Ασθενοφόρα / Επείγοντα Ασθεν. / Επείγοντα ΤΑΕΠ menu-btn
30 Μαΐου, 2023

ΟΚΥπΥ: Νέο πρόσωπο για τον Παιδοχειρουργικό Θάλαμο του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ

Με γνώμονα την προσφορά βέλτιστων υπηρεσιών υγείας στα παιδιά που νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο, ο ΟΚΥπΥ με την βοήθεια του Παγκύπριου Συνδέσμου «Μικροί Εθελοντές» προχώρησε στην αναβάθμιση του Παιδοχειρουργικού Θαλάμου, δημιουργώντας ένα καλαίσθητο και ευχάριστο περιβάλλον για τους μικρούς ασθενείς, μέσω της κατάλληλης διακόσμησης και εξοπλισμού του χώρου.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την εκστρατεία «Ομορφαίνοντας τον Θάλαμο Αγάπης» που έτρεξε με ζήλο και αγάπη ο Παγκύπριος Σύνδεσμος «Μικροί Εθελοντές» με την βοήθεια χορηγών, υποστηρικτών και εθελοντών.

Τα εγκαίνια του ανακαινισμένου θαλάμου τέλεσε την Τρίτη, 30 Μαΐου σε εκδήλωση που πραγματοποίησε ο ΟΚΥπΥ και ο Σύνδεσμος «Μικροί Εθελοντές» η Υπουργός Υγείας, Δρ. Πόπη Κανάρη και η Πρώτη Κυρία κ. Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη.

Μέσω της εκστρατείας του Συνδέσμου και με τη βοήθεια του τμήματος Δημοσίων Έργων, της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας, του τεχνικού τμήματος και λοιπού προσωπικού του ΟΚΥπΥ, ο Παιδοχειρουργικός θάλαμος διαθέτει πλέον: 19 νέες αναπαυτικές καρέλες για κλίνες, 17 ερμάρια για κλίνες, 200 αισθητήρες (sensors) και 4 οθόνες (monitors) για παιδιά, φούρνο μικροκυμάτων, τοστιέρας και πλυντηρίου πιάτων, 2 νέα αποχωρητήρια και ανακαίνιση 4 υφιστάμενων αποχωρητηρίων, νέο wallpaper κατά μήκος του διαδρόμου του θαλάμου σε πρωτότυπο σχέδιο, ανακαινισμένη κουζίνα ασθενών και νέα φωτιστικά στο διάδρομο και στο γραφείο νοσηλευτών του θαλάμου, σε LED.

Μιλώντας στην τελετή εγκαινίων η Υπουργός Υγείας Δρ. Πόπη Κανάρη, τόνισε: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι σήμερα εγκαινιάζουμε ένα έργο που είναι καρπός εθελοντισμού και πρωτοβουλίας ατόμων που η ανθρωπιά τους είναι πολύ μεγαλύτερη από το μπόι τους και είχαν θέσει ως στόχο να μετατρέψουν τον Παιδοχειρουργικό θάλαμο σε χώρο που να εκπέμπει ζεστασιά και αγάπη. Εκ μέρους του Υπουργείου Υηγείας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους Μικρούς Εθελοντές για την πρωτοβουλία τους η οποία δίνει πολλαπλά μηνύματα στην κοινωνία μας. Ένα «εύγε» στο ΔΣ που έχουν τον χρόνο και την ψυχή να μεταλαμπαδεύσουν αυτές τις αρχές στους Μικρούς Εθελοντές». Η Δρ. Κανάρη πρόσθεσε: «Με την ανακαίνιση του θαλάμου είμαστε πλέον σε θέση να προσφέρουμε στους μικρούς ασθενείς τις καλύτερες δυνατές συνθήκες παραμονής όπως αυτοί το αξίζουν. Αυτή είναι μόνο η αρχή καθώς για το Μακάριο Νοσοκομείο έχουν τροχοδρομηθεί πληθώρα βελτιωτικών και αναπτυξιακών έργων που αναμένεται να ξεκινήσουν λίαν συντόμως. Η συνολικά αξία αυτών των έργων εκτιμάται στα 38 εκατομμύρια. Ανάμεσα στα έργα περιλαμβάνεται η μελέτη και κατασκευή Τμήματος Πρώτων Βοηθειών και η ανακαίνιση της Γυναικολογικής Κλινικής».

Η Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη χαιρετίζοντας την εκδήλωση ανέφερε ότι: «Κάθε πρωτοβουλία που έχει ως τελικό αποδέκτη τα παιδιά και την ευημερία τους είναι εξαιρετικά σημαντική. Πόσο μάλλον όταν συνδέεται με τον ευαίσθητο τομέα της υγείας. Σήμερα είχα την τύχη να δω το έργο των Μικρών Εθελοντών. Έχετε δώσει αγάπη και χρώμα σε έναν θάλαμο που το έχει περισσότερη ανάγκη από ότι το έχουμε εμείς στην καθημερινότητα μας. Η Παιδοχειρουργική Κλινική του Μακαρίου είναι η μοναδική οργανωμένη τριτοβάθμια κλινική όπου τυγχάνουν θεραπείας παιδιά από την γέννηση μέχρι τα 16 τους χρόνια. Αξίζουν συγχαρητήρια στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την πολυεπίπεδη, πολύπλευρη και άρτια επιστημονική αντιμετώπιση όλων των περιστατικών από την εισαγωγή τους στο τμήμα μέχρι την αποθεραπεία τους».

Στο χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση, ο Διευθυντής της Παιδοχειρουργικής Κλινικής και Ιατρικός Διευθυντής του Μακάριου Νοσοκομείου, Δρ. Χρίστος Μηνά αφού ευχαρίστησε τους Μικρούς Εθελοντές για την προσφορά τους ανέφερε: «Είναι με μεγάλη συγκίνηση που σήμερα εγκαινιάζουμε τον πλήρως ανακαινισμένο Παιδοχειρουργικό Θάλαμο του νοσοκομείου μας. Στο νέο αυτό περιβάλλον οι γιατροί, οι νοσηλευτές και όλο το προσωπικό του Μακάριου νοσοκομείου αποκτά καινούργια εργαλεία στην καταπολέμηση των ασθενειών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και ενισχύουν τη φροντίδα τους στο θάλαμο».

Η Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Μικροί Εθελοντές, κ. Ιωάννα Αχιλλέως ανέφερε ότι η ομάδα νέων του Παγκύπριου Συνδέσμου Μικροί Εθελοντές ξεκίνησε από το 2019 την εκστρατεία «Ομορφαίνοντας τον Θάλαμο Αγάπης», με στόχο την χρηματοδότηση και υλοποίηση μιας ουσιαστικής ανακαίνισης του θαλάμου. «Ακόμη και εν μέσω της πανδημίας που ακολούθησε, η ομάδα μας δεν τα έβαλε κάτω, καταφέρνοντας να υλοποιήσει τμηματικά ένα μεγάλο έργο ανακαίνισης, όποτε οι συνθήκες και το ταμείο, το επέτρεπαν. Το να μπορείς να προσφέρεις στον συνάνθρωπο σου είναι κάτι πάρα πολύ όμορφο. Αλλά ακόμη πιο όμορφο και συγκινητικό είναι να παρακολουθείς άλλους να προσφέρουν τόσο γενναιόδωρα και να έχεις την τύχη να συναναστρέφεσαι με αυτούς και να τους αποκαλείς φίλους», ανέφερε η κ. Αχιλλέως.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου «Μικροί Εθελοντές» κ. Λιάνα Χατζημηνά, στο χαιρετισμό της σημείωσε: «Σας παραδίδουμε τον Θάλαμο Αγάπης με αγάπη και όλους τους χτύπους της εθελοντικής μας καρδιάς. Εμείς υποσχόμαστε ότι θα είμαστε δίπλα σας. Είμαστε περήφανοι για τους νέους μας που έτρεξαν την εκστρατεία. Κατέθεσαν ψυχή και χρόνο, οραματίστηκαν και έκαναν πράξη αυτό το όραμα. Ευχαριστώ όλους και τον καθένα ξεχωριστά για τις προσπάθειές τους».

Στην ομιλία της η Μικρή Εθελόντρια, Ελίνα Ζαβιτσανάκη ανέφερε ότι Οργανισμοί όπως οι Μικροί Εθελοντές θυμίζουν ότι σοβαρά προβλήματα είτε αυτά είναι οικονομικά, κοινωνικά ή υγείας μας αφορούν όλους. «Μιλώντας και για άλλα παιδιά που γνωρίζω, νιώθουμε ότι η εμπλοκή μας στους ΜΙΚΡΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ είναι κάτι που μας βοηθά να παραμένουμε προσγειωμένοι και ευαισθητοποιημένοι και που μας ενθαρρύνει να είμαστε ενεργοί και χρήσιμοι πολίτες», πρόσθεσε η Εθελόντρια.

Ο ΟΚΥπΥ εκφράζει θερμές ευχαριστίες στον Παγκύπριο Σύνδεσμο «Μικροί Εθελοντές» καθώς και σε όλους τους χορηγούς, υποστηρικτές και εθελοντές οι οποίοι με ανιδιοτέλεια πρόσφεραν ένα εμφανώς αναβαθμισμένο χώρο στους μικρούς ασθενείς, συμβάλλοντας έμπρακτα στο έργο του Οργανισμού.

Προηγούμενο Όλα τα Νέα Επόμενο