Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα ΤΑΕΠ menu-btn

Κλείστε ραντεβού

Στείλτε μας τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο για να κλείσετε ένα ραντεβού.

Ακύρωση ραντεβού

Στείλτε μας τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο για να ακυρώσετε ένα ραντεβού.

Hour Minute

Επικοινωνία

Προφίλ

Η πολυδύναμη κλειστή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ΓΝ Λάρνακας αποτελεί ανεξάρτητο τμήμα του Νοσοκομείου, εντεταλμένο στην υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών των βαριά πασχόντων ασθενών. Νοσηλεύει ενήλικες βαρέως πάσχοντες ασθενείς ανεξαρτήτου νόσου που εχουν δυνητικά αναστρέψιμες βαριές διαταραχές των ζωτικών τους λειτουργιών/οργάνων, των οποίων η επιβίωση εξαρτάται από την συνεχή , εντατική, και συντονισμένη φροντίδα από ομάδα εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας Ιατρών , νοσηλευτών, φυσιοθεραπευτών. Συστάθηκε αρχές του 2022 και λειτουργεί αυτόνομα ως ξεχωριστό τμήμα από τον Αύγουστο 2022. Στελεχώνεται από ομάδα έξι ιατρών ειδικών Εντατικολόγων, από νοσηλευτές εκπαιδευμένους στην επιστήμη της νοσηλευτικής Εντατικής και από  φυσιοθεραπευτική ομάδα εκπαιδευμένη στις ανάγκες του βαρέως πάσχοντα και  στην πρώιμη αποκατάσταση. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας  έχει στην ευθύνη της 6 κλίνες με στόχο,  σύντομα, την  τελική ανάπτυξη 10 κλινών σε αναβαθμισμένο και εκσυγχρονισμένο χώρο.

Νοσηλεύει πολυτραυματίες, ασθενείς με πολυοργανική ανεπάρκεια, οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια ,κυκλοφορική καταπληξία, οξεία παγκρεατίτιδα, εγκεφαλικά επεισόδια, νευρολογικά νοσήματα, σήψη, δηλητηριάσεις, μεταβολικές διαταραχές, οξέα στεφανιαία σύνδρομα, λοιμώξεις ΚΝΣ, post covid ασθενείς, μετεγχειρητικούς ασθενείς μετά από μεγάλα χειρουργεία κ.λ.π. Παρέχονται εξειδικευμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις στους ασθενείς μας με αιμοδυναμικό  και μη αιμοδυναμικό monitoring, υπερηχογραφήματα καρδιάς, θώρακα, αγγείων και κοιλίας, διοισοφάγεια υπερηχοκαρδιογραφήματα, βρογχοσκοπήσεις διαγνωστικές και θεραπευτικές επι κλίνης, υποκαταστάση της νεφρικής λειτουργίας με μηχανές αιμοδιαδιήθησης και κλασικής αιμοκάθαρσης. . Διενεργούνται διαδερμικές τραχειοστομίες, καθετηριασμοί κεντρικών φλεβών υπο υπερηχογραφική καθοδήγηση, παρακεντήσεις ασκιτικού και πλευριτικού υγρού, οσφυονωτιαίες παρακεντήσεις  και όλες οι απαραίτητες διαγνωστικές διεργασίες που επιβάλλονται σε κάθε ασθενή καθόλο το 24ωρο.  Η μονάδα εντατικής θεραπείας καλύπτεται όλο το 24ωρο από ιατρό Εντατικολόγο με φυσική παρουσία, με το σύστημα των εφημεριών .

Επίσης η πολυδύναμη  Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Λάρνακας ενισχύει την τακτική κλήση   ιατροσυμβουλίων με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων για συζήτηση προς όφελος των ασθενών. Λειτουργεί  επιτροπή πρόληψης λοιμώξεων της ΜΕΘ και επιδημιολογικής επιτήρησης των πολυανθεκτικών μικροβίων στη ΜΕΘ με θέσπιση κατευθυντηρίων οδηγιών για την πρόληψη των λοιμώξεων στη ΜΕΘ, σε συνεργασία με την επιτροπή λοιμώξεων του Νοσοκομείου μας.  Συνεργάζεται με την διασυνδετική υπηρεσία  παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη σε ασθενείς και σε οικογένειες όπου κριθεί απαραίτητο.

Λειτουργεί επίσης υπηρεσία outreach όπου οι ιατροί εντατικολόγοι της ΜΕΘ παρακολουθούν μετά από κλίση, ασθενείς σε θαλάμους και στα επείγοντα με οξέα προβλήματα που επιδεινώνονται, και προσφέρεται η υποστήριξη με High Flow Oxygen και μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό στους θαλάμους.  Επίσης η κλινική μας συνεργάζεται  με την κοινοτική νοσηλευτική για υποστήριξη των χρονίων ασθενών με κάτοικόν μηχανικό αερισμό.

Εφαρμόζει εβδομαδιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο την συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και το τμήμα μας συμμετέχει σε  διεθνή επιστημονικά συνέδρια και σεμινάρια εξωτερικού. Εκπαιδεύει φοιτητές Ιατρικής του Ευρωπαικού πανεπιστημίου καθώς και φοιτητές νοσηλευτικής και φυσιοθεραπείας των πανεπιστημίων ΤΕΠΑΚ και Ευρωπαικού πανεπιστημίου.  

Η επικοινωνία με τις οικογένειες των ασθενών γίνεται σε καθημερινή βάση με προσωπική ή/και τηλεφωνική επικοινωνία.  Λειτουργεί επισκεπτήριο σε καθορισμένο ωράριο όπου οι οικογένειές επισκέπτονται τους ασθενείς και ενημερώνονται για την πορεία της κατάστασης τους.

Στόχος μας η άριστη φροντίδα των βαρέως πασχόντων ασθενών μας, βασισμένη στις νεότερες και εγκυρότερες επιστημονικές προσεγγίσεις εξατομικευμένες στις ανάγκες του κάθε ασθενή, λειτουργώντας με πνεύμα ομαδικότητας και σεβασμού στον ασθενή και τους οικείους του.