Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα ΤΑΕΠ menu-btn

Κλείστε ραντεβού

Στείλτε μας τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο για να κλείσετε ένα ραντεβού.

Ακύρωση ραντεβού

Στείλτε μας τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο για να ακυρώσετε ένα ραντεβού.

Hour Minute

Επικοινωνία

Προφίλ

Το Κέντρο Νωτιαιομυελικών Παθήσεων (ΚΕΝΩΠΑ) είναι κέντρο αναφοράς και  το μοναδικό συγκροτημένο Κέντρο στην Κύπρο στο οποίο νοσηλεύονται άτομα με κακώσεις/παθήσεις Νωτιαίου Μυελού για πρόγραμμα αποκατάστασης αλλά και για αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων που χρήζουν τριτοβάθμιας περίθαλψης .

Τα άτομα αυτά με παραπληγία ή τετραπληγία, παρουσιάζουν σοβαρές ιδιαιτερότητες λόγω των επιπλοκών που προκαλούνται από την μυελοπάθεια [νευρογενής κύστη, νευρογενές έντερο, λοιμώξεις ουροποιητικού και αναπνευστικού, βλάβες δέρματος, κ.α]  γι αυτό  η νοσηλεία σε χώρο ο οποίος εξειδικεύεται για τα προβλήματα αυτά είναι επιβεβλημένη για την ποιοτική αντιμετώπισή τους.

Το κέντρο έχει εμπειρία πολλών ετών, με μέλη του προσωπικού να έχουν αποκτήσει γνώσεις και εκπαίδευση σε εξειδικευμένο κέντρο στο εξωτερικό  ενώ από το 2011 γίνονται συστηματικές επισκέψεις του ιατρού Derry Fadel με πολυετή εμπειρία στο Νοσοκομείο Stoke Mandeville στην Αγγλία, ο οποίος διαχειρίζεται χειρουργικού τύπου κ.α. προβλήματα.

Το Κέντρο διαθέτει ειδικά διαμορφωμένο χώρο, δωμάτια και εξοπλισμό,  για άτομα με παραπληγία και τετραπληγία φυσιοθεραπευτήριο , πισίνα , υδροδιάδρομο και εργοθεραπευτήριο .

Στο τμήμα φυσιοθεραπείας παρέχονται εξειδικευμένες παρεμβάσεις αποκατάστασης μετά από τενοντομεταφορές ή νευρομεταφορές. Παρέχονται επίσεις εξειδικευμένες  υπηρεσίες αξιολόγησης ασθενών με παραπληγία/ τετραπληγία και άλλης αιτιολογίας  για παροχή εξατομικευμένου εξοπλισμού και τροχοκαθισμάτων.

Στο τμήμα εργοθεραπείας παρέχονται εξειδικευμένες παρεμβάσεις άκρας χειρός καθώς και  δημιουργία ναρθήκων άνω άκρων.

Διαθέτει ειδικά διαρρυθμισμένο διαμέρισμα το χρησιμοποιείται όταν κρίνεται αναγκαία η προετοιμασία του ασθενούς πριν την πρώτη έξοδο από το νοσοκομείο.

Συμπερασματικά το κέντρο προσφέρει ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης . Η θεραπευτική ομάδα η οποία απαρτίζεται από ιατρούς, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτή ,  σε συνεργασία με κοινωνικούς λειτουργούς και κλινικούς ψυχολόγους καθορίζει εξατομικευμένο  πρόγραμμα για τον κάθε ασθενή καθώς και τους στόχους για τον καθένα ξεχωριστά σε συστηματικές  συναντήσεις της ομάδας αλλά και σε συναντήσεις με τον ασθενή και τους συγγενείς.

 Στα πλαίσια του προγράμματος αποκατάστασης   δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των ασθενών αλλά και των φροντιστών, με στόχο την κοινωνική επανένταξη και προετοιμασία  για ασφαλή επιστροφή στο σπίτι  και όποτε είναι εφικτό στην εργασία .

Ιατροί: