Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα ΤΑΕΠ menu-btn
8 Απριλίου, 2024

Η αντιμετώπιση της λευχαιμίας στο επίκεντρο της επιτυχημένης ημερίδας της Παιδογκολογικής Κλινικής του ΝΑΜ ΙΙΙ του ΟΚΥπΥ

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την λευχαιμία και τη μεταμόσχευση του μυελού των οστών, τέθηκαν στο επίκεντρο Ημερίδας που διοργάνωσε η Παιδογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ (ΝΑΜ ΙΙΙ) του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), με θέμα “Λευχαιμία και Μεταμόσχευση Μυελού Οστών: Πρόσφατες Εξελίξεις”. 

Στη διάλεξη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 3 Απριλίου σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της λευχαιμίας, σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, ήταν και εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κύπρο.

Κύριος ομιλητής της διάλεξης ήταν ο παγκοσμίου φήμης Καθηγητής Παιδιατρικής Ογκολογίας / Αιματολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charite του Βερολίνου, Dr. Arend Von Stackelberg, καθώς και ο πρωτεργάτης της Παιδογκολογικής Κλινικής Δρ. Λοίζος Γ. Λοίζου, Καθηγητής Παιδιατρικής, Παιδογκολογίας / Παιδοαιματολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Λευκωσίας. 

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ο κ. Χρίστος Χρίστου, Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, ευχαρίστησε θερμά τον Δρ. Arend Von Stackelberg, Kαθηγητή Παιδιατρικής για την πολύτιμη βοήθειά του και προσφορά του στους ασθενείς του ΝΑΜ ΙΙΙ, προσθέτοντας ότι είναι καθοριστικό για το Νοσοκομείο να έχει τέτοιους πολύτιμους συνεργάτες εκφράζοντας την προσδοκία ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχίσει για πολλά χρόνια. 

Η Δρ. Ελένη Παπαχριστοδούλου, Παιδίατρος, Παιδοογκολόγος/Αιματολόγος, Διευθύντρια της Παιδοογκολογικής Κλινικής του ΝΑΜ ΙΙΙ του ΟΚΥπΥ, στο χαιρετισμό της παρουσίασε το έργο της Κλινικής υπογραμμίζοντας πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της στην αντιμετώπιση της λευχαιμίας στη χώρα μας, εκφράζοντας με τη σειρά της τις ευχαριστίες της εκ μέρους του προσωπικού της Κλινικής στον Δρ. Arend VonStackelberg. 

Ο Δρ. Λοΐζος Λοΐζου, στην εισαγωγική του ομιλία του με τίτλο «Πως θα νικήσουμε τη λευχαιμία», ανέφερε ότι «βρισκόμαστε όλοι εδώ σήμερα γιατί μας ενώνει μια κοινή αγάπη και κοινή δύναμη για να νικήσουμε τον καρκίνο και τη λευχαιμία», τονίζοντας ότι παρόλο που το εγχείρημα είναι δύσκολο, με ενημέρωση, συντονισμό, έρευνα και συνεργασία με επιστημονικά κέντρα αριστείας όπως το Charite, γίνονται άλματα προόδου.

Ακολούθησε η διάλεξη του Δρ. Stackelberg o οποίος παρουσίασε τις εξελίξεις και τάσεις γύρω από τη λευχαιμία και αναφέρθηκε στις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισής της. Ακολούθησε συζήτηση, με Στη συνέχεια ο Καθηγητής απάντησε σε ερωτήματα και συζήτησε με το κοινό διάφορα θέματα σχετικά με την ασθένεια.

Η Παιδογκολογική Κλινική του ΝΑΜ ΙΙΙ του ΟΚΥπΥ αποτελεί σήμερα το μοναδικό εξειδικευμένο κέντρο περίθαλψης παιδιών και εφήβων παγκύπρια, που πάσχουν από καρκίνο και λευχαιμία. Σκοπός της, είναι η ολιστική φροντίδα του παιδιού κατά τη διάρκεια της θεραπείας του, συμπεριλαμβανομένης και της ψυχοκοινωνικής του στήριξης. Η Κλινική, διαχειρίζεται περιστατικά καλοήθους και κακοήθους αιματολογίας καθώς και ογκολογικά περιστατικά (εξαιρουμένων της μεσογειακής αναιμίας και διαταραχών πήξης). Ετησίως, διαχειρίζεται 30-40 νέα περιστατικά που αφορούν κακοήθειες. Χρησιμοποιεί διεθνή πρωτόκολλα για τη θεραπεία των ασθενειών ενώ διατηρεί συνεργασίες με κέντρα αριστείας του εξωτερικού ώστε οι ασθενείς να λαμβάνουν την πιο ποιοτική φροντίδα.

Για πληροφορίες και ραντεβού με την Παιδογκολογική Κλινική του NAM III του ΟΚΥπΥ μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Κλινικής ή να επικοινωνήσετε με το τηλέφωνο 22405342.

Η διάλεξη είναι διαθέσιμη στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Οργανισμού:

Προηγούμενο Όλα τα Νέα Επόμενο