Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα ΤΑΕΠ menu-btn
25 Ιανουαρίου, 2024

Στην πρώτη γραμμή η Υπηρεσία Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ για διάσωση ανθρώπινων ζωών

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του  ΟΚΥπΥ, με την λήψη της πληροφορίας από το κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης για εφαρμογή του σχεδίου «Νέαρχος», για πλωτό μέσο  με 62 άτομα, ανάμεσα τους και παιδιά που βρίσκονταν σε κίνδυνο στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Κατά την πρώτη εκτίμηση διαφάνηκε ότι υπήρχαν αρκετά άτομα σε πολύ σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση. Άμεσα ενεργοποιήθηκε το εσωτερικό σχέδιο διαχείρισης κρίσεων της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ για έναρξη της επιχείρησης διάσωσης τους. Μέσω του Επιχειρησιακού Κέντρου της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, ενεργοποιήθηκαν άμεσα 4 ασθενοφόρα και 8 πληρώματα για να υποδεχθούν τους μετανάστες στο σημείο άφιξής τους καθώς και 3 εξιδεικευμένοι νοσηλευτές για ανταπόκριση με τα ελικόπτερα της αστυνομίας και της εθνικής φρουράς.

Κατά τον εντοπισμό τους, 6 παιδιά και ένας άντρας βρίσκονταν σε ημικωματώδη  κατάσταση, ενώ άλλα 3 άτομα έφεραν κατάγματα στα κάτω άκρα, αντιμετωπίστηκαν άμεσα και δόθηκαν οι κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις σε όλους τους πάσχοντες.

Τα Πληρώματα Ασθενοφόρων μετέφεραν με ασθενοφόρα και εναέρια μέσα τους πάσχοντες στα Νοσοκομεία Αμμοχώστου, Λάρνακας, Λευκωσίας και Μακάρειου Νοσοκομείου όπου έτυχαν της κατάλληλης φροντίδας Υγείας. 

Από την επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν και πληρώματα της Λιμενικής Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς συνολικά διασώθηκαν και διακομίστηκαν στα Νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ:

  • 3 παιδιά στη ΜΕΘ Παιδιών του ΝΑΜ ΙΙΙ
  • 2 παιδιά στο ΤΑΕΠ Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου
  • 1 παιδί στο ΤΑΕΠ Γεν. Νοσοκομείου Λάρνακας

4 ενήλικες στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας

Με λύπη ανακοινώνουμε ότι παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες για διάσωση τους, δυστυχώς το ένα από τα παιδιά τα οποία διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της υγεία του.

Προηγούμενο Όλα τα Νέα Επόμενο