Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα ΤΑΕΠ menu-btn
21 Σεπτεμβρίου, 2020

Νέα σχολική χρονιά, καινούργιες διατροφικές προκλήσεις

Μπορεί φέτος η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να ήταν αρκετά διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν, δεν παύει ωστόσο να σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για τα παιδιά. Νέο πρόγραμμα, νέες δραστηριότητες και γιατί όχι νέες, καλύτερες διατροφικές συνήθειες.

Το πρωινό γεύμα είναι μεγίστης σημασίας. Ιδανικά, τα παιδιά θα πρέπει να φάνε πριν πάνε στο σχολείο και το γεύμα θα πρέπει να είναι ισορροπημένο περιλαμβάνοντας όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά. Προσοχή στον τύπο των υδατανθράκων που θα χορηγήσετε. Προτιμήστε σύνθετους υδατάνθρακες όπως ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης, δημητριακά ολικής άλεσης ή βρώμη. Πασπαλίστε τα δημητριακά με νιφάδες μαύρης σοκολάτας εάν τα παιδιά σας απολαμβάνουν τη γλυκιά γεύση. Χρησιμοποιήστε ακόμη παστά φρούτα και ξηρούς καρπούς. Το πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει επίσης κάτι από την ομάδα των γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως γάλα, γιαούρτι ή τυρί. Τέλος, το αβγό είναι επίσης μία καταπληκτική επιλογή για το πρωί καθώς οι πρωτεΐνες και τα φωσφολιπίδια που περιέχει το καθιστούν πλέον «υπερτροφή».

Τα γεύματα στο σχολείο είναι εξίσου σημαντικά. Το δημοφιλές τοστ με ζαμπόν, γαλοπούλα ή τυρί, προσπαθήστε να το εμπλουτίσετε διατροφικά με βιταμίνες και φυτικές ίνες προσθέτοντας μαρούλι, ρόκα, ντομάτα ή κάποιο άλλο λαχανικό της αρεσκείας του παιδιού σας. Αλλάξτε τον τύπο του ψωμιού που χρησιμοποιείτε καθημερινά για να μην καταστεί βαρετό το κατά τ’ άλλα συμπαθητικό τοστ. Επιπλέον, μπορείτε να ετοιμάσετε εξίσου υγιεινές επιλογές με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη όπως σπιτικές μπάρες δημητριακών. Παρασκευάστε ακόμη σπιτικά muffin. Αναζητήστε συνταγές στο διαδίκτυο και θα εντυπωσιαστείτε με την πληθώρα επιλογών που θα βρείτε με υλικά που θα εκπλήξουν ευχάριστα εσάς και τα παιδιά σας όπως καρότο, γλυκοπατάτα, παντζάρι και κολοκύθι. Επιπλέον, δώστε στο παιδί σας τη δυνατότητα να επιλέξει το φρούτο της επιλογής του και συμβουλέψτε το να το καταναλώσει σε κάποιο από τα διαλείμματα του σχολείου.

Η Μεσογειακή διατροφή θα πρέπει να είναι ο οδηγός στο σχεδιασμό του εβδομαδιαίου οικογενειακού μενού. Τα δύο κύρια γεύματα θα πρέπει οπωσδήποτε να προσφέρουν ποικιλία επιλογών κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Όσπρια και λαχανικά, κοτόπουλο και ψάρι και λιγότερο συχνά κρέας. Μην πέφτετε στην παγίδα της γνωστής αντίδρασης «ας φάει το παιδί μου κάτι παρά τίποτα». Αυτή η στάση οδηγεί τα παιδιά να τρώνε μόνο αυτά που τους αρέσουν αποκλείοντας πολύ συχνά ολόκληρες ομάδες τροφίμων. Μιλήστε με τα παιδιά σας και εξηγήστε τους την έννοια της ποικιλίας και της ισορροπίας. Ακόμη κι αν αντιστέκονται αρχικά στις υποδείξεις και τις συστάσεις σας, θα υποχωρήσουν εάν οι γονείς παραμείνουν σταθεροί στην άποψη που υποστηρίζουν διατηρώντας την ψυχραιμία τους και φυσικά δίνοντας οι ίδιοι το καλό παράδειγμα.  Συζητήστε μαζί με τα παιδιά και συμφωνήστε στο πώς θα διαμορφώσετε τη ρουτίνα τους τόσο στο σχολείο όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το βραδινό θα πρέπει όπως και το μεσημεριανό να είναι ένα πλήρες γεύμα, θα πρέπει παράλληλα όμως να σχετικά εύπεπτο για να μπορέσουν τα παιδιά να έχουν ένα ξεκούραστο ύπνο. Για το λόγο αυτό, αποφύγετε τα πολλά λιπαρά το βράδυ.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει κάνει ακόμη και παιδιά μικρότερης ηλικίας να εξοικειωθούν με όρους όπως το «ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα» και η «ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού». Με αυτή την αφορμή τα παιδιά καθίστανται πιο δεκτικά στο να εντάξουν τροφές με υψηλή διατροφική αξία στο καθημερινό τους διαιτολόγιο. Εκμεταλλευτείτε αυτή την συγκυρία κι εντάξτε τροφές  πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία στο πρόγραμμά τους, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και καθιστώντας τα λιγότερο ευάλωτα απέναντι στις ιώσεις.

Όσο νωρίτερα λοιπόν τα παιδιά μάθουν να τρώνε σωστά, τόσο μειωμένος είναι ο κίνδυνος να παρουσιάσουν προβλήματα που σχετίζονται με κακή θρέψη, όπως η μειωμένη συγκέντρωση και η υπερκινητικότητα αλλά και προβλήματα που σχετίζονται με μακροχρόνια υπερβολική πρόσληψη ενέργειας όπως η παχυσαρκία, η ινσουλινοαντίσταση και άλλες μεταβολικές διαταραχές.

Ελίνα Ιωάννου RD MSc PhDc

Κλινική Διαιτολόγος

Διατροφολόγος Δημόσιας Υγείας

Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού

Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας

el.ioannou@shso.org.cy

Προηγούμενο Όλα τα Νέα Επόμενο