Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα ΤΑΕΠ menu-btn
14 Μαρτίου, 2022

“Οι σύγχρονες προκλήσεις στην αντιμετώπιση της εγκαυματικής νόσου”

ΗΜΕΡΙΔΑ: Τρίτη 19 Απριλίου 2022

“Οι σύγχρονες προκλήσεις στην αντιμετώπιση της εγκαυματικής νόσου”

Η Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και η Κλινική Παιδοχειρουργικής του Νοσοκομείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ του ΟΚΥπΥ, σε συνεργασία με την Κυπριακή Εταιρεία Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής και την Παιδοχειρουργική Εταιρεία Κύπρου, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα:  “Οι σύγχρονες προκλήσεις στην αντιμετώπιση της εγκαυματικής νόσου”.

Σκοπός της ημερίδας είναι να παρουσιάσει τις νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της εγκαυματικής νόσου και τις δυνατότητες εξυπηρέτησης των ασθενών από τα  νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ. Παράλληλα με την ημερίδα θα επιτευχθεί η προβολή της μοναδικότητας των υπηρεσιών του οργανισμού στην αντιμετώπιση της εγκαυματικής νόσου. Στα πλαίσια της ημερίδας θα αναπτυχθούν σχέσεις επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των Επαγγελματιών Υγείας που θα την παρακολουθήσουν, όπως επίσης και  η πιθανή εγκαθίδρυση σχέσεων με αναγνωρισμένες μονάδες του εξωτερικού.

Προφίλ Πλαστικής Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας

Η Κλινική Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής και Μονάδας Εγκαυμάτων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας αποτελεί τριτοβάθμιο κέντρο περίθαλψης ασθενών και διαθέτει όλο το σύγχρονο και απαραίτητο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση περιστατικών Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής όπως και τη μοναδική πλήρως εξοπλισμένη Μονάδα Εγκαυμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Είναι η μοναδική Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής στο Δημόσιο Τομέα παγκύπρια και αποτελεί Κέντρο παραπομπής ασθενών, από όλα τα κρατικά Νοσηλευτήρια καθώς και απαιτητικών περιστατικών από τον Ιδιωτικό τομέα.

Έχει στο δυναμικό της συνολικά 3 ειδικούς ιατρούς, 5 ειδικευόμενους ιατρούς και 24 έμπειρους σε θέματα Πλαστικής Χειρουργικής και εγκαυμάτων νοσηλευτές. 

Διαθέτει συνολικά 10 κλίνες (μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια) καθώς επίσης 5 εξειδικευμένα και πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια για νοσηλεία εγκαυματιών, στο χώρο της Μονάδας Εγκαυμάτων.

Στο θάλαμο επίσης βρίσκονται το τμήμα “Laser” εξοπλισμένο με 2 υπερσύγχρονα μηχανήματα Laser και αίθουσα χειρουργείου ημέρας προς άμεση χρήση και εξυπηρέτηση των υπό νοσηλεία ασθενών .

Η Μονάδα εγκαυμάτων (μοναδική παγκυπρίως) διαθέτει ειδικό εξοπλισμό για την οξεία αντιμετώπιση και  μακροχρόνια νοσηλεία των βαρέων εγκαυματικών ασθενών.

Η Κλινική έχει στη διάθεση της 3 χειρουργικές αίθουσες την εβδομάδα στο κεντρικό χειρουργείο  και τρεις χειρουργικές αίθουσες στο χειρουργείο ημέρας.

Στην Κλινική λειτουργούν τα ακόλουθα εξωτερικά ιατρεία:

  • Πλαστικής Χειρουργικής
  • Μελανωμάτων και Μελαγχρωματικών Αλλοιώσεων
  • Ιατρείο τραυμάτων, άτονων ελκών και κατακλίσεων
  • Ιατρείο  Διαβητικού  Ποδιού
  • Ιατρείο αποκατάστασης μαστού, μετά από μαστεκτομή – πολυθεματική ομάδα.  Λειτουργεί τρείς φορές τη βδομάδα και δέχεται περιστατικά από ογκολογικά τμήματα, χειρουργικές κλινικές του δημόσιου και του ιδιωτικού φορέα.
  • Ιατρείο δερματικών βλαβών και δερματικού καρκίνου
  • Ιατρείο επανορθωτικής χειρουργικής και συγγενών ανωμαλιών
  • Ιατρείο μικροεπεμβάσεων στα  Εξωτερικά Ιατρεία
  • Τμήμα laser θαλάμου πλαστικής χειρουργικής

Τα κυριότερα περιστατικά τα οποία αντιμετωπίζει είναι αποκατάσταση μαστών μετά από μαστεκτομή, προφυλακτικές μαστεκτομές, ογκοπλαστικές, αποκατάσταση ελλειμμάτων μαλακών μορίων με τοπικούς, απομακρυσμένους και ελεύθερους κρημνούς, αποκατάσταση εγκαυμάτων, θεραπεία καρκινωμάτων του δέρματος, χειρουργική θεραπεία μελανώματος, χειρουργικός καθαρισμός και αποκατάσταση διαβητικών ποδιών, αντρική μεγαλομαστία, αποκατάσταση κατακλίσεων, κοιλιοπλαστική, ρινοπλαστική, ωτοπλαστική κοκ.

Μικροεπεμβάσεις εκτελούνται στο χειρουργείο ημέρας, στο χειρουργείο ή θάλαμο Πλαστικής Χειρουργικής, στα εξωτερικά ιατρεία και στο τμήμα laser, και αφορούν όλο το φάσμα της ειδικότητας.

Όλοι οι πιο πάνω ασθενείς παρακολουθούνται μετεγχειρητικά στα εξωτερικά ιατρεία της Πλαστικής Χειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Η Κλινική συμμετέχει σε δυο ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας της Κύπρου καθώς και με το  κέντρο ΜBC (Mediterranean Council for Burns and Fire Disasters) στη Σικελία, στο οποίο είναι μέλος.

Επιστημονική δραστηριότητα:

Η Κλινική συμμετείχε ενεργά και σταθερά σε σημαντικά τοπικά, πανελλήνια και ευρωπαϊκά συνέδρια, στα οποία πέραν της συμμετοχής , ανακοινώθηκαν και εργασίες της κλινικής.  Η Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας είναι υπεύθυνη για την διοργάνωση ετησίων ημερίδων εκπαίδευσης ιατρικού, παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και ετήσιων ημερίδων και εβδομάδων ενημέρωσης και επαγρύπνησης του πληθυσμού της Κύπρου σε θέματα Πλαστικής χειρουργικής (Ετήσια Εβδομάδα Πρόληψης Εγκαυμάτων).

Στην Κλινική εκπαιδεύονται φοιτητές της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και φοιτητές όλων των νοσηλευτικών σχολών της χώρας.

Προφίλ Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ

Η Παιδοχειρουργική Κλινική του ΝΑΜ ΙΙΙ λειτουργεί ως η μοναδική Κλινική Χειρουργικής Παίδων στην Κυπριακή Δημοκρατία από το 1991. Αποτελεί σημείο αναφοράς για το χειρουργικά πάσχον παιδί όλων των υπο-ειδικοτήτων.

Διαθέτει 16 (δεκαέξι) κλίνες με δυνατότητα ανάπτυξης μέχρι και 18 (δεκαοχτώ) και στελεχώνεται από 7 ιατρούς, 3 ειδικευομένους και έναν τακτικό Καθηγητή Χειρουργικής Παίδων.

Στην Παιδοχειρουργική Κλινική αντιμετωπίζονται όλα τα περιστατικά της Γενικής και Νεογνικής Παιδοχειρουργικής, Παιδοουρολογίας, Παιδοογκολογίας, Τραυματιολογίας και Εγκαυμάτων. Οι γιατροί της Παιδοχειρουργικής Κλινικής εκτελούν με επιτυχία επεμβάσεις ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής όπως λαπαροσκοπήσεις, θωρακοσκοπήσεις, ενδοσκοπήσεις ουροποιητηκού και γαστερεντερικού.  

Επίσης με το πρόγραμμα μετάκλησης ειδικών Ιατρών έχει μειωθεί η μετακίνηση ασθενών που χρειάζονται εξειδικευμένων χειρουργικών επεμβάσεων στο εξωτερικό. Έτσι η Κλινική Χειρουργικής Παίδων αντιμετωπίζει σπάνια Νευροχειρουργικά, Γναθοχειρουργικά, κ.α. περιστατικά στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Από  το 1999 η κλινική  χορηγεί πλήρη ειδικότητα στην Παιδοχειρουργική.

Η Παιδοχειρουργική Κλινική έχει στενή συνεργασία με τα λοιπά τμήματα του νοσοκομείου μας, όπως είναι τα Παιδιατρικά Τμήματα, οι Εντατικές Νεογνών και Παίδων, το Παιδοογκολογικό και το Μαιευτικό, εξετάζοντας και αντιμετωπίζοντας παιδιά με χειρουργικές παθήσεις.

Η Κλινική λειτουργεί όλο το 24ωρο εφημερεύοντας καθημερινά για την εξυπηρέτηση όλων των επειγόντων περιστατικών σε συνεργασία με τα τμήματα Επειγόντων περιστατικών των Νοσοκομείων της χώρας μας.

Ετησίως εκτελούνται 1300 περίπου χειρουργικές επεμβάσεις με την λειτουργεία δύο χειρουργικών τραπεζιών την εβδομάδα. Πρόσφατα προστέθηκε στο δυναμικό του χειρουργείου και τρίτη χειρουργική αίθουσα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Οι εξωτερικοί ασθενείς της κλινικής εξετάζονται στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείο καθημερινά.

Η Παιδοχειρουργική Κλινική του ΝΑΜ ΙΙΙ με λειτουργεία 30 και πλέον ετών στην Κυπριακή Δημοκρατία έχει ως κύριους στόχους την άρτια επιστημονική αντιμετώπιση όλων των περιστατικών, την βελτίωση της ποιότητας ζωής των μικρών ασθενών και των οικογενειών τους καθώς και την συνεχή βελτίωση των παρερχομένων υπηρεσιών της.

Γενικές Πληροφορίες Ημερίδας:

Ημερομηνία: Τρίτη, 19 Απριλίου 2022

Διάρκεια: 08:30 – 13:30 μ.μ.

Σημ. Ο συνολικός χρόνος της ημερίδας δεν θα ξεπερνά τις 5 ώρες

Τοποθεσία:

Semeli Hotel, Πετράκη Γιάλλουρου 10, Λευκωσία, 1077, Κύπρος

Σημ.  Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα κατά του COVID19

Μοριοδότηση:

Η Ημερίδα θα μοριοδοτηθεί με 1.8 Μονάδες από ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ – 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

«ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΑΥΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ»

1ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ08:30-09:00
2Χαιρετισμός ΥΥ Δρ Γιαννάκη Χριστίνα, MSc Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Υγείας09:00-09:05
3Χαιρετισμός ΟΚΥΠΥ Κα Προκοπίου Ειρήνη Επιχειρησιακή Διευθύντρια ΟΚΥΠΥ09:05-09:10
4Χαιρετισμός ΠΛΕΓ Δρ Γιάλλουρος Χρυσόστομος Διευθυντής κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής και Μονάδας Εγκαυμάτων Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας09:10-09:15
5Χαιρετισμός ΠΔΧ Δρ Μηνάς Χρίστος Διευθυντής Παιδοχειρουργικής κλινικής, Ιατρικός Διευθυντής Μακάρειου Νοσοκομείου, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΟΚΥΠΥ, Πρόεδρος Κυπριακής Εταιρίας Χειρουργών Παίδων09:15-09:20
6ΜΕΘ Εγκαυμάτων Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Δρ Βασιλείου Ανδρέας, ΜΑ Πλαστικός Χειρουργός Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας09:20-09:35
7Διαχείριση παιδιατρικού ασθενούς με εγκαυματικό τραύμα στο παιδοχειρουργικό τμήμα Δρ Μενελάου Έλενα Παιδοχειρουργός Νοσοκομείο Αρχ. Μακάριος ΙΙΙ09:35-09:50
8Recent advances in burn surgery Prof. Dr. med. Thomas Kremer Διευθυντής κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής, χειρουργικής άκρας χειρός και Μονάδας Εγκαυμάτων Λειψία, Γερμανία09:50-10:50
9ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ10:50-11:20
10Reconstruction of complex facial burns with prelaminated free flaps Δρ Ψαράς Γιώργος, PhD Πλαστικός Χειρουργός, Πρόεδρος Κυπριακής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής11:20-11:30
11Αποθεραπεία και κοινωνική επανένταξη εγκαυματία ασθενούς Δρ Κουλέρμου Γεωργία, PhD Πλαστικός Χειρουργός11:30-11:40
12Δευτερογενής αποκατάσταση εγκαυματία ασθενούς Δρ Στρούθου Ηλιάνα Διευθύντρια Πλαστικής, Αισθητικής και Εανορθωτικής Χειρουργικής Mediterranean Hospital of Cyprus11:40-11:50
13ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ11:50-12:30
14ΓΕΥΜΑ12:30-13:30
Προηγούμενο Όλα τα Νέα Επόμενο