Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα ΤΑΕΠ menu-btn
29 Ιουλίου, 2020

Καλοκαίρι και παιδιά

Το καλοκαίρι είναι περίοδος ξεγνοιασιάς για τα παιδιά όμως η έκθεση στον ήλιο, το κολύμπι στη θάλασσα και η επαφή με τη φύση, μπορεί να κάνουν το παιδί πιο ευάλωτο σε ασθένειες που εμφανίζονται συχνότερα το καλοκαίρι. Γνωρίζοντας αυτές τις ασθένειες και κάποια βασικά μέτρα πρόληψης μπορούμε να κάνουμε το καλοκαίρι ακόμη πιο ξέγνοιαστο!

  1. Ηλιακό έγκαυμα και ηλίαση. Σημαντική είναι η προστασία από τον ήλιο με αποφυγή έκθεσης στον ήλιο τις ώρες αυξημένης ηλιοφάνειας (11 π.μ. – 4 μ.μ.), χρήση καπέλου που σκεπάζει το πρόσωπο, τον αυχένα και τα αυτιά, χρήση γυαλιών ηλίου, μακριά ανοιχτόχρωμα ρούχα και εφαρμογή, τουλάχιστον μισή ώρα πριν από την έκθεση στον ήλιο, κατάλληλης για την ηλικία αντιηλιακής κρέμας με δείκτη προστασίας SPF τουλάχιστον 15. Μην ξεχνάτε να έχετε πάντα νερό μαζί σας και να δίνετε άφθονα υγρά στο παιδί σας, για να το κρατάτε ενυδατωμένο.
  2. Τσιμπήματα από έντομα ή μέδουσες  : Η επαφή με τη φύση και το κολύμπι στη θάλασσα μπορεί προκαλέσουν δήγματα από έντομα ή μέδουσες με εμφάνιση τοπικής φλεγμονής (ερυθρότητα, οίδημα), φαγούρας ή μιας πιο γενικευμένης και σοβαρής αντίδρασης. Καλό είναι να εφαρμόζετε στο δέρμα εντομοαπωθητικά προϊόντα, να φοράτε στα παιδιά μακρυμάνικες φανέλες και μακριά παντελόνια. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του τσιμπήματος, απευθυνθείτε στον παιδίατρο σας.
  3. Πόνος στο αυτί: Το κολύμπι στη θάλασσα ή στην πισίνα και η έκθεση των παιδιών σε υψηλές  θερμοκρασίες, μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις στα αυτιά- εξωτερική ωτίτιδα- κατάσταση για την οποία πρέπει να δοθεί κατάλληλη τοπική αντιβιοτική αγωγή από τον παιδίατρο σας, και προληπτικά προστασία της περιοχής με χρήση ωτοασπίδων ή φορώντας σκουφάκι.
  4. Ερυθρότητα οφθαλμών: που μπορεί να συνυπάρχει με φαγούρα και οφθαλμικό έκκριμα. Η έκθεση στον ήλιο, η σκόνη και το χλώριο της πισίνας μπορεί να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα. Συστήνονται τοπικά επιθέματα με φυσιολογικό ορό και κατάλληλο κολλύριο μετά από οδηγίες από τον παιδίατρο σας.
  5. Ενοχλήσεις από το γαστρεντερικό σύστημα: κοιλιακό άλγος, έμετοι, διάρροιες ή πυρετός  και οι οποίες μπορεί να οφείλονται κυρίως σε ιώσεις ή σε τροφική δηλητηρίαση. Εάν το παιδί δεν μπορεί να πάρει αρκετά υγρά ή τροφή από το στόμα, επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο σας, γιατί ο κίνδυνος αφυδάτωσης τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ακόμη πιο μεγάλος. Για πρόληψη των ιώσεων μην ξεχνάτε το συχνό πλύσιμο των χεριών και για πρόληψη των δηλητηριάσεων κάντε σωστή φύλαξη και καλό μαγείρεψα των τροφίμων.
  6. Ενοχλήσεις από το ουροποιητικό σύστημα: καύσος στην ούρηση, συχνοουρία , πυρετός, ή αίμα στα ούρα. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του μπάνιου στη θάλασσα ή στην πισίνα, η περιγεννητική περιοχή είναι ευάλωτη σε λοιμώξεις. Για πρόληψη των ουρολοιμώξεων συστήνεται αλλαγή του βρεγμένου μαγιό αμέσως μετά το κολύμπι και λήψη άφθονων υγρών . Επί συμπτωματολογίας επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας για έναρξη κατάλληλης αντιβιοτικής αγωγής, αφού πρώτα ληφθεί κατάλληλο δείγμα ούρων για καλλιέργεια

Δρ. Μαρία Πιερή

Παιδίατρος

Προσωπική Ιατρός Παιδιών

Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάρειος ΙΙΙ

τηλ. 22 405 000

Προηγούμενο Όλα τα Νέα Επόμενο