Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα ΤΑΕΠ menu-btn
25 Σεπτεμβρίου, 2020

Μηνύματα ζωής – 4 μύθοι για την αιμοκάθαρση

Αιμοκάθαρση είναι η θεραπεία που αφαιρεί από το αίμα τις τοξικές ουσίες και τα υγρά  που συσσωρεύονται  στον οργανσμό λόγω της νεφρικής ανεπάρκειας. Συνήθως διεξάγεται μέσω μιας τεχνητής μεμβράνης (φίλτρο) ενσωματωμένο σε ένα μηχάνημα σε ειδικές Νοσοκομειακές Μονάδες. Υπάρχει η δυνατότητα να διεξαχθεί κατ’οίκον αφού τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις και προηγηθεί η ανάλογη εκπαίδευση (Περιτοναϊκή κάθαρση).

1. Οι ασθενείς που είναι σε αιμοκάθαρση δεν μπορούν να ταξιδεύουν

Ψέμα! Μπορείτε να ταξιδέψετε για δουλειά, για τουρισμό, να επισκεφθείτε αγαπημένους φίλους και συγγενείς με την προϋπόθεση ότι θα συζητήσετε με τον Νεφρολόγο σας και θα προγραμματίσετε έγκαιρα το ταξίδι σας. Υπάρχουν μονάδες αιμοκάθαρσης σε αρκετούς τουριστικούς και μη προορισμούς. Τρεις μήνες πριν το ταξίδι, αναζητήστε την πλησιέστερη μονάδα αιμοκάθαρσης στην διεύθυνση διαμονής σας και επικοινωνήστε μαζί τους λέγοντας τους πότε χρειάζεται να σας φιλοξενήσουν. Θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε κάποια έντυπα  και να γίνουν κάποιες αναλύσεις που θα τις συνεννοηθείτε με τον υπεύθυνο νεφρολόγο σας. Οι ασθενείς σε περιτοναϊκή κάθαρση μπορεί να προμηθευτούν τα αναλώσιμα υλικά σε οποιοδήποτε μέρος αρκεί να το προγραμματίσουν έγκαιρα.  

2.Οι ασθενείς που είναι σε αιμοκάθαρση δεν μπορούν να εργάζονται

Αρκετοί ασθενείς σε αιμοκάθαρση εργάζονται, σπουδάζουν, πάνε σχολείο αφού περάσουν κάποιοι μήνες και η αιμοκάθαρση ενταχθεί στην καθημερινή τους ρουτίνα. Ανάλογα με το επίπεδο ενέργειας τους πριν και μετά την συνεδρία προγραμματίζουν την εργασία τους. Κάποιοι προτιμούν ολιγόωρη καθημερινή απασχόληση, άλλοι εργασία τις μέρες εκτός αιμοκάθαρσης και εκμεταλλεύονται τον χρόνο της συνεδρίας αιμοκάθαρσης για να  παρακολουθήσουν τα μαθήματα, τα σεμινάρια τους ή να ξεκουραστούν. Αν η  εργασία περιλαμβάνει έντονη σωματική καταπόνηση  θα χρειαστεί αλλαγή εργασίας. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα υποστηρικτικό και ευέλικτο εργασιακό περιβάλλον καθώς και κοινωνική φροντίδα πρόνοιας δεδομένου ότι συνοδά νοσήματα μπορεί να επιβαρύνουν προσωρινά, σταδιακά  ή και μόνιμα την υγεία και ισορροπία αυτών των ασθενών.

3. Οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση δεν μπορούν να κάνουν γυμναστική

Σύγχρονες παγκόσμιες έρευνες κατέδειξαν  ότι η σωματική δραστηριότητα είναι ικανή να  βελτιώσει το προσδόκιμο ζωής των πασχόντων που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Στην ουσία όσοι ασθενείς σε αιμοκάθαρση ακολουθούν ένα δραστήριο τρόπο ζωής με καθημερινό περπάτημα και δραστηριότητες αναψυχής ζουν καλύτερα και περισσότερο. Ενθαρρύνουμε τους νεφροπαθείς που υποβαλλονται σε αιμοκάθαρση να συμμετέχουν σε προγράμματα συστηματικής άσκησης εντός και εκτός μονάδας τεχνητού νεφρού αφού συζητήσουν πρώτα με τους θεράποντες νεφρολόγους τους.

4.Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί

Παρόλο που χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σχετίζεται με σημαντική υπογονιμότητα, η πρόοδος των μεθόδων αιμοκάθαρσης και η χρήση της ερυθροποιητίνης οδήγησαν στην αύξηση των γυναικών σε αιμοκάθαρση που κατάφεραν να απολαύσουν την χαρά της μητρότητας. Εάν επιτευχθεί η κύηση, η θεραπεία της αιμοκάθαρσης από μόνη της δεν αναστέλλει την επιτυχή εξέλιξη της εγκυμοσύνης, με την προϋπόθεση ότι  υπάρχει άριστη συνεργασία νεφρολόγων, γυναικολόγων και ασθενούς, η οποία θα πρέπει να υποβάλλεται σε περισσότερες ώρες αιμοκάθαρσης και να ακολουθεί νέες διαιτολογικές και φαρμακευτικές -μη τοξικές για το έμβρυο-αγωγές.

Χρυσούλα Πιπιλή ΜD,MSc,PhD,FRCP

Νεφρολόγος,

Νεφρολογικό Τμήμα Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου

Προηγούμενο Όλα τα Νέα Επόμενο