Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα ΤΑΕΠ menu-btn

Κλείστε ραντεβού

Στείλτε μας τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο για να κλείσετε ένα ραντεβού.

Ακύρωση ραντεβού

Στείλτε μας τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο για να ακυρώσετε ένα ραντεβού.

Hour Minute

Επικοινωνία

Προφίλ

Το τραύμα είναι η κύρια αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο, ωστόσο ένα μικρό ποσοστό νοσοκομείων διαθέτει κέντρο τραύματος.

Το Κέντρο Τραύματος του Γ.Ν.Λ/σιας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του νοσοκομείου και είναι έτοιμο να βοηθήσει εσάς και τους αγαπημένους σας 24/7. Διαθέτουμε την τεχνογνωσία για τη θεραπεία ασθενών με τους πιο υψηλού κινδύνου τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών εγκαυμάτων, τραυματισμών από πυροβολισμούς και σοβαρών τραυματισμών από τροχαίο ή εργατικό ατύχημα. Συνεργαζόμαστε επίσης με ειδικά εκπαιδευμένους χειρουργούς, συμπεριλαμβανομένων νευροχειρουργών, ορθοπεδικών, καρδιοθωρακοχειρουργών, αγγειοχειρουργών και πλαστικών χειρουργών, για να σας βοηθήσουμε στο δρόμο της ανάρρωσης.

Ένας τραυματισμός μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή — γι’ αυτό είμαστε εδώ όταν μας χρειάζεστε περισσότερο.

Φροντίδα Τραυμάτων 24/7

Το κέντρο τραυμάτων μας λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα και φροντίζει περισσότερους από 1.200 ασθενείς κάθε χρόνο. Είτε φθάνουν άτομα σε κρίσιμη κατάσταση, είτε με ασθενοφόρο είτε με ελικόπτερο, αξιολογούμε γρήγορα την κατάστασή τους και συντονίζουμε τη φροντίδα και την ανάρρωση τους.

Προσφέρουμε θεραπεία σε ενήλικες και παιδιά για ένα ευρύ φάσμα σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή τραυματισμών και κρίσιμων καταστάσεων που προκύπτουν από:

 • Επιθέσεις και άλλη βία
 • Πνιγμός
 • Πτώσεις
 • Φωτιές
 • Πυροβολισμοί, μαχαιρώματα και άλλη βία
 • Τροχαία ατυχήματα
 • Φυσικές καταστροφές
 • Ατυχήματα που σχετίζονται με τον αθλητισμό

Ειδικοί Φροντίδας Τραυμάτων

Η ομάδα τραυμάτων περιλαμβάνει θεράποντα χειρουργό τραύματος, ειδικευόμενο χειρουργικής, ειδικευόμενους (πιθανώς από διαφορετικές ειδικότητες), νοσηλευτές, έναν τεχνικό απεικονίσεων, έναν τεχνικό εργαστηρίου και έναν τεχνικό υπερήχων.

Ειδικοί από όλους τους κλάδους έρχονται επίσης για να φροντίσουν ασθενείς με τραύματα, ανάλογα με τις ανάγκες. Περιλαμβάνουν:

 • Αναισθησιολόγοι
 • Ειδικοί φροντίδας εγκαυμάτων
 • Ιατροί επειγόντων περιστατικών
 • Καρδιοχειρουργοί
 • Νευροχειρουργοί
 • Μαιευτήρες Γυναικολόγοι
 • Ορθοπαιδικοί χειρουργοί
 • Ωτορινολαρυγγολόγοι (ΩΡΛ)
 • Πλαστικοί και επανορθωτικοί χειρουργοί

Εξειδικευμένες Εγκαταστάσεις

Το σύγχρονο Κέντρο Τραύματος μας είναι εξοπλισμένο με τα απαραίτητα διαγνωστικά μέσα για ψηφιακή παρακολούθηση, απεικόνιση ακριβείας και τεχνολογίες υποστήριξης ζωής. Περιλαμβάνει:

 • Χώρο ανάνηψης τραύματος, όπου η νοσοκομειακή περίθαλψη ξεκινά με ταχεία εκτίμηση και αρχική θεραπεία
 • Χειρουργεία
 • Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
 • Μονάδα νοσηλείας για ασθενείς που αναρρώνουν από χειρουργική επέμβαση μετά από τραύμα
 • Σύγχρονο σύστημα ακτίνων Χ για παράδοση εικόνων απευθείας στους υπολογιστές σε δευτερόλεπτα

Συντονισμένη & Ολοκληρωμένη Φροντίδα

 Όταν οι ασθενείς φτάνουν με ελικόπτερο ή ασθενοφόρο, η φροντίδα τους ξεκινά πριν φτάσουν στο νοσοκομείο. Υπάρχει έντονος συντονισμός μεταξύ κινητών μονάδων, νοσηλευτών εντατικής θεραπείας, γιατρών και προνοσοκομειακών παραϊατρικών επαγγελματιών υγείας. Οι ασθενείς με σοβαρό πολυσυστηματικό τραυματισμό ή εκείνοι οι οποίοι χρειάζονται ανάνηψη ή άμεση χειρουργική επέμβαση παρακάμπτουν τον έκτακτης ανάγκης και μεταφέρονται απευθείας στη σουίτα αναζωογόνησης ή στο χειρουργείο του Κέντρου Τραύματος για χειρουργική επέμβαση που σώζει ζωές.

Για να διασφαλιστεί η συνέχεια της περίθαλψης, οι ασθενείς συνοδεύονται από επαγγελματία υγείας από την εισαγωγή μέχρι να σταθεροποιηθούν. Παρακολουθούμε την πρόοδό τους σε κάθε βήμα, συντονίζοντας τη φροντίδα με άλλους ειδικούς για να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουν τη σωστή θεραπεία από την εισαγωγή έως το εξιτήριο.

ΑΡΧΕΙΟ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ

Το τραύμα θεωρείται νόσος και όχι ένα τυχαίων συμβάν, με καταστροφικές προσωπικές, ψυχολογικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες και επιβάλλεται η αναδιοργάνωση και αναβάθμισης του τομέα  τραύματος στην Κύπρο στη βάση ενός στρατηγικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του τραύματος.

Το στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση τραύματος αποτελεί ύψιστη κοινωνική αλλά και επιστημονική επιταγή. Η αναγκαιότητα της αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης των υπηρεσιών τραύματος που θα στηρίζεται στην πιο εξελιγμένη επιστημονική γνώση και στη διεθνή εμπειρία είναι περισσότερο από εμφανής.

Οι άξονες αυτού του στρατηγικού σχεδιασμού είναι: α) η αναδιοργάνωση του υφιστάμενου συστήματος, β) η εισαγωγή συστήματος καταγραφής, μέτρησης, ανάλυσης και ποιοτικού ελέγχου, γ) η δημιουργία «Κέντρου τραύματος επιπέδου Ι».

Tο Υπουργείο Υγείας από την 1η  Ιουλίου 2012 έχει προχωρήσει στην  Λειτουργία Αρχείου Τραύματος στο Γ.Ν Λευκωσίας. Καταχωρούνται πέραν των 135 παραμέτρων για κάθε τραυματία και η ταξινόμηση γίνεται βάσει του AIS (Abbreviated injury score) και ISS( Ιnjury severity score). Η λειτουργία του Αρχείου Τραύματος στο Γ.Ν Λευκωσίας είναι στα πρότυπα του Εθνικού Αρχείου Τραύματος των ΗΠΑ,  με σκοπό την έγκαιρη συλλογή στοιχείων και αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών τραύματος και βελτίωση της θνητότητας και θνησιμότητας στα διεθνή επίπεδα με την εφαρμογή διεθνών πρωτοκόλλων.

Προς αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται η δημιουργία παγκύπριου «Ηλεκτρονικού Αρχείου Τραύματος». Με τον τρόπο αυτό θα καταγράφονται κωδικοποιημένα τα δημογραφικά στοιχεία και τα ποιοτικά στοιχεία με αποτέλεσμα να καταγράφεται η πραγματική εικόνα για το τραύμα στη Κύπρο.

Σύστημα καταγραφής και ποιοτικού ελέγχου

Βασικές παράμετροι ανάπτυξης και λειτουργίας του εθνικού αρχείου τραύματος πρέπει να είναι:

1. Βασική προϋπόθεση στην αναβάθμιση της ιατρικής είναι η συστηματική καταγραφή, ο ποιοτικός έλεγχος και η αξιολόγηση του συστήματος παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας (Mortality & Morbidity discussions).

2. Η λειτουργία ειδικού λογισμικού προγράμματος καταγραφής και ανάλυσης περιστατικών, με την πλήρη καταγραφή όλης της διαδρομής του τραυματία μέχρι την τελική έκβαση.

3. Καταγραφή  των  δημογραφικών στοιχείων και των ποιοτικών στοιχείων με την συμπερίληψη όλων των συντελεστών του συστήματος, με σκοπό να έχουμε την πραγματική εικόνα για το τραύμα στην Κύπρο.

4. Η δημιουργία κεντρικού αρχείου τραύματος με πρόσβαση από όλα τα νοσοκομεία του ΟΚΥΠΥ αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

5. Η εξομοίωση / ομογενοποίηση διαδικασιών καταγραφής στοιχείων του τραύματος και εντύπων σε όλα τα νοσοκομεία.

6. Η πρόσληψη και εκπαίδευση κατάλληλου / εξειδικευμένου προσωπικού παρακολούθησης της διαδικασίας και ετοιμασίας εκθέσεων, θα εξασφαλίζει τη συνεχή αξιολόγηση και έλεγχο της ποιότητας του συστήματος, θα αποτελεί μηχανισμό αξιολόγησης κόστους και αποτελεσματικότητας του συστήματος, θα εντοπίζει τα σημεία που χρήζουν τροποποίησης, βελτίωσης και αναβάθμισης και  θα αποτελέσει βάση για σύγχρονη επιστημονική / ιατρική έρευνα.

Το Αρχείο Τραύματος χρησιμοποιείται σε εθνικό επίπεδο και τοπικό επίπεδο ανάμεσα στα νοσοκομεία και παρέχει βάσεις δεδομένων με στόχο τη διευκρίνιση και τον εντοπισμό δημοσίων θεμάτων υγείας, τη βελτίωση της επίδοσης ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα του συστήματος τραύματος και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων σε επίπεδο έρευνας.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Τραύματος του Αρχείου Τραύματος θεωρείται ουσιώδες, πρωτοποριακό, ελπιδοφόρο και αναπτυξιακό. Η ορθή χρήση των στοιχείων θα συμβάλει στην αλλαγή διαδικασιών, κουλτούρας και τάσεων, με στόχο τη βελτίωση και τελικά την αλλαγή του υφιστάμενου συστήματος τραύματος προς όφελος των ασθενών. Θεωρείται το σημαντικότερο πρόγραμμα στον τομέα της υγείας όσο αφορά την προσφορά φροντίδας τραυματιών, που θα επιφέρει τη μείωση θανάτων από τραύμα, τη βελτίωση της αντιμετώπισης του τραύματος και των επιπλοκών, καθώς και τη μείωση των εξόδων νοσηλείας.