Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα ΤΑΕΠ menu-btn
7 Σεπτεμβρίου, 2020

Επιτρέποντας στα παιδιά …

Πολλά τα ερωτήματα που ταλανίζουν τα παιδιά μας και ίσως ακόμη περισσότερα τα δικά μας ερωτήματα ως γονείς, με τις ανησυχίες και τα σενάρια που προβάρουμε στο μυαλό μας καθώς προσπαθούμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα για την επιστροφή των παιδιών μας στο σχολείο, σε μια πρωτόγνωρη περίοδο παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, η οποία έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα.  

Στις συνήθεις προετοιμασίες των γονιών για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, προστίθενται και άλλες  ανάγκες  πρακτικής φύσεως όπως η προετοιμασία ειδών προσωπικής υγιεινής και προστασίας, καθώς επίσης η ανάγκη εκπαίδευσης των παιδιών αναφορικά με την αναγκαιότητα τήρησης των ενδεδειγμένων μέτρων πρόληψης από την πανδημία στο σχολικό πλαίσιο.

Η επικοινωνία με τα παιδιά και η ενδυνάμωσή τους για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων πρόληψης είναι σημαντικό να πραγματοποιείται με ήρεμο τρόπο και σε υποστηρικτικό κλίμα.  Μιλήστε στα παιδιά με απλό και κατανοητό λόγο, ανάλογο με το αναπτυξιακό στάδιο που διανύουν, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ως γονείς να στηρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλει το σχολείο, καθορίζοντας συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας, καθώς με αυτό τον τρόπο θα ενδυναμώσουμε τη συνεργασία του παιδιού και θα συμβάλλουμε ουσιαστικά στη διασφάλιση της προστασίας του.

Συχνά χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε πολλές φορές στα παιδιά τις οδηγίες και την πληροφόρηση που τους δίνουμε. Μέσω της επανάληψης συνηθειών ατομικής υγιεινής στο σπίτι θα προετοιμάσουμε κατάλληλα τα παιδιά για τη σχολική τάξη. Διδάξτε στο παιδί σας να πλένει τα χέρια του πριν φύγει και όταν φτάσει στο σπίτι, πριν και μετά το φαγητό, μετά τη χρήση του μπάνιου, μετά από φτέρνισμα, κλπ. Αυτές είναι συνήθειες που μπορούν να συνεχιστούν στο σχολείο, όπως και η χρήση απολυμαντικού χεριών μετά την επαφή με  συχνά χρησιμοποιούμενες επιφάνειες. Επίσης, βοηθήστε το παιδί σας να συνηθίσει να φορά μάσκα, δείχνοντάς του τον κατάλληλο τρόπο χρήσης της.

Έπειτα από μια περίοδο εξ αποστάσεως διδασκαλίας και τη μεσολάβηση των καλοκαιρινών διακοπών καθίσταται αναγκαία η διαμόρφωση μια νέας καθημερινής ρουτίνας, η οποία θα έχει καθησυχαστική επίδραση στα παιδιά, καθώς λειτουργούν καλύτερα όταν γνωρίζουν τι να περιμένουν, ανακτώντας την αίσθηση της κανονικότητας και στρέφοντας την προσοχή τους στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Τα παιδιά ανησυχούν συχνά όχι μόνο για τη δική τους ασφάλεια και υγεία αλλά και αυτή της οικογένειας και των φίλων τους. Καθησυχάστε τα πως είναι ασφαλή στο σχολείο όπως και εσείς στην εργασία και στο σπίτι σας, δίνοντάς τους ρεαλιστικές υποσχέσεις. Δεν υπάρχουν «σωστά» και «λάθος» συναισθήματα. «Φυσιολογικοποιήστε» τις ανησυχίες των παιδιών σας, ενθαρρύνοντάς τα να σας μιλούν για τα άγχη και τους φόβους τους. Κάποιες φορές η ζωγραφική και το παιχνίδι διευκολύνουν την έκφραση των συναισθημάτων.

Ταυτόχρονα φροντίζουμε ως γονείς την ατομική μας υγεία, καθώς λειτουργούμε ως πρότυπο μίμησης για τα παιδιά μας.

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε ανησυχητικές συναισθηματικές αντιδράσεις ή δυσκολίες συμπεριφοράς απευθυνθείτε σε ειδικό ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων για να εκθέσετε τις ανησυχίες σας.

Ας κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα, διατηρώντας την προοπτική για το μέλλον. Παραμένοντας ψύχραιμοι, ρεαλιστικά αισιόδοξοι, καθησυχαστικοί, προσωπικά και κοινωνικά υπεύθυνοι θα μπορέσουμε να καθορίσουμε την ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών μας και να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες που έχουν προκύψει. Στηρίζοντας τη σχολική φοίτηση, δεν ανταποκρινόμαστε αποκλειστικά στις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών μας, αλλά και στην ανάγκη του ανήκειν, του παιχνιδιού, της χαράς, της ανακάλυψης και της δημιουργίας.

Παρέχοντας στα παιδιά κατάλληλη υποστήριξη και εκπαίδευση τους επιτρέπουμε να βιώσουν με ασφάλεια την παιδική ηλικία.

Μαρία Μπαλλή

Κλινική Ψυχολόγος

Ειδική Ψυχολόγος Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Ο.Κ.Υπ.Υ.

Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Λεμεσού Τηλ. 25 873618/ 619

Εξωτερικά Ιατρεία Ενηλίκων Λεμεσού Τηλ. 25 341727

Προηγούμενο Όλα τα Νέα Επόμενο