Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα ΤΑΕΠ menu-btn
14 Νοεμβρίου, 2023

Ο ΟΚΥπΥ πρωτοστατεί στην πρόληψη και αντιμετώπιση του Διαβήτη

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, λειτουργεί Εξειδικευμένο Διαβητολογικό Κέντρο στο οποίο παρέχονται υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης και αντιμετώπισης του διαβήτη και των επιπλοκών του.

Διαθέτοντας Εξειδικευμένο Κέντρο Διαβήτη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, Ιατρεία Διαβήτη στα υπόλοιπα νοσοκομεία και με συμβουλευτικές υπηρεσίες στα Κέντρα Υγείας του, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) πρωτοστατεί στην πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου και τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου.

Υπολογίζεται ότι 1 στους 10 ενήλικες παγκοσμίως  ζει με διαβήτη, με περισσότερο από το 90% από αυτούς να έχουν διαβήτη τύπου 2. Σε πολλές περιπτώσεις ο διαβήτης τύπου 2 και οι  επιπλοκές του μπορούν να καθυστερήσουν ή να προληφθούν, υιοθετώντας και ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα, εστιάζει στην σημαντικότητα της αναγνώρισης του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 με σκοπό την καθυστέρηση ή την πρόληψη της εμφάνισης των διαβητικών επιπλοκών, έχοντας ως κεντρικό μήνυμα «Ενημερώσου για τους κινδύνους του Σακχαρώδους Διαβήτη, δράσε έγκαιρα».

Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού το κτήριο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας του ΟΚΥπΥ θα φωταγωγηθεί από τις 17:30 μέχρι τις 21:00 με μπλε χρώμα,.  που είναι το παγκόσμιο σύμβολο ευαισθητοποίησης για το διαβήτη. Επιπρόσθετα, στο Κέντρο Υγείας του Παλιού Νοσοκομείου Λάρνακας, πραγματοποιείται σήμερα ενημερωτική εκδήλωση για τον διαβήτη και προσφέρονται δωρεάν μετρήσεις αρτηριακής πίεση και σακχάρου καθώς και εξέταση για περιφερική αγγειοπάθεια.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, λειτουργεί Εξειδικευμένο Διαβητολογικό Κέντρο στο οποίο παρέχονται υπηρεσίες που αφορούν την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση του Διαβήτη και των επιπλοκών του σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες όπως η Πλαστική Χειρουργική, Διατροφολόγοι , Αγγειοχειρούργους, Ορθοπεδικούς, Οφθαλμίατρους και άλλες συναφείς ειδικότητες.   

Στο Διαβητολογικό Kέντρο παρακολουθούνται ασθενείς με Διαβήτη τύπου 1 και Διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, αντιμετωπίζονται ασθενείς με πρωτοεμφανιζόμενο Διαβήτη και εβδομαδιαία υπάρχει ιατρείο Διαβήτη Κύησης, ιατρείο Διαβητικού Ποδιού και ιατρείο Προ διαβήτη και λιπιδίων, ενώ γίνεται παρακολούθηση ατόμων με αντλία ινσουλίνης. Επιπρόσθετα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο γίνεται εκπαίδευση για έναρξη ινσουλίνης και οδηγίες για χρήση του μετρητή σακχάρου για αυτοέλεγχο. Παράλληλα, στο Κέντρο παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες για όλο το φάσμα του διαβήτη όπως υπογλυκαιμίες και διατροφικές συνήθειες και γενικά ότι έχει σχέση με τον διαβήτη και σε όλους τους ασθενείς διενεργείται ο απαραίτητος έλεγχος για πρόληψη των επιπλοκών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε όλα τα Γενικά Νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ λειτουργούν πλήρως εξοπλισμένα Ιατρεία Διαβήτη όπου παρέχεται διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη.

Επιπρόσθετα, στα Κέντρα Υγείας του Οργανισμού παρέχεται εκπαίδευση και συμβουλευτική για αυτοδιαχείριση του διαβήτη από έμπειρους νοσηλευτικούς λειτουργούς. Πιο συγκεκριμένα αντιμετωπίζονται εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενή, με στόχο την ενδυνάμωση του ιδίου και της οικογένειας του.

Για περαιτέρω πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΟΚΥπΥ στον ακόλουθο σύνδεσμο www.shso.org.cy. Για επικοινωνία με το Κέντρο Διαβήτη του ΓΝ Λάρνακας καλέστε στα τηλέφωνα 24800348 και 2480059 ή στο email: diabetic.larnaca@shso.org.cy.

Προηγούμενο Όλα τα Νέα Επόμενο