Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα Covid 19 menu-btn
June 10, 2020

Επισκεπτήρια στα Νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) ανακοινώνει ότι από την Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020 θα επιτρέπονται τα επισκεπτήρια στα νοσηλευτήρια του Οργανισμού σύμφωνά με το περί Λοιμοκαθάρσεως διάταγμα Αρ. 28 του 2020 που εκδόθηκε στις 05 Ιουνίου.

Τα επισκεπτήρια θα πραγματοποιούνται βάσει των πιο κάτω οδηγιών:

 • Τα επισκεπτήρια θα πρέπει να περιορίζονται στα άκρως αναγκαία και οι επισκέπτες θα μπορούν να εισέρχονται στα νοσηλευτήρια μόνο με ειδική άδεια από την Διεύθυνση του κάθε νοσηλευτηρίου, κατόπιν διευθέτησης ραντεβού. Για την διευθέτηση των ραντεβού παρακαλώ όπως επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το κάθε ένα νοσηλευτήριο στα πιο κάτω τηλεφωνά μεταξύ των ωρών 08:00 -14:30:

Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας – 22 603 000

Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού – 25 20 27 32 και 25 20 28 80

Γενικό Νοσοκομείο Πάφου – 26 80 34 43

Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας – 24 80 05 00

Νοσοκομείο Αμμοχώστου – 23 20 00 00

Γενικό Νοσοκομείο Τροόδους – 25 80 67 00

Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς – 26 82 18 00

 • Πριν την είσοδό των επισκεπτών στα νοσηλευτήρια, θα τηρείται θερμομέτρηση. Εάν παρατηρηθεί ότι κάποιος επισκέπτης έχει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού δε θα του επιτρέπεται η είσοδός στο χώρο υπηρεσιών υγείας. Η διαδικασία διαλογής των επισκεπτών θα είναι ιδιαίτερα σχολαστική.
 • Κατά την είσοδο των επισκεπτών στα νοσηλευτήρια, θα πρέπει να γίνεται χρήση απλής χειρουργικής μάσκας και αντισηπτικού.
 • Όλοι οι επισκέπτες θα καταγράφονται σε μητρώο καταγραφής επισκεπτών και συνοδών, όπου και θα καταγράφονται πιθανά συμπτώματα, η θερμομέτρηση των ατόμων και τα στοιχεία του ασθενή που πρόκειται να επισκεφτεί.
 • Για κάθε ασθενή, επιτρέπεται η επίσκεψη ενός συγγενικού προσώπου (συγγένεια πρώτου βαθμού), νοουμένου ότι επιτρέπονται οι επισκέψεις από τον θεράποντα ιατρό.
 • Οι ώρες επισκέψεων θα είναι καθημερινά από 13:00 μέχρι 14:00 και από 17:00 μέχρι 19:00 και η επίσκεψη δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 20 λεπτά.
 • Οι ώρες επισκεπτηρίου και ο αριθμός των επισκεπτών θα να αναρτιούνται με ανακοίνωση στην είσοδο των νοσηλευτηρίων καθημερινά.
 • Οι επισκέπτες πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκα καθ’ όλη την διάρκεια της επίσκεψής τους, εντός του δωματίου των ασθενών και στους υπόλοιπους χώρους των νοσηλευτηρίων.
 • Στους χώρους υπηρεσιών υγείας που νοσηλεύονται ασθενείς υψηλού κινδύνου απαγορεύονται τα επισκεπτήρια (με πιθανές εξαιρέσεις τις απόλυτα αναγκαίες για τη φροντίδα και την ψυχοσυναισθηματική υγεία των ασθενών).
 • Σε περίπτωση που είναι αναγκαία η παραμονή συνοδών μαζί με ασθενείς κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους (π.χ. για ανήλικα παιδιά), τότε θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και προφύλαξης, όπως επίσης και η συνεχής χρήση μάσκας εντός των νοσηλευτηρίων.
 • Δεν επιτρέπεται η παραμονή στα νοσηλευτήρια συνοδών, που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού (πυρετό, δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).
 • Όλοι οι συνοδοί θα πρέπει να εφαρμόζουν την υγιεινή των χεριών και τα μέτρα αναπνευστικής υγιεινής κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο χώρο υπηρεσιών υγείας. Να παραμένουν αυστηρά μόνο στον θάλαμο του ασθενούς και να μην παρευρίσκονται σε χειρισμούς με κίνδυνο πρόκλησης αερολύματος ή κατά τη λήψη δείγματος για εργαστηριακό έλεγχο. Ανάλογα με την περίπτωση προτείνεται και η εφαρμογή του κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
 • Θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προφύλαξης που εξαγγέλθηκαν από το Υπουργείο Υγείας και απορρέουν από τα ισχύοντα Διατάγματα και τα πρωτόκολλα. Όλες οι πληροφορίες βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα https://www.pio.gov.cy/coronavirus/press.html

Λευκωσία, 10 Ιουνίου 2020

Προηγούμενο Όλα τα Νέα Επόμενο