Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα ΤΑΕΠ menu-btn
20 Μαρτίου, 2020

Η ψυχική και συναισθηματική μας υγεία

Η ψυχική και συναισθηματική μας υγεία

Μένουμε ασφαλείς, Μένουμε μακριά και Αγαπημένοι

Με σκοπό την υποστήριξη όσων χρειάζεται να μείνουν «Μακριά και Αγαπημένοι» έχουμε δημιουργήσει κάποιες συμβουλές που θα βοηθήσουν να αντεπεξέλθετε τις επόμενες εβδομάδες.

Ακούγεται αρκετά αποθαρρυντικό και αγχωτικό το να πρέπει κάποιος να διακόψει την τυπική του καθημερινή ρουτίνα και δραστηριότητα. Χρειάζεται λοιπόν περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο να φροντίσουμε τη ψυχική και συναισθηματική μας υγεία εξίσου με τη φυσική  μας υγεία.

Καθιερώστε μια καθημερινή ρουτίνα. Η ρουτίνα μας παρέχει δομή και σκοπό στην καθημερινότητα μας.

Προσπαθήστε να υπάρχει ισορροπία στην εβδομαδιαία σας ρουτίνα, ανάμεσα σε εργασία (δραστηριότητες που υποχρεωτικά πρέπει να γίνουν) και σε αναψυχή και ξεκούραση.

Σκεφτείτε ποιες από τις καθημερινές σας δραστηριότητες είναι οι πλέον σημαντικές για εσάς; Ποια είναι τα σημαντικότερα στοιχεία που τις απαρτίζουν; Μπορείτε να τα προσαρμόσετε για πραγματοποιήσετε αυτή τη δραστηριότητα στο σπίτι; για παράδειγμα διαδικτυακό μάθημα εκγύμνασης αντί στο γυμναστήριο, μπουκάλες νερού αντί βαράκια, καφέ με την κολλητή σε συγκεκριμένη ώρα μέσω εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης κλπ

Καθορίστε καθημερινούς στόχους για να δώσετε σκοπό στην καθημερινότητα σας και μια αίσθηση ικανοποίησης για την επίτευξη του στόχου. Αυτό θα μπορούσε να αφορά την ολοκλήρωση λίστας εργασιών που προγραμματίζετε από καιρό και δεν βρίσκατε το χρόνο.

Αναγνωρίστε τι σας πυροδοτεί αίσθημα λύπης και άγχους και βρείτε τρόπους για να το μειώσετε ή να το χειριστείτε.

Μιλήστε με οικεία πρόσωπα, φίλους, γείτονες με σκοπό να καταλάβουν πώς νοιώθετε και πώς θα μπορούσαν πιθανόν να σας βοηθήσουν. Χρησιμοποιείστε τις διάφορες εφαρμογές του τηλεφώνου σας.

Φροντίστε τον εαυτό σας, όπως θα ακολουθούσατε μια φαρμακευτική συνταγή. Τρώτε και πίνετε υγιεινά, καταναλώστε μπόλικα φρούτα, λαχανικά και νερό για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και το επίπεδο ενέργειας σας.

Αποφύγετε να παραμένετε ακίνητοι για πολύ ώρα. Η άσκηση και η συνεχής κίνηση θα διατηρήσουν τη δύναμη και το εύρος κίνησης των αρθρώσεων σας. Αν εργάζεστε από το σπίτι, κάντε διαλείμματα και καταναλώστε το γεύμα σας μακριά από το χώρο εργασίας σας.

Διατηρείστε μια καλή ρουτίνα ύπνου. Εάν παρουσιάζετε δυσκολία στην έλευση του ύπνου, αποφύγετε τον καφέ κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, κάντε ένα χαλαρωτικό ντους, κλείστε κουρτίνες, αποκλίνοντας το φως, ακούστε απαλή μουσική ή κάντε ασκήσεις εισπνοών, εκπνοών.

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ κρατήστε επαφή με τους γύρω σας. Διευθετήστε να επικοινωνείτε καθημερινά με τον έξω κόσμο, μέσω τηλεφώνου, μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμη και από το παράθυρο του σπιτιού σας ή το φράχτη της αυλής σας.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ  ΒΟΗΘΕΙΑ από ειδικούς όταν νοιώσετε ότι το έχετε ανάγκη.

 

Τμήμα Εργοθεραπείας

Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας

 

Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από το

Royal College of Occupational Therapists

www.rcot.co.uk

Προηγούμενο Όλα τα Νέα Επόμενο