Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα ΤΑΕΠ menu-btn
8 Φεβρουαρίου, 2022

Ο ΟΚΥπΥ βρίσκεται δίπλα στους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους

Το πολυσήμαντο έργο που γίνεται στα Ογκολογικά Τμήματα του ΓΝ Λευκωσίας και του ΓΝ Λεμεσού, και την Παιδοογκολογική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου

«Η μάχη κατά του καρκίνου είναι διαρκής και ο ΟΚΥπΥ δηλώνει παρών. Βρίσκεται δίπλα στους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας και τις οικογένειές τους, προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες στα Ογκολογικά Τμήματα των νοσηλευτηρίων του», τόνισε ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Κύπρος Σταυρίδης, κατά τη διάρκεια Διάσκεψης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου και την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, που έγινε στην παρουσία εκπροσώπων Συνδέσμων Καρκινοπαθών, παρουσιάστηκε το σημαντικό έργο που γίνεται καθημερινά στα Ογκολογικά Τμήματα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, καθώς και στην Παιδοογκολογική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου. Επίσης, παρουσιάστηκαν στοιχεία σε σχέση με τον καρκίνο στην Κύπρο.

Το έργο στα Ογκολογικά Τμήματα

Παρουσιάζοντας το προφίλ του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, η Διευθύντρια του Τμήματος, Δρ Ρένα Ιωάννου, ανέφερε ότι, «το Ογκολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας λειτούργησε το 1964 υπό τη Διεύθυνση του Δρ. Δημήτρη Σουλιώτη και ήταν το πρώτο Ογκολογικό Τμήμα που λειτούργησε στην Κύπρο». Όπως σημείωσε, «στο Ογκολογικό του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας οι καρκινοπαθείς τυγχάνουν πολύπλευρης και ολοκληρωμένης φροντίδας, με εξαίρεση τις υπηρεσίες Ακτινοθεραπείας, για τις οποίες συνεργαζόμαστε με τα υπάρχοντα Ακτινοθεραπευτικά Κέντρα».

«Στόχος μας ήταν και παραμένει η ποιοτική φροντίδα των ασθενών και για τον λόγο αυτό ευελπιστούμε ότι στο μέλλον το Τμήμα θα αναπτυχθεί περαιτέρω και θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην μάχη κατά του καρκίνου», επεσήμανε η κα Ιωάννου.

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, Δρ Σίμων Μαλάς σημείωσε πως, «το Ογκολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2004». Στο Τμήμα, συνέχισε, λειτουργούν τρία εξωτερικά ιατρεία επί καθημερινής βάσης, Ογκολογικός θάλαμος με 16 κλίνες στον πέμπτο όροφο, θάλαμος βραχείας νοσηλείας στον πέμπτο όροφο με 10 αναπαυτικές πολυθρόνες (Day Care), εργαστήριο διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων και εξωτερικό ιατρείο μια φορά την εβδομάδα (Τρίτη) στο ισόγειο του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου.

Σύμφωνα με τον Δρ Μαλά, στον Ογκολογικό θάλαμο γίνονται πολυήμερες χημειοθεραπείες, μεταγγίσεις αίματος, ενυδατώσεις, παρηγορητική ιατρική, αντιμετώπιση λοιμώξεων, καρκινικού πόνου και άλλων συμπτωμάτων, ενώ στον θάλαμο βραχείας νοσηλείας «οι ασθενείς αφού υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, η οποία μπορεί να διαρκέσει από 15 λεπτά έως 6 ώρες, πηγαίνουν στα σπίτια τους αφού ενημερωθούν για την ημερομηνία της επόμενης επίσκεψης τους».

Η Διευθύντρια της Παιδοογκολογικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ Ελένη Παπαχριστοδούλου, είπε ότι η Κλινική είναι το μοναδικό κέντρο τριτοβάθμιας περίθαλψης παιδιών και εφήβων που πάσχουν από καρκίνο και λευχαιμία, οξείες και χρόνιες καλοήθεις αιματολογικές παθήσεις – εξαιρουμένης της θαλασσαιμίας και των διαταραχών πήξης, σημειώνοντας πως «πέραν των 1500 περιστατικών παιδιών με καρκίνο και συναφείς, σοβαρές αιματολογικές ή ογκολογικές παθήσεις σε διάφορα στάδια παρακολούθησης και θεραπείας, περιθάλπονται στην Κλινική ετησίως».

Η Κλινική, συνέχισε, είναι επίσης αρμόδια για την παρακολούθηση παιδιών μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών, μακροπρόθεσμη παρακολούθηση επιβιωσάντων παιδικού καρκίνου, καθώς και για την παρακολούθηση των παιδιών και των οικογενειών τους με σύνδρομα προδιάθεσης για καρκίνο.

Στατιστικά στοιχεία

Παρουσιάζοντας στοιχεία σε σχέση με τον καρκίνο στην Κύπρο, ο Βοηθός Διευθυντής του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Δρ Γεώργιος Ιωαννίδης, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ενημέρωσης για τον καρκίνο (ECIS), κατά το έτος 2020 καταγράφηκαν 4.989 νέα περιστατικά (2.739 σε άντρες και 2.250 σε γυναίκες), ενώ την ίδια χρονιά 2.430 ασθενείς απεβίωσαν από τη νόσο (1.436 άντρες & 994 γυναίκες).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, είπε, οι τρεις συχνότεροι τύποι καρκίνου που πλήττουν τους άνδρες στη χώρα μας είναι κατά φθίνουσα σειρά: ο καρκίνος του προστάτη με συχνότητα 30%, του πνεύμονα με συχνότητα ~16% και του παχέος εντέρου με συχνότητα ~14%. Οι αντίστοιχοι συχνότεροι τύποι καρκίνου στις γυναίκες, πρόσθεσε, είναι κατά φθίνουσα σειρά: ο καρκίνος του μαστού με συχνότητα ~34%, του θυρεοειδή αδένα με συχνότητα ~10% και του παχέος εντέρου με συχνότητα ~8%.

Όσον αφορά στη θνησιμότητα, συνέχισε ο Δρ Ιωαννίδης, οι τρεις καρκίνοι που ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους στην Κύπρο είναι κατά φθίνουσα σειρά: στους μεν άντρες ο καρκίνος του πνεύμονα με ποσοστό ~24%, του προστάτη με ποσοστό ~13% και του παχέος εντέρου με ποσοστό ~11%-, στις δε γυναίκες ο καρκίνος του μαστού με ποσοστό ~20%, ακολουθούμενος από τους καρκίνους του παχέος εντέρου και του πνεύμονα με ποσοστό θανάτων ~11%.

Τιμήθηκε ο Δρ Λοΐζου

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Τύπου, ο ΟΚΥπΥ σε ένδειξη ελάχιστης αναγνώρισης και εκτίμησης του πολυσήμαντου και σπουδαίου έργου του πρώην Διευθυντή της Παιδοογκολογικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ Λοΐζου Λοΐζου, του απένειμε τιμητική πλακέτα.

Ο Δρ Λοΐζου, ο οποίος προσέφερε τις υπηρεσίες του για 30 και πλέον χρόνια, ήταν ο άνθρωπος που οραματίστηκε και ίδρυσε την Παιδογκολογική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου. Πρόκειται για το μοναδικό κέντρο διάγνωσης και θεραπείας παιδιών και εφήβων με καρκίνο και λευχαιμία στην Κύπρο.

Απονέμοντας την τιμητική πλακέτα, ο Αναπληρωτής Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, έδωσε την υπόσχεση πως, «θα συνεχίσουμε το έργο του, με στόχο κανένα παιδί να μην χάνει τη μάχη με τον καρκίνο και τη λευχαιμία και καμιά οικογένεια παιδιού με καρκίνο ή λευχαιμία να μην πολεμά μόνη».

Από την πλευρά του ο Δρ Λοΐζου αφού ευχαρίστησε τον ΟΚΥπΥ για την τιμή, ανέφερε ότι νιώθει πολύ ευτυχισμένος διότι με την αποχώρησή του από την δημόσια υπηρεσία, άφησε πίσω του, ως κληροδότημα, ένα Τμήμα με εξαίρετη ομάδα γιατρών και νοσηλευτών, αφοσιωμένους στη δουλειά τους, με μεγάλη αγάπη και αφοσίωση για το παιδί με καρκίνο, κι έτσι νιώθει ότι θα συνεχιστεί το έργο που άρχισε και συνέχιζε για 32 χρόνια. Τόνισε, επίσης, ότι θα είναι συνεχώς διαθέσιμος για να στηρίζει με κάθε τρόπο την ομάδα των γιατρών και νοσηλευτών, με βάση την πολύχρονη εμπειρία του και μέσα στα πλαίσια της πανεπιστημιακής και ερευνητικής του δραστηριότητας και λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν πρόκειται να ιδιωτεύσει.

Ο ΟΚΥπΥ

Με συνεχή επένδυση σε υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό και έρευνα, ο ΟΚΥπΥ αναβαθμίζεται συνεχώς με στόχο να βελτιώνει τις προσφερόμενες υπηρεσίες, στη βάση ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού πλάνου που επίκεντρο έχει τον ασθενή.

Προηγούμενο Όλα τα Νέα Επόμενο