Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα ΤΑΕΠ menu-btn
10 Οκτωβρίου, 2023

Κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση του νέου σύγχρονου Κέντρου Υγείας Ακακίου του ΟΚΥπΥ

Το Κέντρο θα αποτελεί μέρος του δικτύου των 37 Κέντρων Υγείας του ΟΚΥπΥ, στο οποίο συμμετέχουν πέραν των 80 προσωπικών ιατρών

Mε σκοπό την παροχή ακόμα πιο ποιοτικού και αποδοτικού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών στους κατοίκους της ευρύτερης Δυτικής Λευκωσίας, κατατέθηκε τη Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση του Νέου Κέντρου Υγείας Ακακίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Η υλοποίηση του νέου Κέντρου Υγείας, εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής και της δέσμευσης του ΟΚΥπΥ για αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στους πολίτες της χώρας. Το νέο υπερσύγχρονο Κέντρο, θα αποτελεί μέρος του δικτύου των 37 Κέντρων Υγείας του ΟΚΥπΥ, στο οποίο συμμετέχουν πέραν των 80 προσωπικών ιατρών. Τα Κέντρα Υγείας του Οργανισμού, καλύπτουν γεωγραφικά ολόκληρη την Ελεύθερη Κύπρο.

Με το νέο αυτό έργο ο Οργανισμός φιλοδοξεί να μειώσει ακόμη περισσότερο το χρόνο μετακίνησης των ασθενών και των οικογενειών τους, προσφέροντας ενισχυμένη προσβασιμότητα υγειονομικής περίθαλψης στους κατοίκους της κοινότητας Ακακίου, αλλά και των 15 κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής της δυτικής Λευκωσίας.

Το θεμέλιο λίθο κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέφερε ότι το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας είναι πολύ σημαντικό για τη δυτική Λευκωσία και επισήμανε ότι  «Στόχος μας είναι, μέσω της αναβάθμισης που επιτελείται στον Τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να πετύχουμε τον στόχο αποσυμφόρησης και πιο ορθολογικής χρήσης των Υπηρεσιών της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», είπε. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, στοχεύουν στην ευρεία εφαρμογή Προγραμμάτων Πρόληψης στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. «Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντική δουλειά και κτίζουμε πάνω σε αυτή τη δουλειά που έγινε ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες μας

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ κ. Μαρίνος Καλλής ανέφερε ότι «με την κατάθεση του θεμέλιου λίθου για την ανέγερση του υπερσύγχρονου Κέντρου Υγείας Ακακίου, ο ΟΚΥπΥ αποδεικνύει την ισχυρή θέλησή του για προσφορά υψηλής ποιότητας ιατρικής φροντίδας στους ασθενείς, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς» ενώ ευχαρίστησε με τη σειρά του και τον δωρητή των τεχνικών μελετών κ. Ανδρέα Χατζηγιάννη τονίζοντας ότι «τέτοιες ενέργειες, προς όφελος της υγείας και της ευημερίας της τοπικής κοινωνίας πρέπει να επικροτούνται και να λαμβάνουν της ανάλογης αναγνώρισης».

Σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό χώρο συνολικού εμβαδού 2925 τ.μ. το νέο Κέντρο Υγείας Ακακίου θα διαθέτει μεταξύ άλλων, ιατρεία προσωπικών ιατρών, ιατρείο ειδικοτήτων γενικής χειρουργικής, εργαστήριο καρδιολογίας, χειρουργείο μικρών επεμβάσεων, υπηρεσίες ψυχικής υγείας, νοσηλευτικές υπηρεσίες και κοινοτική νοσηλευτική με επισκέπτριες υγείας, ειδικό χώρο μητρικού θηλασμού,  ειδικά διαμορφωμένους χώρους για αιμοληψία και βραχεία νοσηλεία, οδοντιατρικές υπηρεσίες, υγειονομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες δημοσίας υγείας για έκδοση πιστοποιητικών και άλλων εγγράφων.

Στον εξωτερικό χώρο του Κέντρου θα λειτουργεί παιδότοπος που θα εξυπηρετεί επισκέπτες και τους κατοίκους της περιοχής, ενώ σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, διασφαλίστηκε η εύκολη προσβασιμότητα στο Κέντρο με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με δημιουργία, πλησίον, νέας στάσης λεωφορείου.

Το νέο Κέντρο Υγείας Ακακίου, συνολικού κόστους €4,372 εκ., υλοποιείται με τη στήριξη της  ευγενούς δωρεάς αξίας περίπου 200.000 ευρώ. του κ. Ανδρέα Χατζηγιάννη για την αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη διενέργεια της μελέτης αλλά και την επίβλεψη των οικοδομικών εργασιών του κτηρίου.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Κέντρα Υγείας του ΟΚΥπΥ, στη σελίδα που ακολουθεί https://shso.org.cy/health-centres/.

Προηγούμενο Όλα τα Νέα Επόμενο