Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα ΤΑΕΠ menu-btn
20 Μαρτίου, 2023

Διεπιστημονικό Σημείο Συνάντησης η 3η Ημερίδα του Κέντρου Κοχλιακών Εμφυτευμάτων του ΟΚΥπΥ με θέμα «Παιδική Βαρηκοϊα»

Η ημερίδα έχει καθιερωθεί ως ένα σημαντικός θεσμός για τα κοχλιακά εμφυτεύματα

Με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση της επιστημονικής κοινότητας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαρτίου, η 3η Ημερίδα του Κέντρου Κοχλιακών Εμφυτευμάτων και άλλων ακουστικών εμφυτευμάτων της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του ΓΝ Λευκωσίας, στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής. Στην ατζέντα της φετινής ημερίδας στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι ερευνητές και γιατροί που σχετίζονται με τα κοχλιακά εμφυτεύματα βρέθηκε η παιδική βαρηκοΐα, οι νευροαναπτυξιακές επιπτώσεις της διαταραχής, η πρόοδος στην τεχνολογία των εμφυτευμάτων ακοής, καθώς και η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

Η λίστα των ομιλητών περιλάμβανε έναν μεγάλο αριθμό διακεκριμένων επιστημόνων από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γερμανία και το Ισραήλ. Μέσα από τις εισηγήσεις των ειδικών που συμμετείχαν στις εργασίες της ημερίδας, έγινε σαφές πως παρά τον σοβαρό αντίκτυπο της πάθησης, οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν βαρηκοΐα βαριάς μορφής, μπορούν πλέον μέσω των κατάλληλων θεραπευτικών πρακτικών να απολαύσουν μια βελτιωμένη ποιότητα ζωής, χωρίς στερήσεις.

Η Ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2020, καθιερώθηκε ήδη ως ένας σημαντικός θεσμός για τα κοχλιακά εμφυτεύματα και ως ένα διεπιστημονικό σημείο συνάντησης  επαγγελματιών υγείας από την Κύπρο και το  Εξωτερικό, που ασχολούνται με την βαρηκοΐα. 

Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας συζητήθηκαν και παρουσιάστηκαν τα τελευταία δεδομένα γύρω από την συχνότητα και την ένταση της πάθησης, με έμφαση στις αναπτυξιακές και ψυχολογικές δυσκολίες που καλείται να ξεπεράσει ένα παιδί με προβλήματα βαρηκοΐας μεγάλου βαθμού.

Βασική θεματική της δεύτερης ενότητας ήταν ο ρόλος των κοχλιακών εμφυτευμάτων σήμερα και η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο κομμάτι του σχεδιασμού και της αξιοποίησής τους ως κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας. Όπως τόνισαν οι ομιλητές, η τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος συστήνεται σε άτομα με σοβαρού βαθμού βαρηκοΐα ή κώφωση, στα οποία τα υπόλοιπα ακουστικά βοηθήματα αδυνατούν να αποκαταστήσουν την ακοή. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, η οποία μπορεί να προλάβει την εμφάνιση περαιτέρω προβλημάτων, όπως η καθυστέρηση στην ομιλία σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Στην τρίτη και τελευταία ενότητα της ημερίδας, οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στη μετεγχειρητική φροντίδα ασθενών ύστερα από αφαίρεση χωλοστεατώματος, και στην τοποθέτηση κοχλιακών εμφυτευμάτων σε παιδιά με κώφωση λόγω προσβολής από μηνιγγίτιδα.

Στο πλαίσιο της 3ης Ημερίδας του Κέντρου Κοχλιακών Εμφυτευμάτων, έγινε ακόμη εκτενής αναφορά στο έργο του Κέντρου Κοχλιακών Εμφυτευμάτων  ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Ως η μοναδική δομή στην Κύπρο που προσφέρει αυτού του είδους τις υπηρεσίες, το Κέντρο Κοχλιακών Εμφυτευμάτων, αποτελεί σημείο αναφοράς για την φροντίδα και αποκατάσταση των ατόμων που πάσχουν από βαρηκοΐα. Επίσης, ο Οργανισμός απένειμε τιμητική πλακέτα στον Δρ. Μιχάλη Κορνιώτη, Διευθυντή ΩΡΛ κλινικής Γ.Ν. Λάρνακας, με την ευκαιρία της αφυπηρέτησης του, ως ένδειξη αναγνώρισης και εκτίμησης της πολύτιμης προσφορά του.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική του ΓΝ Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ, υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο Κοχλιακών και Άλλων Ακουστικών Εμφυτευμάτων στο σύνδεσμο που ακολουθεί https://shso.org.cy/clinic/kochliakon-kai-allon-akoustikon-emfytevmaton/ ή στα τηλέφωνα 22603506 και 22603508.

Προηγούμενο Όλα τα Νέα Επόμενο