Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα ΤΑΕΠ menu-btn
7 Αυγούστου, 2021

Καρκίνος: Διάγνωση και στάδιο

Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου,


Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία

Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος, Διευθυντής Παιδογκολογικής – Παιδοαιματολογικής Κλινικής

Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία «Και τώρα, τι πρέπει να κάνουμε;» Αυτό είναι από τα πρώτα ερωτήματα, που υποβάλλει στο γιατρό ο ασθενής που μόλις πληροφορείται ότι πάσχει από καρκίνο.

Ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι η αντιμετώπιση του καρκίνου αρχίζει με τη διαγνωστική διερεύνηση. Συνεχίζει με την επιλογή του θεραπευτικού πρωτοκόλλου. Συμπληρώνεται με το πρόγραμμα ψυχολογικής, κοινωνικής και επαγγελματικής στήριξης. Ολοκληρώνεται με τη μακροχρόνια παρακολούθηση.

Η διαγνωστική διερεύνηση είναι το πρώτο βήμα. Περιλαμβάνει τη διάγνωση και τη σταδιοποίηση. Για κάθε τύπο καρκίνου χρειάζεται διερεύνηση με στόχο να αναγνωριστεί το είδος του καρκίνου, να βρεθεί πόσο έχει εξαπλωθεί η νόσος τοπικά, σε ιστούς γειτονικούς ή της ανατομικής περιοχής, εάν έχει κάμει μεταστάσεις αλλού στο σώμα και εάν επηρεάζει άλλες λειτουργίες του οργανισμού.

Η βιοψία είναι η λήψη τμήματος ιστού από τον καρκίνο, που επιτρέπει τη διενέργεια ιστολογικών και άλλων εξειδικευμένων εξετάσεων. Τα αποτελέσματα καθορίζουν τον ακριβή τύπο της κακοήθους νόσου.

Οι συμπληρωματικές εξετάσεις που χρειάζονται εξαρτώνται από το είδος του καρκίνου. Περιλαμβάνουν τις απεικονιστικές εξετάσεις, μαγνητική (MRI) ή αξονική (CT scan) τομογραφία, υπερηχογράφημα, ακτινογραφία, σπινθηρογράφημα, PET scan, αναλύσεις αίματος, ούρων, μυελού και άλλες.

Το στάδιο καθορίζεται από τα αποτελέσματα των προηγούμενων εξετάσεων, που έγιναν στα πλαίσια ατης διαγνωστικής διετεύνησης. Οι εξετάσεις δείχνουν εάν ο καρκίνος προχώρησε πέραν από το σημείο, όπου αρχικά εκδηλώθηκε.

Η εξάπλωση του καρκίνου τοπικά, στις γειτονικές περιοχές, σε λεμφαδένες ή με μεταστάσεις αλλού στο σώμα, καθορίζουν το στάδιο. Για τις εξετάσεις σταδιοποίησης χρειάζεται λίγος χρόνος. Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι ο καθορισμός του σταδίου έχει μεγάλη σημασία στην επιλογή της θεραπείας.

Οι ασθενείς πρέπει να ξέρουν ότι, εάν το στάδιο του καρκίνου τους είναι προχωρημένο, δεν σημαίνει υποχρεωτικά χειρότερη πρόγνωση. Οι σύγχρονες θεραπείες, ειδικά σχεδιασμένες για τα προχωρημένα στάδια, έχουν σήμερα καλύτερα αποτελέσματα.

Προηγούμενο Όλα τα Νέα Επόμενο