Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα ΤΑΕΠ menu-btn

Κλείστε ραντεβού

Στείλτε μας τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο για να κλείσετε ένα ραντεβού.

Ακύρωση ραντεβού

Στείλτε μας τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο για να ακυρώσετε ένα ραντεβού.

Hour Minute

Επικοινωνία

Προφίλ

ΓΕΝΙΚΑ

Το Κέντρο Κοχλιακών και Άλλων Ακουστικών Εμφυτευμάτων αποτελεί τμήμα της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Το Κέντρο προσφέρει εξειδικευμένες ιατρικές και ακοολογικές υπηρεσίες που αφορούν τα εμφυτεύματα ακοής σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες με βαρηκοΐα. Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν την αξιολόγηση υποψηφίων ασθενών για εμφύτευση, τη χειρουργική επέμβαση της εμφύτευσης, τη μετεγχειρητική φροντίδα καθώς και την μακροχρόνια παρακολούθηση και αποκατάσταση.

Τα εμφυτεύματα ακοής (κοχλιακά, οστεομφυτεύσιμα, μέσου ωτός) αποτελούν μικρές ηλεκτρονικές συσκευές, οι οποίες τοποθετούνται στο αυτί με εξειδικευμένη επέμβαση από χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο. Ενδείκνυνται σε άτομα που παρουσιάζουν σοβαρή βαρηκοΐα – κώφωση, για τα οποία οι συμβατικοί τρόποι (π.χ. κλασικά ακουστικά βαρηκοΐας) δεν προσφέρουν ικανοποιητική αποκατάσταση της ακοής. Μετά την επέμβαση το εμφύτευμα ενεργοποιείται και ρυθμίζεται κατάλληλα από ειδικό ακοολόγο. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει σε αυτούς τους ασθενείς να αποκτήσουν ακοή, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται.

Tο Κέντρο Κοχλιακών και Άλλων Ακουστικών Εμφυτευμάτων αποτελεί την μοναδική στην Κύπρο οργανωμένη δομή που προσφέρει αυτού του είδους υπηρεσίες. H λειτουργία του βασίζεται σε σύγχρονες, διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές και πρωτόκολλα λειτουργίας. Από τη στιγμή της πρώτης επίσκεψης του βαρήκοου ασθενούς ως υποψήφιου για εμφύτευση μέχρι τη χειρουργική επέμβαση και την μετεγχειρητική φροντίδα και αποκατάσταση, τηρούνται συγκεκριμένα πρωτοκόλλα και διαδικασίες έτσι ώστε να παρέχεται υψηλού επιπέδου φροντίδα υγείας. Επιπλέον, η θεσμοθετημένη συνεργασία του Κέντρου με άλλες δομές υγείας και εκπαίδευσης στη χώρα μας (π.χ. Μακάριο Νοσοκομείο, Σχολή Κωφών) αλλά και αντίστοιχα κέντρα του εξωτερικού, ενισχύει την απαραίτητη διεπιστημονική και πολυθεματική αντιμετώπιση των ατόμων με βαρηκοΐα.

ΤΟ ΚΟΧΛΙΑΚΟ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ

Το κοχλιακό εμφύτευμα είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που παρέχει ήχο σε άτομα με σοβαρή μέχρι πλήρη απώλεια ακοής. Το κοχλιακό εμφύτευμα παρακάμπτει τις κατεστραμμένες δομές του έσω ωτός (κοχλίας) και διεγείρει άμεσα το ακουστικό νεύρο. Σε αντίθεση με ένα κλασικό ακουστικό βαρηκοΐας, το οποίο ενισχύει τον ήχο που εισέρχεται στο αυτί, το κοχλιακό εμφύτευμα προσλαμβάνει τον ήχο, τον μετατρέπει σε ηλεκτρικά ερεθίσματα και με αυτά διεγείρει κατευθείαν το ακουστικό νεύρο, δίνοντας την αίσθηση της ακοής. Πρόκειται στην ουσία για ένα βιονικό αυτί.

Μάθετε περισσότερα στο έντυπο πιο κάτω:

Ένα κοχλιακό εμφύτευμα αποτελείται από ένα εξωτερικό και ένα εσωτερικό τμήμα.

Το εξωτερικό τμήμα: Επεξεργαστής ήχου και ομιλίας

Το μέρος αυτό του συστήματος τοποθετείται πίσω από το αυτί. Περιλαμβάνει μικρόφωνο για την ανίχνευση του ήχου, μπαταρία για την τροφοδοσία του συστήματος, επεξεργαστή και πομπό. Επεξεργάζεται τα ηχητικά σήματα, τα ψηφιοποιεί και μέσω του πομπού τα μεταδίδει στο εσωτερικό τμήμα.

Το εσωτερικό τμήμα: Δέκτης – Διεγέρτης

Το εσωτερικό μέρος του συστήματος τοποθετείται χειρουργικά κάτω από το δέρμα πίσω από το αυτί. Περιλαμβάνει ένα μαγνήτη, ηλεκτρονικό σύστημα, και μία σειρά ηλεκτροδίων τα οποία βρίσκονται μέσα σε ένα κοινό καλώδιο (φορέας ηλεκτροδίων). Λαμβάνει σήματα από τον πομπό του εξωτερικού τμήματος, τα μετατρέπει σε ηλεκτρικό σήμα και στέλνει τις πληροφορίες στα ηλεκτρόδια. Το καλώδιο ηλεκτροδίων, το οποίο τοποθετείται στον κοχλία, διεγείρει το ακουστικό νεύρο, που με τη σειρά του στέλνει τις πληροφορίες στον εγκέφαλο.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΧΛΙΑΚΟΥ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ MEDEL

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΧΛΙΑΚΟΥ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ COCHLEAR

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΚΟΗΣ   

Η συσκευή του κοχλιακού εμφυτεύματος από μόνη της μετά τη χειρουργική τοποθέτηση δεν μπορεί να αποδώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, το εμφύτευμα από μόνο του προσφέρει ήχους, όχι όμως και κατανόηση των ήχων και κυρίως της ομιλίας. Για να γίνει αυτό και να μπορέσει το άτομο να κατανοεί τους ήχους και να αναγνωρίζει την ομιλία, απαιτείται να ακολουθήσει τη διαδικασία της αποκατάστασης.

Η αποκατάσταση μετά το χειρουργείο σκοπό έχει να συνηθίσει ο εγκέφαλος τους ήχους που μεταφέρονται σε αυτόν με το κοχλιακό εμφύτευμα. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει δύο κυρίως στοιχεία: τον προγραμματισμό της συσκευής – ώστε το άτομο να ακούει ήχους μέσω του εμφυτεύματος, και την αποκατάσταση – ώστε το άτομο να ‘’βγάζει νόημα’’ από τους ήχους που ακούει. Η διαδικασία της αποκατάστασης μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες. Η βελτίωση είναι από την αρχή εμφανής και τελικός στόχος είναι το άτομο να μπορεί να κατανοεί την ομιλία ακόμα και σε ακουστικά δύσκολα περιβάλλοντα (π.χ. με θόρυβο) ή ακόμα να απολαμβάνει μουσική.

Η ομάδα αποκατάστασης αποτελείται από ακοολόγους, λογοπαθολόγους και παιδαγωγούς κωφών. Η συνεργασία μεταξύ του χρήστη του κοχλιακού εμφυτεύματος, της οικογένειας, της ομάδας αποκατάστασης και όποιων άλλων επαγγελματιών υγείας και εκπαίδευσης εμπλέκονται στην κάθε περίπτωση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επιτυχία της εμφύτευσης.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΟΧΛΙΑΚΗΣ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗΣ

Η επέμβαση της κοχλιακής εμφύτευσης είναι μία ασφαλής χειρουργική διαδικασία, με ελάχιστα ποσοστά επιπλοκών. Ειδικά σε οργανωμένα κέντρα, όπως το Κέντρο μας, όπου ο βαθμός εξειδίκευσης και εμπειρίας διατηρούνται σε ψηλά επίπεδα, οι επιπλοκές της επέμβασης είναι σπάνιες. Ωστόσο, αποτελεί ηθική και νομική υποχρέωση των γιατρών, η πλήρης ενημέρωση του ασθενούς σχετικά με τις πιθανές επιπλοκές της επέμβασης, όσο σπάνιες και να είναι αυτές. 

Γενικές επιπλοκές: Αιμορραγία, οίδημα, πόνος, διαταραχή – καθυστέρηση επούλωσης τραύματος, αισθητικά μη ικανοποιητική ουλή και αποτέλεσμα, χρόνιες ενοχλήσεις στην περιοχή της επέμβασης.

Ειδικές επιπλοκές: Φλεγμονή της περιοχής (ωτίτιδα/μαστοειδίτιδα), χολοστεάτωμα, διάτρηση τυμπανικού υμένα, εμβοές, ίλιγγος, πόνος στην περιοχή του εμφυτεύματος, διαταραχές αισθητικότητας ή αλλαγή θέσης πτερυγίου του αυτιού, μηνιγγίτιδα, διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρού, παράλυση προσωπικού νεύρου, διέγερση προσωπικού νεύρου από το εμφύτευμα, διαταραχές γεύσης, τραυματισμός μεγάλων αγγείων, αιμάτωμα ή απόστημα, νέκρωση του δέρματος με εκτεθειμένο εμφύτευμα, έξοδος του καλωδίου ηλεκτροδίων, μετακίνηση του εμφυτεύματος, δυσκολίες και περιορισμοί λόγω του μαγνήτη που θα εμφυτευθεί (π.χ. στη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας), βλάβη/φθορά/μόλυνση του εμφυτεύματος, ανάγκη νέας επέμβασης για αντικατάσταση του, πλήρης απώλεια τυχόν υπολειπόμενης ακοής, μη ικανοποιητική λειτουργία του εμφυτεύματος, μη χρήση εμφυτεύματος.

 ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΟΧΛΙΑΚΗ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ

 Οι οδηγίες ισχύουν για περίοδο 2 βδομάδων μετά την επέμβαση.

  • Το αυτί και η περιοχή εμφυτεύματος να διατηρούνται στεγνά και καθαρά.
  • Αποφυγή δραστηριοτήτων που μπορούν να αυξήσουν την πίεση στην περιοχή της κεφαλής. (να αποφεύγονται π.χ. η έντονη σωματική δραστηριότητα, η έντονη επίκυψη (σκύψιμο), η πίεση κατά την κένωση του εντέρου (τουαλέτα) και η άρση βάρους).
  • Αποφυγή ενεργειών που μπορεί να αυξήσουν την πίεση στη μύτη (να αποφεύγονται π.χ. το φύσημα της μύτης, το φτάρνισμα με κλειστά στόμα-μύτη, η αεροπορική πτήση).
  • Καθημερινή περιποίηση οπισθωτιαίας πληγής και περιοχής της εμφύτευσης με άσηπτη τεχνική και αντισηπτικό, αναλόγως οδηγιών του χειρουργού.

Φαρμακευτική αγωγή

Η φαρμακευτική αγωγή συνεχίζεται και στο σπίτι μετά την έξοδο από το νοσοκομείο. Η θεραπεία χορηγείται συνολικά για 7 μέρες, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου θεραπείας εντός του νοσοκομείου.

  • Αντιβίωση
  • Ρινικό σπρέι
  • Αναλγησία αναλόγως αναγκών
  • Ό,τι άλλο είναι απαραίτητο βάσει ιατρικών οδηγιών

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Σε περιπτώσεις όπου παρατηρείσετε

  • Έντονη ζαλάδα ή αδυναμία
  • Έντονο πόνος στο στομάχι ή τάση για εμετό
  • Ρίγος
  • Αύξηση της θερμοκρασία του σώματος πέραν των 38 °C
  • Πόνο που δεν ελέγχεται με παυσίπονο
  • Αποκόλληση των ραφών
  • Μυικό Πόνο
  • Έντονη Υπνηλία
  • Απώλεια αίσθησης ή δυσκαμψία προσώπου
  • Ερεθισμό, κοκκινίλα ή πύον στην πληγή

Παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το προσωπικό μας για περαιτέρω καθοδήγηση, στα τηλέφωνα ή συμπληρώνοντας την φόρμα στην αρχή αυτή της σελίδας πατώντας το κουμπί “Επικοινωνία”:

 Δευτέρα-Παρασκευή από τις 08:00-15:00

Οποιαδήποτε μέρα και ώρα

ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΦΕΡΟΥΝ ΚΟΧΛΙΑΚΟ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ

Άτομα που φέρουν κοχλιακό εμφύτευμα μπορούν χωρίς περιορισμούς να κάνουν απλή ακτινογραφία (xray) και αξονική τομογραφία (CT).

Ιδιαιτερότητες παρουσιάζει η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας (MRI). Το ισχυρό μαγνητικό πεδίο του μηχανήματος MRI μπορεί να επηρεάσει ιατρικά εμφυτεύματα που περιέχουν μαγνήτες, όπως το κοχλιακό εμφύτευμα. Το εξωτερικό μέρος του συστήματος κοχλιακού εμφυτεύματος δεν είναι ασφαλές για χρήση κατά τη διενέργεια της μαγνητικής τομογραφίας και πρέπει να αφαιρείται πριν από τη διαδικασία.

Το εσωτερικό τμήμα του εμφυτεύματος μπορεί να μετακινηθεί ή να περιστραφεί κατά τη διάρκεια της εξέτασης MRI, προκαλώντας δυσφορία, πόνο ή τραυματισμό. Επιπλέον, τα ραδιοκύματα του μηχανήματος μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να προκαλέσουν θέρμανση του εμφυτεύματος με αποτέλεσμα ο ασθενής να νιώσει κάποιου βαθμού κάψιμο στην περιοχή. Τα άτομα που φέρουν κοχλιακά εμφυτεύματα πρέπει να γνωρίζουν αυτούς τους κινδύνους και να διασφαλίζουν ότι το προσωπικό που θα διενεργήσει το MRI γνωρίζει για το εμφύτευμά τους, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις όταν διενεργείται η μαγνητική τομογραφία. Το κάθε μοντέλο κοχλιακού εμφυτεύματος αναλόγως των τεχνικών του χαρακτηριστικών χρήζει συγκεκριμένου χειρισμού σε περίπτωση μαγνητικής τομογραφίας. Τα σύγχρονα εμφυτεύματα είναι συμβατά με τη μαγνητική τομογραφία, κάτι που σημαίνει πως ο ασθενής μπορεί να εκτελέσει εξέταση MRI λαμβάνοντας κάποιες προφυλάξεις. Τονίζεται ότι η παρουσία του μαγνήτη στο κοχλιακό εμφύτευμα δεν επιτρέπει την απεικόνιση των δομών του κεφαλιού και κατεπέκταση του εγκεφάλου στην περιοχή γύρω από το εμφύτευμα. Σε ειδικές περιπτώσεις, πριν τη διενέργεια MRI μπορεί να χρειαστεί η αφαίρεση του μαγνήτη του εσωτερικού τμήματος του εμφυτεύματος με μια μικρή επέμβαση σε τοπική αναισθησία. Ένας καινούργιος μαγνήτης μπορεί να τοποθετηθεί ξανά στο εμφύτευμα μετά τη εξέταση, επίσης σε τοπική αναισθησία.  

Το Κέντρο Κοχλιακών και Άλλων Ακουστικών Εμφυτευμάτων παρέχει στον κάθε ασθενή συγκεκριμένες πληροφορίες για το εμφύτευμα του, τη δυνατότητα να υποβληθεί σε εξέταση MRI και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πριν και κατά τη διάρκεια της μαγνητικής τομογραφίας. 

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Η διαχείριση ασθενών με σοβαρού βαθμού βαρηκοΐα απαιτεί τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων. Πέραν των ακοολογικών εξετάσεων, ενδέχεται κατά περίπτωση να απιτηθούν και άλλες, όπως περιγράφεται πιο κάτω.  

(α) Ακοολογικές: Τονικό ακοόγραμμα (PTA), σε παιδιά παιχνιδοακοομετρία και ακοομετρία οπτικής ενίσχυσης (VRA), ωτοακουστικές εκπομπές (OAE), προκλητά δυναμικά εγκεφαλικού στελέχους (ABR), Λογισμικά ρύθμισης επεξαργαστών ομιλίας κοχλιακών εμφυτευμάτων. 

(β) Αιθουσαίου συστήματος: Βιντεονυσταγμογραφία (VNG), ισορροπομετρία (Posturography), video-Head-Imulse-Test (vHIT), αιθουσαία μυογενή δυναμικά (VEMPs). 

(γ) Παιδιατρικές εξετάσεις (καρδιολογικές, οφθαλμολογικές, νευρολογικές). 

(δ) Γενετικές εξετάσεις. 

(ε) Απεικονιστικές εξετάσεις αξονικής (CT) και μαγνητικής τομογραφίας (MRI) υψηλής ευκρίνειας. 

Το Κέντρο διασφαλίζει την διενέργεια αυτών των εξειδικευμένων διαγνωστικών εξετάσεων μέσω διάθεσης εργαστηρίων στους χωρους του ή με συνεργασία με άλλες δομές – εργαστήρια στην Κύπρο, εντός ή εκτός ΟΚΥΠΥ: Για τις (α) στο Ακοολογικό εργαστήριο της ΩΡΛ Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, για τις (β) στο Εργαστήριο ιλίγγου της ΩΡΛ Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου – Τμήμα Νευροβιολογίας, για τις (γ) στα αντίστοιχα τμήματα του Μακάριου Νοσοκομείου – ΟΚΥΠΥ, για τις (δ) στην Κλινική Γενετικής του Μακάριου Νοσοκομείου και σε άλλα Τμήματα Ιατρικής Γενετικής, όπως π.χ. το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου – Τμήμα Γενετικής, και για τις (ε) στο Ακτινολογικό τμήμα Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας (high resolution CT scan, 1,5 Tesla MRI) και τα ιδιωτικά ακτινολογικά κέντρα που διαθέτουν επιπλέον MRI υψηλής ευκρίνειας.

Σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις από το Κέντρο

Διευθυντής Κλινικής: