Το Νοέμβριο του 2020 έγιναν στην Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας τα πρώτα περιστατικά διαδερμικής επιδιόρθωσης μιτροειδούς βαλβίδας.
Η μιτροειδής βαλβίδα είναι η βαλβίδα που ρυθμίζει την ροή αίματος ανάμεσα στον αριστερό κόλπο και την αριστερή κοιλία. Όταν δεν μπορεί να κλείσει επαρκώς, το αίμα παλινδρομεί στον αριστερό κόλπο και στη συνέχεια συσσωρεύεται στους πνεύμονες προκαλώντας δύσπνοια και καρδιακή ανεπάρκεια (βίντεο 1).
Η χειρουργική διόρθωση ή αντικατάσταση της βαλβίδας αυτής είναι συνήθως η πρώτη θεραπευτική επιλογή. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως το χειρουργείο αποτελεί μια πολύ υψηλού κινδύνου επέμβαση. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η επιλογή της διαδερμικής επιδιόρθωσης της μιτροειδούς βαλβίδας .
Η διαδερμική επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας γίνεται καταρχήν με γενική αναισθησία κυρίως λόγω και της ανάγκης καθοδήγησης της επέμβασης με διοισοφάγειο υπερηχογράφημα. Για την πρόσβαση στην μιτροειδή βαλβίδα χρησιμοποιείται η μηριαία φλέβα όπου τοποθετείται ένας πλαστικός καθετήρας (θηκάρι) και στην συνέχεια ένας άλλος καθετήρας ο οποίος χρειάζεται να περάσει μέσα από το μεσοκολπικό διάφραγμα. Η μιτροειδής βαλβίδα διορθώνεται με ένα ειδικό συνδετήρα (κλιπ) το οποίο τοποθετείται μόνιμα. Μπορεί να χρειαστούν περισσότερο από ένα κλιπ (βίντεο 2, 3 και 4).
Το Νοέμβριο του 2020 έγιναν στην Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας τα πρώτα περιστατικά εντός ΓΕΣΥ ενώ για πρώτη φορά στην Κύπρο χρησιμοποιήθηκαν τα συγκεκριμένα υλικά (PASCAL της Edwards Lifesciences (εικόνα 1 και 2). Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μέθοδο διαδερμικής επιδιόρθωσης της ανεπάρκειας της μιτροειδούς με πολύ καλά αποτελέσματα όσο αφορά την λειτουργική κατάσταση των ασθενών αλλά και στην ποιότητα ζωής τους (https://doi.org/10.1016/j.jcin.2020.06.019 ). Τα τελευταία δεδομένα από μελέτες και τη βιβλιογραφία δείχνουν πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, όταν μιλάμε βέβαια, για ασθενείς όπου η χειρουργική διόρθωση ή αντικατάσταση της βαλβίδας αποτελεί υψηλού κινδύνου επέμβαση. Η επέμβαση διαρκεί μερικές ώρες αλλά έχει ταχύτερη και ευκολότερη ανάρρωση από ότι η χειρουργική επιδιόρθωση.
Οι επεμβάσεις διενεργήθηκαν με επιτυχία από την ομάδα γιατρών της Καρδιολογικής Κλινικής: Δρ Παναγιώτη Αβρααμίδη, Δρ Χρίστο Ευτυχίου, Δρ Αντρέα Μήτση, Δρ Χρίστο Ρωτό, Δρ Καρολίνα Αβρααμίδη και Δρ Κρικόρ Σιμαμονιάν με την πολύτιμη συμβολή του έμπειρου επεμβατικού Καρδιολόγου Δρ Κώστα Σπάργια (Νοσοκομείο Υγεία, Αθήνα).
Η Καρδιολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας συνεχίζει διαχρονικά να προσφέρει όλες τις καινοτόμες επεμβάσεις της επεμβατικής καρδιολογίας με γνώμονα πάντα την ποιοτική αντιμετώπιση των ασθενών.
ΥΓ: Τα βίντεο είναι από τα πρώτα περιστατικά που έγιναν το Νοέμβριο του 2020 και δείχνουν την επιτυχή αντιμετώπιση μιας σοβαρής ανεπάρκειας μιτροειδούς βαλβίδας με την τοποθέτηση ενός PASCAL.
Δρ Παναγιώτης Αβρααμίδης
Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
BSc(Hons), MBBS(London), FRCP(London), FRCP(Edinburgh),
MRCPI, FESC, FSCAI, FACC, FAHA
Εικόνα 1και 2.
Βίντεο 1
Βίντεο 2
Βίντεο 3
Βίντεο 4