αμοιβαία συνεννόηση ΟΚΥπΥ και ΠΙΣ, συζητήθηκε πρόταση του ΟΚΥπΥ για παροχή κινήτρων σε ιατρούς για έκτακτη στελέχωση των Κλινικών Covid στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Παράλληλα, ο ΟΚΥπΥ εισηγήθηκε την παροχή κινήτρων για το προσωπικό των νοσηλευτηρίων, στην προσπάθεια να μην ανακληθούν άδειες αλλά να διασφαλιστεί η υψηλή στελέχωση και η κάλυψη για βάρδιες, καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού λόγω των καλοκαιρινών αδειών.

Παραπομπή ασθενών σε ιδιωτικά:

Όπως είχε συμφωνηθεί μεταξύ ΟΚΥπΥ και ΠΑΣΙΝ κατά τη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκινά άμεσα, εκεί και όπου χρειάζεται, η παραπομπή ασθενών από τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Στόχος η αποσυμφόρηση των νοσηλευτηρίων από τα υπόλοιπα περιστατικά, ώστε να διατεθούν περισσότερες κλίνες και προσωπικό για την περίθαλψη των ασθενών με COVID-19.

Σωστή καθοδήγηση πολιτών για αποσυμφόρηση ΤΑΕΠ:

Λόγω της αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία και της ανάγκης αποσυμφόρησης της βραχείας νοσηλείας, ο ΟΚΥπΥ παρότρυνε τον ΟΑΥ να συνδράμει ώστε οι προσωπικοί ιατροί να ανταποκρίνονται στις κλήσεις των πολιτών και να τους καθοδηγούν σωστά για να μην πηγαίνουν απευθείας στα ΤΑΕΠ.

Συνεργασία με Υπουργείο Υγείας:

Ο ΟΚΥπΥ θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία του με τον Υπουργό Υγείας και τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, η οποία αναλαμβάνει το γενικό συντονισμό, για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας.

Για την πραγματοποίηση της συνάντησης, ο ΟΚΥπΥ εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον Υπουργό Υγείας και τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, καθώς και σε όσους συμμετείχαν σε αυτή. Μόνο με τη σωστή και συντονισμένη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα αντιμετωπιστεί η παρούσα δύσκολη κατάσταση.

Προηγούμενο Όλα τα Νέα Επόμενο