Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα ΤΑΕΠ menu-btn
21 Σεπτεμβρίου, 2021

Ο ΟΚΥπΥ προχωρεί στη δημιουργία Προστατευόμενου Ξενώνα για άτομα που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες

Ο ξενώνας, δυναμικότητας 11 κλινών, θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου Αθαλάσσας

Με στόχο την παροχή ενός ανθρωπιστικού περιβάλλοντος στα άτομα που πάσχουν από χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας και την αποσυμφόρηση του Νοσοκομείο Αθαλάσσας, οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥπΥ προχωρούν στη δημιουργία Προστατευόμενου Ξενώνα.

Ο ξενώνας, δυναμικότητας 11 κλινών, θα στεγαστεί στο κτίριο του πρώην Κέντρου Υγείας Λατσιών και θα φιλοξενεί ασθενείς με χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας σε σταθερή κατάσταση, οι οποίοι νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας δεν παρουσιάζουν επικινδυνότητα και που θα μπορούσαν να αποκατασταθούν στην κοινότητα.

Πρόκειται για άτομα με χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας που χρήζουν αποϊδρυματοποίησης και ενσωμάτωσης στην κοινότητα σε προστατευόμενους ή ημι-προστατευόμενους ξενώνες. Τα άτομα αυτά έχουν αξιολογηθεί, ότι δεν χρήζουν πλέον υποχρεωτικής νοσηλείας στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει οικογενειακό ή κοινοτικό σύστημα για να τα αναλάβει.

Ο ξενώνας τηρεί όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται για λειτουργία τέτοιων χώρων. Όπως και στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό ψυχικής υγείας θα στελεχώνει τις εγκαταστάσεις του ξενώνα σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται πυκνή δεντροφύτευση περιμετρικά του ξενώνα και γενική αναβάθμιση και βελτίωση των όψεων της οικοδομής και του περιβάλλοντα χώρου.

Η προώθηση του εν λόγω έργου, γίνεται με την στήριξη του Δήμου Λατσιών και σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και αποτελεί μέρος σειράς ενεργειών του ΟΚΥπΥ για την συνεχή βελτίωση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε όσους το έχουν ανάγκη.

Ο ΟΚΥπΥ, ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο, αναβαθμίζεται συνεχώς με σκοπό την βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών του, στη βάση ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού πλάνου που επίκεντρο έχει τον ασθενή.

Προηγούμενο Όλα τα Νέα Επόμενο