Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα ΤΑΕΠ menu-btn

Κλείστε ραντεβού

Στείλτε μας τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο για να κλείσετε ένα ραντεβού.

Ακύρωση ραντεβού

Στείλτε μας τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο για να ακυρώσετε ένα ραντεβού.

Hour Minute

Επικοινωνία

Προφίλ

Η Ορθοπαιδική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη και καλύτερα οργανωμένη ορθοπαιδική κλινική στην Κύπρο. Αποτελεί  κέντρο παραπομπής πολλών δύσκολων Ορθοπαιδικών περιστατικών, τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Η κλινική στελεχώνεται από 9 Ορθοπεδικούς γιατρούς και έχει θέσεις για 6 ειδικευόμενους ορθοπαιδικούς. Στην κλινική εκπαιδεύονται ειδικευόμενοι ορθοπαιδικοί, για πάνω από 20 χρόνια τώρα και φοιτητές Ιατρικής, εδώ και περίπου 10 χρόνια. Πολλοί Ορθοπαιδικοί της Κύπρου έχουν ολοκληρώσει την ειδικότητά τους στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Διαθέτει δύο θαλάμους. Τον Ορθοπαιδικό Α με 30 κλίνες και τον Ορθοπαιδικό Β με 28 κλίνες.

Η κλινική εφημερεύει καθημερινά για αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών που καταφθάνουν στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου. Λειτουργεί τώρα  με οκτώ χειρουργικές αίθουσες την εβδομάδα σε τακτική πρωινή βάση και 18 εξωτερικά ιατρεία εβδομαδιαίως,  τις εργάσιμες πρωινές ώρες. Επιπλέον λειτουργούν τρία απογευματινά ιατρεία την εβδομάδα.

Η κλινική εξυπηρετεί ετησίως πάνω από 9000 ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία.

 Στην κλινική νοσηλεύονται κατά μέσο όρο 1400 ασθενείς τον χρόνο  και επιπλέον διενεργούνται πέραν των 1200 μεγάλων χειρουργικών επεμβάσεων, καθώς επίσης και μεγάλος αριθμός μικρών χειρουργείων ημέρας.

ΤΟΜΕΙΣ ΚΑΛΥΨΗΣ

Στην κλινική μας μπορούν να αντιμετωπιστούν σχεδόν όλα τα περιστατικά που άπτονται της Ορθοπαιδικής ειδικότητας, είτε από τους ιατρούς της κλινικής , τα πλείστα, είτε με την συμβολή συνεργατών μας .

Οι γιατροί της κλινικής μας αναλαμβάνουν περιστατικά γενικής Ορθοπαιδικής και επιπλέον εξειδικεύονται σε επιμέρους τομείς της Ορθοπαιδικής.

Προσφέρεται κάλυψη στους ακόλουθους τομείς / υποειδικότητες της Ορθοπαιδικής.

  1. Τομέας Γενικής Ορθοπαιδικής

Όλοι οι γιατροί της κλινικής εξετάζουν ασθενείς με συνήθη ορθοπαιδικά προβλήματα, όπως μυοσκελετικά άλγη (δηλ.  πόνοι στα οστά, τους μύες και τις αρθρώσεις) και άλλες κακώσεις και παθήσεις του  μυοσκελετικού συστήματος. Οι πιο συχνές παθήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε στην γενική Ορθοπαιδική είναι η οσφυαλγία η ραχιαλγία και  αρθραλγίες. Επίσης, χρόνιες παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα ισχίου, γόνατος , αλλά και άλλων αρθρώσεων, αποτελούν συχνή αιτία επίσκεψης στον ορθοπαιδικό. Συχνή αιτία επίσκεψης αποτελούν επίσης οι κακώσεις του μυοσκελετικού, μικρής και μεγάλης βαρύτητας,  όπως διαστρέμματα , ρήξεις τενόντων, κατάγματα και η παρακολούθηση ασθενών που έχουν ήδη υποβληθεί σε χειρουργική θεραπεία ή που αντιμετωπίζονται συντηρητικά για κατάγματα οστών, με συχνότερα τα κατάγματα της πηχεοκαρπικής και του ισχίου, αλλά και των άλλων οστών.

  • Τομέας Επείγουσας Ορθοπαιδικής αντιμετώπισης- Τραυματολογίας

Η κλινική εφημερεύει επί εικοσιτετραώρου βάσεως, καλύπτοντας το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, με καθεστώς αναμονής κλήσεων.

 Κατάγματα άνω και κάτω άκρων, λεκάνης και σπονδυλικής στήλης, ανοικτά κατάγματα, τραύματα των άκρων , διατομές μυών, τενόντων και περιφερικών νεύρων, αντιμετώπιση πολυτραυματιών, αποτελούν μερικά μόνο παραδείγματα περιστατικών που αντιμετωπίζονται, νοσηλεύονται ή και χειρουργούνται στην Ορθοπαιδική Κλινική καθημερινά.

Εικόνα 1:  Αντιμετώπιση συντριπτικού υπερκονδύλιου κατάγματος μηριαίου

Εικόνα 2: Αντιμετώπιση συντριπτικού κατάγματος-εξαρθρήματος ώμου, με ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου

Εικόνα 3: Αντιμετώπιση ανοικτού κατάγματος κνήμης σε παιδί

  • Τομέας, Ολικών Αρθροπλαστικών

Η καταστροφή του αρθρικού χόνδρου του ισχίου, του γόνατος ή του ώμου (λόγω αρθρίτιδας, ρευματοπάθειας, παλαιού κατάγματος ή συγγενούς ανωμαλίας) αποτελεί μια πολύ συχνή κατάσταση που ταλαιπωρεί τους ασθενείς. Η σύγχρονη αντιμετώπιση της καταστροφής των αρθρώσεων αυτών με αντικατάσταση, έχει καθιερωθεί  και έχει βοηθήσει τους ασθενείς μας να απαλλαγούν από τον πόνο και να επανέλθουν στις δραστηριότητες τους. Οι γιατροί της κλινικής μας διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στην διενέργεια ολικών αρθροπλαστικών ισχίου, γόνατος και ώμου. Έχουμε στην διάθεση μας και χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα στην κυπριακή αγορά εμφυτεύματα.

Υπάρχει η  δυνατότητα διενέργειας επεμβάσεων στο γόνατο, με εξατομικευμένο προεγχειρητικό σχεδιασμό και χρήση εξατομικευμένων εργαλείων οστεοτομίας, κατασκευασμένων ειδικά για την ανατομία του κάθε ασθενή.

Τα αποτελέσματα μας είναι εφάμιλλα  των αποτελεσμάτων της διεθνούς βιβλιογραφίας.

Πέραν όμως των πρωτογενών ολικών αρθροπλαστικών, στην κλινική μας μπορούν να αντιμετωπιστούν και επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν μετά από μια ολική αρθροπλαστική. Αντιμετωπίζουμε σύνθετες επιπλοκές, όπως λοιμώξεις ολικών αρθροπλαστικών , χαλαρώσεις και φθορές  υλικών, που απαιτούν αναθεώρηση της ολικής αρθροπλαστικής , καθώς επίσης και περιπροθετικά κατάγματα.

Εικόνα 4 : Αντιμετώπιση οστεοαρθρίτιδας ισχίων με ολικές αρθροπλαστικές

Εικόνα 5: Αντιμετώπιση οστεοαρθρίτιδας γόνατος με ολική αρθροπλαστική

Εικόνα 6 : Αντιμετώπιση κεντρικού εξαρθρήματος ολικής αρθροπλαστικής

Εικόνα 7: Αντιμετώπιση περιπροθετικού κατάγματος μηριαίου σε διπολική ημιαρθροπλαστική.

  • Τομέας Ώμου και  Αθλητικών κακώσεων 

Οι παθήσεις του ώμου και οι αθλητικές κακώσεις, αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των περιστατικών που αντιμετωπίζονται στην κλινική μας, χρησιμοποιώντας τόσο αρθροσκοπικές όσο και ανοικτές προσπελάσεις.

Ρήξεις τενοντίου πετάλου του ώμου, καθ’ έξιν εξαρθρήματα και αστάθειες ώμου, σύνθετα κατάγματα περιοχής ώμου, οστεοαρθρίτιδα της γληνοβραχιόνιας   άρθρωσης και επεμβάσεις αντικατάστασης της με ολική αρθροπλαστική ή ανάστροφη ολική αρθροπλαστική, είναι μερικά μόνο παραδείγματα.

Έχουμε στην διάθεση μας τελευταίου τύπου αρθροσκοπικό εξοπλισμό και εργαλεία, που μας βοηθούν να εκτελούμε με ασφάλεια τις επεμβάσεις μας.

Επιπλέον αντιμετωπίζονται και άλλες αθλητικές παθήσεις και κακώσεις. Αρθροσκοπική αποκατάσταση ρήξης του Πρόσθιου Χιαστού συνδέσμου, συρραφή ρήξης μηνίσκων, μερική μηνισκεκτομή, αποκατάσταση διαχωριστικής οστεοχονδρίτιδας και άλλων χόνδρινων βλαβών , αποτελούν τις συχνότερες  αρθροσκοπικές επεμβάσεις που γίνονται στην κλινική μας.

Πέραν των συνήθων αθλητικών κακώσεων η κλινική μας διαθέτει εμπειρία στην αντιμετώπιση πολύ σοβαρών κακώσεων γόνατος, όπως εξαρθρημάτων γόνατος με πολλαπλές συνδεσμικές και τενόντιες ρήξεις, ρήξεις μηνίσκων και συνύπαρξη καταγμάτων, αγγειακών και νευρικών κακώσεων και δερματικών ελλειμμάτων, που χρήζουν αντιμετώπισης από ομάδα χειρουργών διαφόρων ειδικοτήτων του Γ Ν Λευκωσίας.

Εικόνα 8 : Αντιμετώπιση μαζικής ρήξης στροφικού πετάλου του ώμου, με υπακρωμιακό μπαλόνι.

Εικόνα 9: Αντιμετώπιση ρήξης υπερακανθίου τένοντα του ώμου, με αρθροσκοπική συρραφή

Εικόνα 10: Αντιμετώπιση ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου του γόνατος , με αυτομόσχευμα από hamstrings tendons.

  • Τομέας Άκρου Ποδός και Ποδοκνημικής

Το τμήμα άκρου ποδός και ποδοκνημικής αναλαμβάνει την αντιμετώπιση τραυματισμών αλλά και άλλων παθήσεων, που εντοπίζονται στο επίπεδο της ποδοκνημικής και περιφερικότερα.

Στις τραυματικές κακώσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το τμήμα αυτό, είναι σύνθετα κατάγματα ποδοκνημικής και άκρου ποδός, όπως κατάγματα Pilon με ενδαρθρική συντριβή, κατάγματα και εξαρθρήματα αστραγάλου ή/και πτέρνας , κατάγματα και εξαρθρήματα ταρσού και βαριές κακώσεις μαλακών μορίων άκρου ποδός.

Στις χρόνιες παθήσεις που αντιμετωπίζει το τμήμα, συγκαταλέγονται παραμορφώσεις των δακτύλων και του ποδιού, όπως βλαισός μέγας δάκτυλος (Hallux valgus), αρθρίτιδα μεγάλου δακτύλου (Hallux Rigidus), μεταταρσαλγία, σφυροδακτυλία, γαμψοδακτυλία, πλατυποδία, σύνδρομα παγίδευσης νεύρων όπως το σύνδρομο του ταρσιαίου σωλήνα, καθώς και η αφαίρεση νευρινώματος Morton. Αντιμετωπίζονται επίσης προχωρημένες αρθρίτιδες ποδοκνημικής και οπισθίου ποδός, με διενέργεια σύνθετων αρθροδέσεων οπισθίου ποδός ή ποδοκνημικής άρθρωσης. Επίσης διενεργούνται αρθροσκοπήσεις ποδοκνημικής, για την αντιμετώπιση ενδoαρθρικών παθολογικών καταστάσεων, όπως οστεοχονδρίτιδα αστραγάλου κτλ.

Εικόνα 11: Αντιμετώπιση παραμορφώσεων δακτύλων του ποδιού με οστεοτομίες

Εικόνα 12: Αντιμετώπιση χόνδρινης βλάβης του αστραγάλου αρθροσκοπικά

  • Τομέας Χειρουργικής Άκρας Χειρός- Μικροχειρουργικής

Η ομάδα χειρουργικής άκρας χειρός και μικροχειρουργικής της κλινικής μας αντιμετωπίζει οξέα και χρόνια περιστατικά.

Οι συνηθέστερες επεμβάσεις για χρόνιες παθήσεις , είναι οι αποσυμπιέσεις μέσου και ωλενίου νεύρου από το επίπεδο του αγκώνα και περιφερικότερα, η αντιμετώπιση της  αρθρίτιδας της βάσης του αντίχειρα, η μερική αρθρόδεση του καρπού, σε αρθρίτιδα οσταρίων καρπού και η αποκατάσταση ψευδάρθωσης σκαφοειδούς οστού με χρήση αγγειούμενου αυτομοσχεύματος.

 Μερικά από τα επείγοντα περιστατικά που αντιμετωπίζει το τμήμα αυτό είναι η συρραφή τενόντων, νεύρων και αγγείων, καθώς και η οστεοσύνθεση καταγμάτων του καρπού και της άκρας χείρας. Επίσης, στην κλινική διενεργείται επαναγγείωση, για αποκατάσταση ακρωτηριασμού δακτύλων, καθώς και διαμόρφωση κολοβωμάτων και κάλυψη δερματικών ελλειμμάτων, σε συνεργασία με την Πλαστική Χειρουργική Κλινική, του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

  • Τομέας Οστεοπόρωσης

Η οστεοπόρωση αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα, που προσβάλει κυρίως τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Μπορεί όμως  να προσβάλει άτομα κάθε ηλικίας και φύλου και χρειάζεται έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση. Οι εξειδικευμένοι γιατροί της κλινικής μας , μπορούν να σας καθοδηγήσουν τόσο στην πρόληψη , την διάγνωση αλλά και την θεραπεία της.

  • Τομέας Παιδοορθοπαιδικής

Τα παιδοορθοπαιδικά προβλήματα μπορεί να ξεκινήσουν ακόμα και πριν την γέννηση. Η παιδοορθοπαιδική ασχολείται με όλα τα προβλήματα του μυοσκελετικού των μικρών ασθενών.

Συγγενείς δυσπλασίες ισχίων και άκρων, οστεοχονδρίτιδες,  σκολίωση, κύφωση, εγκεφαλική παράλυση, επιφυσιολίσθηση,  κατάγματα οστών  από την γέννηση μέχρι και την ενηλικίωση , αποτελούν το πεδίο δράσης του παιδοορθοπαιδικού τμήματος.

Εικόνα 13: Αντιμετώπιση επιφυσιολίσθησης της μηριαίας κεφαλής σε παιδί.

Εικόνα 14: Αντιμετώπιση υπερκονδυλίου κατάγματος αγκώνα σε παιδί.

  • Τομέας Ορθοπαιδικών Λοιμώξεων

Οι ορθοπαιδικές λοιμώξεις αποτελούν ένα δύσκολο και σοβαρό πρόβλημα που καλούμαστε όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια να αντιμετωπίσουμε.

Σηπτικές αρθρίτιδες , λοιμώξεις ολικών αρθροπλαστικών και μαλακών μορίων των άκρων, οστεομυελίτιδες, και μετεγχειρητικές λοιμώξεις, αποτελούν μερικά μόνο παραδείγματα περιστατικών που έχουν νοσηλευτεί και αντιμετωπιστεί στο Ορθοπαιδικό Τμήμα. Τα πλέον δύσκολα από τα περιστατικά αυτά, προσέρχονται με δική τους βούληση (συχνά μετά από πολύμηνη ταλαιπωρία) ή παραπέμπονται σε μάς, τόσο από τα άλλα δημόσια νοσοκομεία, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. 

Εικόνα 15: Αντιμετώπιση χρόνιας οστεομυελίτιδας κνήμης, με αφαίρεση του πάσχοντος οστού και οστεομεταφορά, με την μέθοδο Ilizarov

Όλες οι εικόνες που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν στην Ορθοπαιδική κλινική Γ.Ν.Λευκωσίας