Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα ΤΑΕΠ menu-btn
8 Σεπτεμβρίου, 2021

Παγκόσμια Ημέρα Φυσιοθεραπείας 2021

Στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας  (ΟΚΥπΥ) τιμούμε και φέτος τη Παγκόσμια Ημέρα Φυσιοθεραπείας που εορτάζεται κάθε 8η Σεπτεμβρίου.

Ενώ η περσινή Ημέρα είχε ως θέμα την αντιμετώπιση και αποκατάσταση στην οξεία φάση της  νόσησης με Covid-19, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Φυσιοθεραπείας έχει επικεντρωθεί στο ζήτημα της αποκατάστασης ασθενών που έχουν νοσήσει με Covid-19 και συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα μετά τους 3 μήνες το λεγόμενο Long Covid, καθώς και στο ρόλο που παίζει η Φυσιοθεραπεία στη θεραπεία και διαχείριση του.

Ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος Φυσιοθεραπείας (World Physio) τονίζει ότι η λειτουργική άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση ενός ατόμου που έχει νοσήσει με Covid-19 αφού τα συμπτώματα μπορεί να παραμείνουν μέχρι και 6 μήνες μετά τη νόσηση. Οι Φυσιοθεραπευτές ως ειδικοί στην κίνηση, την άσκηση και τη παθοφυσιολογία της νόσου Covid-19 μπορούν να καθοδηγήσουν τους ασθενείς στην σωστή διαχείριση των συμπτωμάτων και τη πορεία της αποκατάστασης. Η αποκατάσταση για τον μακροχρόνιο COVID, πρέπει να είναι εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη στο άτομο, ανάλογα με τα συμπτώματά, τους στόχους και τις προτιμήσεις του. Προκειμένου να καλύψει καλύτερα τις ανάγκες του ασθενή, ο φυσιοθεραπευτής θα συνεργαστεί με άλλους επαγγελματίες υγείας ως μέρος της αξιολόγησης και του προγράμματος αποκατάστασης.  

Ειδικότερα τα Τμήματα Φυσιοθεραπείας του ΟΚΥπΥ και οι Φυσιοθεραπευτές στα νοσοκομεία μας εργάστηκαν μεθοδικά από τη πρώτη στιγμή της πανδημίας παρεμβαίνοντας φυσιοθεραπευτικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στο αναπνευστικό σύστημα αλλά και στις επιπλοκές του Covid-19 στο μυοσκελετικό και νευρολογικό σύστημα. Οι φυσιοθεραπευτές του ΟΚΥπΥ εξοικειώθηκαν με τη νόσο από την οξεία  της φάση σε όλα της τα στάδια , στους θαλάμους , στις ΜΕΘ, στους  εξωτερικούς ασθενείς, και στάθηκαν πρωταγωνιστικά και επικουρικά ως μέλη της διεπιστημονικής ομάδας όχι μόνο στους ασθενείς με Covid-19 αλλά και στους υπόλοιπους ασθενείς που χρειάστηκε να νοσηλευτούν στα δημόσια νοσηλευτήρια. Απέδειξαν ότι η αποκατάσταση ξεκινάει από την πρώτη στιγμή νοσηλείας του ασθενή και συνεχίζουν δυναμικά.

Τους ευχαριστούμε θερμά που κρατούν με το δικό τους τρόπο τη παροχή υπηρεσιών υγείας ψηλά βάζοντας τον ασθενή στο επίκεντρο.

Η Φυσιοθεραπεία είναι σημαντικό κομμάτι για την αποθεραπεία και αποκατάσταση των ασθενών μας.

Ο ΟΚΥπΥ μέσω του σημαντικού έργου που επιτελείται στα νοσηλευτήρια του,  αποδεικνύει ότι είναι προσηλωμένος στην παροχή  ποιητικών υγείας για όλο τον πληθυσμό της Κύπρου.

Πατήστε πιο κάτω για να διαβάσετε περισσότερα για το Μακροχρόνιο COVID και πως μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε.

Προηγούμενο Όλα τα Νέα Επόμενο